Кога е най-подходящо да заведете детето си за първи път в зоопарка? Може би за 2-рия му рожден ден или пък за 3-ия, когато малчуганът ще подскача и ще се радва на всички животни наоколо. Ако пък имате възрастни родители на село, мъничето ви ще “се запознае” с кравата и кончето още докато е съвсем малко. Някои родители нямат търпение да покажат на детето си зайчетата или пък го оставят да си играе с малки пиленца. Дали обаче контактът с тези животни на село или в зоологическата градина е съвсем безопасен за крехкия детски организъм? Съществува риск детето да се зарази с Escherichia coli или друг вид бактерии. Това обаче не означава, че не бива да посещавате зоологическата градина или че игрите с пиленцата са напълно забранени. За да предпазите детето, измивайте добре ръцете и лицето му след подобни занимания. Обикновено опасните бактерии се загнездват в козината на животните. Някои от тях могат да предизвикат диария, която при по-тежките случаи продължава дори седмица. Колибактериите пък провокират висока телесна температура, повръщане и тежка диария. За съжаление рядко, но се срещат и смъртоносни разновидности на колибактериите. Животните на село се заразяват с опасните бактерии, като допират козината си едни в други или се въргалят в прахоляка на двора.


За щастие добрата хигиена може да предпази детето ви от заболяване. Винаги когато то има контакт с животни, следете да не ги целува, да не пипа лицето си и да не лапа ръцете си, след като си е играло с тях. Ако наблизо няма течаща вода, избършете го с антибактериални мокри кърпички. Въпреки че в зоологическата градини маймуните са в клетки, риск винаги съществува.

От значение също така е да не давате на детето си недобре сварено мляко домашно производство. Колкото и здравословни и екологично чисти да са продуктите, които баба и дядо ще подарят, все пак е рисковано да нахраните малчугана си с тях. Млякото, яйцата и месото, купени от магазина, минават през санитарен контрол. Ако все пак искате да дадете от “яйцата на баба”, варете ги по-продължително време, а месото печете дълго. Така ще унищожите опасните микроорганизми.
Не на последно място измивайте добре ръцете и лицето си, след като сте пипали животните. Много родители допринасят детето им да се зарази с опасните бактерии, тъй като забравят за сапуна и топлата вода.

В случай че детето ви се разболее, след като сте се прибрали от посещение в зоологическата градина или от село, уведомете лекаря си незабавно.

Д-р Донка Добрева
педиатър