Георги Любенов - водещ на нощния блок по "Хоризонт" и БНТ "Полет над нощта"

Той умее да се прицелва - качество, култивирано в детството, когато бил в отбора по спортна стрелба. Сигурно затова е успял да направи впечатляваща кариера - без родителски протекции и "гръб" в радиото и в телевизията.


Не знам дали са ми правили прощъпалник, но са ми казвали, че пъпът ми е хвърлен в училище - в 24 ЕСПУ (както го наричаха тогава) "Пейо Яворов" в родния ми квартал "Хаджи Димитър". Там постъпих в І клас, първата ми учителка беше другарката Валя Георгиева. Ако един ден не се занимавам с медии, мога да стана учител. По време на учителската ми практика като студент се уверих, че умея да преподавам..

Майка му Златка го родила между 12.30 и 13 ч. на 25 февруари. Благодарен е на съдбата, че е уцелил благоприятна дата във високосната 1976 година, така че да не се налага да празнува рожден ден веднъж на 4 години. Георги - кръстен на дядо си по майчина линия, има сестра Ирен, която е с 10 години по-голяма. Тя носи името на баба си Райна, макар и в "пофренчен" вариант...
Заради голямата разлика в годините между мен и сестра ми винаги ме питат дали сме от един и същи брак. Да, от един брак сме! Днес с Ирен сме добри приятели. Когато съм бил малък, ме е подлагала на изтънчени изтезания, вероятно от ревност... Всеки има такива прегрешения в детството си. Ирен има 5-годишен син - Любен. Когато дойде на бял свят, подходих към него най-вече с любопитство. По същото време у нас съвсем естествено се появи и списание "9 месеца". И до днес не съм загубил навика да го прелиствам, като най-много ме привлича корицата му. Но няма да отговоря дали вече си мечтая да ставам баща! Да ти се роди дете, е интимна емоция. Това се чува всяка съботна сутрин по "Хоризонт" в рубриката "Щъркелът пристигна" - и на това предаване бях водещ известно време.

За собствената си женитба Георги предпочита да говори "от трето лице", позовавайки се на Теодора - гледачката на Берлускони, която е била гост в неговото предаване "Полет над нощта".
Теодора ми каза, че ще се оженя на 31 години и ще имам 2 деца. Много съм щял да ги обичам, повече от майката, много добър баща щял съм да бъда - любвеобилен... Склонен съм да се съглася с нея.

Бащата на Жоро - Любен, дълги години работел във външнотърговска фирма и пътувал в чужбина. Професията на майка му е свързана с проектиране и конструиране на театрални сцени. Георги обаче няма интерес към театъра, дори не е мечтал да влезе в НАТФИЗ, което в неговото юношество било мода. Категорично не е наследил и технократския аспект на професиите на родителите си.
Баща ми ми носеше разни неща от чужбина. Аз бях първото дете в квартала, което имаше колело BMX, червено. Баща ми го донесе точно когато по екраните излезе популярният филм "Банда BMX". Когато не бях на училище, се отдавах на междублоковите занимания с децата от квартала.

И Георги Любенов ходел на детска градина, при това му харесвало. Добре си спомня сградата на улица "Златица" в кв. "Хаджи Димитър". Не е отглеждан на село или някъде извън София, а само от време на време, когато се е налагало - от баба си Райна.
В детската градина спяхме креватче до креватче с Яна Донева, водещата на сутрешното предаване по "Канал 1"! Участвахме в разни празненства... И доста пакости съм правил. Най-ранната е свързана с порива към свобода. Вкъщи ме слагаха в креватче-кошарка, на което самостоятелно и самоинициативно бях избил преградните дървени пръчки, за да мога да се измъквам. Едва двегодишен в най-неочаквани за родителите ми моменти от денонощието, пълзейки, съм се появявал в кухнята или в хола...

Родителите му не били "болни" от плъзналата сред повечето семейства епидемия да записват децата си на всевъзможни извънкласни дейности - пиано, балет, чужди езици, карате… Едва в ІV-V клас, при това не зорлем, сам се запалва по един нетрадиционен спорт - стрелбата.
Доста дълго време ходех да стрелям на стадион "Герена". Бях в детския отбор по спортна стрелба на "Левски". Стрелях с пушка и бях добър, дори участвах в градско състезание. Тогава се научих да се прицелвам, а това във всяко отношение ми помага и днес.

Първата дума на Георги Любенов като бебе била "гън-гън", което в превод на майка му означавало "Искам вода!" Така - сякаш по вода - тръгва и кариерата му в медиите години по-късно. Всичко започва в края на 1992-ра с "Ученическо радио". Тогава Жоро е на 16 години. Попада в Младежката редакция на радиото.
Първата ми задача беше да направя анкета. Озорих се! Помня и първия си хонорар - двайсетина лева, които не бяха малко за ученик. Благодарение на хонорарите от радиото бях финансово независим от родителите си. През ноември 1993 г. за първи път бях водещ на мое предаване в "Ученическо радио". Изявите ми в телевизията дойдоха много по-късно. През 1998 г. Люба Кулезич ме покани да стана водещ на предаването за кино "24 квадрата". Много дълго обмислях дали да приема... Когато човек се посвети на радиото, по-добре е да остави лицето си скрито. В тази анонимност има чар.

В случая при Георги анонимност вече отдавна няма. Но чарът е налице...

  • Георги Любенов е зодия Риби.
  • "Ученическо радио", "Суперсъбота", "Нощен Хоризонт", "12+3".
  • Пробива твърде успешно и на телевизионния екран с предаването "24 квадрата", а след това и с нощния блок по "Хоризонт" и БНТ "Полет над нощта".
  • Жоро е рекламно лице на италианска марка за мъжка мода.