Вашето бебе неусетно се е превърнало в малко дете и е време за… първото подстригване. За някои родители този момент е доста вълнуващ…

Кога?
Когато забележите, че косата на детето започва да влиза в очите му и да му пречи.

Колко коса има мъникът, е индивидуален въпрос. Някои  бебета се раждат с пънк прическа, а други – с едва забележим мъх по главичката.След 6-ия месец бебешките крусти (корички) по скалпа падат и косъмът става по-силен. Това ускорява растежа на косата и обикновено около първата година вече е време и за първото подстригване.

На фризьор ли?
С малко търпение и упражнения и вие можете да се справите с подстригването. При децата на около 1 година най-добре е процедурата да се извърши във ваната, докато детето е залисано с любимата си играчка.


Как и с какво?
Използвайте гребен (най-добре от карбон) и специална ножица за подстригване. Фибите тип щъркел също ще ви свършат добра работа. При по-голямо дете може да използвате електрическа машинка за подстригване.

След като навлажните косата, срешете с гребен и отрежете до нужната дължина. Принципът е отдолу нагоре и отзад и настрани.

Възможна грешка?
Възможно е да забравите, че при влажна коса трябва да оставите около един-два сантиметра повече, така че когато изсъхне, тя да е в желаната дължина. 

При всеки фризьор ли?
Ако все пак прецените, че коафьорските умения не са вашата стихия, заведете малчугана на фризьор. Но как да изберете точния салон между многото предложения?

Обърнете се към по-общителен и усмихнат професионалист. Той е наясно, че за много деца тази процедура никак не е приятна.

Заздравява ли се косата?
Всъщност твърдението, че подстригването заздравява косата, е мит. Подстригването може да освежи косата, но не и да я направи по-гъста. Дали детето ще има по-тънък или по-дебел косъм, се определя най-вече от гена…

Сандра Димитрова