Седмицата преди Великден се отбелязва като Страстната седмица. През нея се спазва строг пост, а седемте дни след това са Светлата неделя. Тогава се готвят ястия и сладкиши от вкусни по-вкусни, за да се отбележи най-великото Божие чудо – възкръсването на Иисус Христос.
Строгият пост не е подходящ за бременните и родилките, а и това не е Богу нужно. Затова пък те могат спокойно да се насладят на храните през Светлата седмица.


Трапезата на Великден е празнична, красива и подредена с най-чисти помисли. Ще ви предложа идеи как да спазите традициите, но и да подготвите меню, малко по-различно от познатото.
Навръх Великден се чукаме с червено яйце, през следващите дни подаряваме шарени, едноцветни, рисувани с восък и туткал... и така във всеки дом се събират доста великденски яйца

Освен че се хапват варени, те се добавят и към зелената салата. В нея ще нарежете маруля, пресен лук и яйца от голямото великденско състезание за здраве и късмет. Наредете ги с вкус и ги гарнирайте с нарязан на ситно магданоз и тук-там млечна майонеза, хвърлена като от самолет. Предлагам ви да направите и една по-необичайна салата.

Салата “Изненада”
Извадете жълтъците от сварените яйца, разрязани на две – едни надлъж, други напряко, разбийте извара с жълтъците, прибавете 1–2 с.л. зехтин, две супени лъжици кисело мляко, ароматен червен пипер, 2–3 нарязани на ситно маслини, сол на вкус. Напълнете белтъчните лодки и пънчета с тази смес и ги наредете върху зелен “килим” от маруля. Между тях поставете розички от репички, кръгчета домати, триъгълни лимонови резенчета. Поръсете всичко с магданоз и ситно настърган кашкавал. Става вкусно, а и красиво.

Супата
е задължителна за великденския обяд. Традиционната е от дреболиите на агнето или на птицата. Сварете добре дреболиите с малко сол, корени от магданоз, един-два моркова, глава лук. Извадете ги и ги нарежете на ситно. Прецедете бульона, оставете го да кипне и към него прибавете нарязаните зеленчуци и дреболии с една-две шепи фиде. Ако ви се струва, че супата е постна, 5 минути преди отстраняването от котлона пуснете бучка масло колкото орех. Застройте с лимонов сок, добавете пресен магданоз и малко пресен джоджен.

Великденска супа със спанак
В леко подсолена кипяща вода пуснете спанак – почистен и накъсан с ръце (за да се запази желязото в него), една връзка нарязан пресен лук и няколко листа киселец. Ако имате бульон от месото, което сте варили, прибавете от него 1–2 ч.ч., 3 с.л. олио или зехтин. Когато спанакът омекне, пуснете в супата 4–5 с.л. лъжици кус-кус. След като той се свари, свалете супата от котлона и след 5–6 минути я застройте с 1 ч.ч. счукани орехи, скилидка чесън, 4 супени лъжици кисело мляко, едно твърдо сварено великденско яйце, нарязано на ситно, и магданоз.

Печеното месо
Има запазено място на великденската трапеза. Тази година може да замените агнешкото с пуешко. То е лесносмилаемо, не е тлъсто и е по-полезно за бременни, родилки и малки деца. Предлагам ви да изпробвате и една по-нестандартна гарнитура към месото.

Пуешки гърди със сирене и розмарин
Продукти: 800 г пуешки гърди, 300 г краве сирене, 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. мед, сол на вкус, щипка розмарин
Приготвяне. Нарежете пуешките гърди на филийки с дебелина 1.5 см, посолете ги и ги поръсете със стрития розмарин. Разбъркайте меда със зехтина и намажете всяко парче от месото с него. Оставете ½ час месото да престои, за да поеме аромата. Увийте сиренето с филийките от пуешките гърди и завържете с конец (или забодете с клечки за зъби). Печете час във фурна, загрята на 180 С. Сервирайте с гарнитура по желание.

Пролетна картофена гарнитура
Сварете 4–5 големи картофа. Обелете ги и ги нарежете на кубчета. Задушете 250 г пресни гъби, нарязани на едро, с 1 с.л. зехтин и щипка сол. Смесете с картофите, прибавете 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 2 настъргани твърдо сварени яйца и щипка босилек.
Ако сте сред тези, които не обичат агнешко и птиче месо, може да приготвите един твърде пикантен специалитет.

Телешки език по великденски
Изчистете и измийте около 1 кг телешки език и го сварете в леко подсолена вода с корени от целина, моркови, дафинов лист и 2–3 зърна черен пипер. Когато езикът се свари добре, извадете го и го нарежете на филии. Отделно задушете в малко олио или зехтин 1 голяма глава кромид лук, бахар и настъргано индийско орехче. Омесете с езика и прибавете ½ ч.ч. от бульона. Оставете да поври още 20 минути. Накрая застройте с 2–3 с.л. кисело мляко, разбито със сока от един лимон. Сервирайте с гарнитура от пюре от картофи (пюре от картофи и моркови), задушен грах с масло, задушени броколи.

Няма спор, че великденският десерт е козунак Него можете да поднесете във вид на кифлички, кравай, руло. Ако не успеете да ги приготвите сама, купете готови. Ако месите домашен козунак, отделете малко от тестото и направете козуначени меринги. Те са вкусни и по-различни от популярните великденски сладкиши. Накъсайте от козуначеното тесто топки колкото малко яйце. Подредете ги на разстояние в намазана с масло тава. Оставете ги 1 час да втасат. Изпечете мерингите в умерена фурна 20 минути. Когато изстинат, срежете ги напречно и половинката на всяка топка напълнете с ½ ч.л. конфитюр от смокини, ягоди или кайсии. Похлупете с капачетата. Подредете топчетата в чиния и ги гарнирайте с много тънки резенчета прясна ябълка, банан или киви.

Вече осигурихте богатото и разнообразно меню за празничната трапеза. Ще се убедите, че е по-вкусно от всяка друга година. Празникът заслужава вашите усилия. Христос Възкресе!