Коледни звънчета бият, навън отдавна захладня и вече по телевизията може да видите само кулинарни предавания, в които майстори готвачи приготвят коледни лакомства. Със сигурност празничният дух витае във въздуха.
Докато обикаляте в търсене на най-подходящия подарък за близки и познати и си представяте поредната вкуснотийка, радостта ви може да се помрачи. Едно малко момиченце ви спира и с най-лъчезарната си усмивка ви пита защо сте толкова дебела и дали случайно не сте жената на Дядо Коледа... Сигурно в момент като този ви се иска земята да се отвори и да потънете или пък просто да хукнете към най-близкия фитнес салон и да тренирате до изтощение. Все пак не бива да забравяте, че сте бременна и това донякъде е извинение за вашите килограми. От друга страна, празниците са най-подходящото време, за да се усмихвате повече, да усетите радостта и щастието от времето, прекарано с роднините, от размяната на подаръци и разбира се – от коледното похапване.

Пуйка. Вашият празник няма да е същият, ако на трапезата ви не се мъдри красива и вкусно опечена пуйка. В краен случай може да напълните и пиле. За тези, които обичат пуйка, бялото й месо е изключително подходящо, защото няма много калории и е богато на полезни протеини. Парче, голямо колкото дланта ви, има приблизително 100 калории и около 20 г протеини. Насладете му се!

Зеле. Какво е коледна пуйка без зелето. В пълнеж или като гарнитура то е идеалното решение, за да допълните празничната трапеза. Зелето е нискокалориен зеленчук, така че може да хапнете колкото искате.

Сладки картофи. Варените картофи, леко подправени с масло и копър, са перфектна гарнитура. Традиционно на българската трапеза картофите присъстват открай време. Ако обаче искате да се насладите на техния невероятен вкус и те да запазят всички полезни вещества, може да ги запечете и на фурна за около час. Така ще са по-малко калорични. За да е по-нестандартно ястието ви, може да го полеете със сос от... канела и мед. Опитайте и няма да съжалявате!

Тиквеник. Със сигурност не може да пропуснете десерта, а тиквеникът е една от най-големите вкуснотии, на които може да се насладите по това време на годината. Тиквата съдържа много витамин А и фибри. По-голямата част от тиквеника е плънката, затова той не е много калоричен. Някои дами използват консервирана тиква.

Ошав. Разбира се, добре е да хапвате пресни плодове, но през зимата това често е невъзможно. За съжаление повечето от продуктите, които се предлагат на пазара, са от миналогодишната реколта, а екзотичните плодове са пропътували хиляди километри и са обработени с вредни препарати. Ето защо ошавът през зимата е добро решение. Важно е да внимавате да не го направите прекалено сладък.

Празниците чукат на вратата ви, а коледната трапеза чака да я подредите. Не се притеснявайте за килограмите точно сега. Отдайте се на приятни изживявания и мечтайте за подаръците, които ще ви донесе Дядо Коледа.