През последния месец на годината има доста празници. А на празник трапезата винаги е традиционна. Защото всяко ястие е свързано с поверие. Спазваме традицията, за да сме здрави и в дома ни да има радост и дълголетие. Християните явно са добри диетолози (без да са изучавали сложната диететика), защото ястията, които са традиционни за празниците, са не само вкусни, но и здравословни и полезни.
През декември са и коледните пости. На 6 декември – Никулден, обаче задължително се яде риба, защото Св. Никола е покровител на моретата и застрашените от беда моряци и пътешественици по вода. Традиционният шаран купете 2–3 дни преди празника. Почистете го добре и леко го осолете. За вечерята може да го приготвите по различни начини. Предлагам ви две рецепти, които със сигурност ще задоволят и най-изтънчения вкус на любителите на рибни ястия.

Шаран, пълен с орехи
Това ястие е много полезно за бременни, родилки, кърмачки, болни деца (след 10-ия месец).
Приготвяне. За плънката задушете 2 средно големи глави лук с 2–3 с.л. зехтин или олио, малко сол, червен пипер, 1 ½ ч.ч. счукани орехи. Когато лукът омекне, прибавете щипка черен пипер. Към плънката можете да прибавите малко ориз или 1–2 с.л. соево брашно. Напълнете осоления шаран и го зашийте. Поставете го в съда за печене. Намажете отгоре шарана с олио или със зехтин. Печете рибата във фурната 30–35 минути на 200 ºС, без да я обръщате. Поднесете я топла с гарнитура от картофена салата или варени броколи, подправени с лимонов сок и с много копър.

Печена на фурна скумрия (бяла риба, сом) с магданоз
Продукти. Около 2 кг риба, 5 с.л. олио, 3 големи връзки магданоз, 1 с.л. доматено пюре, сок от ½ лимон. Приготвяне. Наредете в тава измитата и посолена риба, покрийте я със ситно нарязания магданоз, залейте с олиото и с размитото в около 300 мл вода доматено пюре. Печете във фурната около 30 минути на 220 ºС. Още докато рибата е топла, полейте я с лимоновия сок. Сервирайте със задушен ориз или с пюре от грах.

Ако не ви се готви ястие от риба, купете маринована сельодка. Нарежете я на дребни парченца и я поставете на дъното на голяма чиния. Покрийте с добре сварени картофи, моркови, червено цвекло, нарязани на кубчета. Подправете с 1–2 с.л. кисело мляко, 2 скилидки счукан чесън, много копър, магданоз и 2 с.л. зехтин. За украса най-отгоре поставете 2–3 твърдо сварени яйца, нарязани в избрани по ваш вкус форми. Ако добавите и маслини, украсата ще е още по-хубава.

Коледа се предшества от вълшебната Бъдни вечер, в която ястията са постни, но вкусни и полезни. Предлагам ви една рецепта за пълнени червени чушки по кюстендилски. За тях ви трябват 12–15 изсушени червени чушки. Попарете ги, за да омекнат. За около 5–6 минути в 4–5 с.л. олио задушете 1 голяма глава лук и 1 стрък праз, добавете 1 ч.л. сол, ½ ч.ч. ориз. След това прибавете 1 ч.ч. от предварително сварения традиционен боб, малко червен пипер, джоджен, магданоз. Объркайте всичко. Свалете от котлона и прибавете ½ ч.ч. счукани орехи, 3–4 скилидки ситно нарязан чесън. Напълнете чушките с плънката. Залейте ги с 1 ч.ч. вода, в която сте разтворили 1 с.л. доматено пюре или прибавете 1 бебешко бурканче домати. Изпечете във фурната. Няма да намерите тази рецепта в никоя готварска книга. Заслужава си да я пробвате!

За тържествения семеен коледен обяд вместо традиционната пуйка със зеле поднесете изненада – желирано свинско. Сварете в леко подсолена вода около 1.5 кг свинско филе. Добавете 1 глава лук, нарязана на 4, 5–6 зърна черен пипер, дафинов лист и 2 с.л. червено вино. Когато месото е готово, добавете 1 с.л. лимонов сок. Оставете месото да изстива и после го нарежете на тънки филийки.

В бульона от месото прибавете 1 суров белтък да възври 1–2 пъти, за да го избистри, и прецедете. Накиснете за 2 часа пакетче желатин в 1 ч.ч. студена вода. След това го прибавете към топлия бульон и разбъркайте. В дълбока тенджера или купа изсипете половината от бульона и го оставете на студено за ½ час, за да се желира. Върху него наредете филийки от твърдо сварени яйца, лентички варен морков, кисели краставички, половинки маслини. След това наредете и филиите от филето. Накрая изсипете останалия желиран бульон и оставете да се охлади добре. След като се стегне, обърнете върху подходящ съд. Украсете с клончета магданоз. Изберете гарнитурата по свой вкус. За да придадете по-голям блясък на празника, пригответе пунш. Най-подходящ за този случай е ваниловият. Запарете в 1.5 л вода билков или плодов чай по избор. Прибавете 2 пакетчета ванилия, сока на 1 лимон и нарязани корички от него, 2 разбити жълтъка, ¾ ч.ч. захар и 150 мл ром. Поставете чая на котлона да заври за 3–4 секунди. След това го сложете в съд на водна баня за около 10 минути, докато леко се сгъсти. Като се поохлади, сервирайте в чаши за пунш. Рецептата е за около 8 порции.

Весели празници – на вас и на любимите ви!