Интервю с Джеймс Макфарлан, корпоративен маркетинг мениджър в Cantabria Labs (глобална компания в областта на здравеопазването, която произвежда лекарства, хранителни добавки и козметика. Присъства на пазарите в над 80 страни и разработва собствени съставки и патентовани технологии. Лидер е в Италия, Испания и Португалия по предписания на дерматолози.  Работата ѝ е базирана изцяло на наука, а мотото ѝ е „Празнуваме живота“).

Защо решихте да вложите най-много средства и усилия, за да специализирате в дерматологията и дермокозметиката?

Cantabria Labs, със своето международно признание, като една от най-солидните фармацевтични фирми в нашия сегмент, направи първите си стъпки в дерматологията през 1989 г. с лекарството Difur. След продължителна развойна дейност, няколко придобивания, патенти и покупки, посрещнахме 2021 г., оставайки верни на същия дух: преоткриваме себе си всеки ден, за да бъдем динамична млада компания, която следва своите мечти и допринася за изграждането на по-добър и по-здравословен свят за всички.

Има ли критерии, по които да различаваме висококачествените козметични продукти? Можем ли да се ориентираме само по опаковката?

Както вече споменахме, висококачествени козметични продукти могат да бъдат създадени с иновации, научноизследователска и развойна дейност, най-високи стандарти за качество и множество проучвания, които подкрепят ефикасността на съставките във формулата. Качеството на използваните съставки е от основно значение за осигуряване на ефективна, безопасна и добре поносима козметика. А най-добрата гаранция за това са професионалните съвети на добре обучените дерматолози.

Cantabria Labs е компания, базирана на наука и иновации. За нас научните потвърждения са ключът за постигане на подкрепа от докторите и специалистите по дерматология, а това е невъзможно без ефективност на продуктите. Освен това производствените центрове на Cantabria Labs покриват и най-високите стандарти за качество при производството и разпространението на над 30 милиона продуктови единици всяка година.

Колко време отнема разработването на висококачесвена и ефективна козметика – от откритието до патента?

Разработването на един качествен козметичен продукт може да отнеме 1—2 години. В днешно време Cantabria Labs разполага с повече от 120 прототипа. Много от тях ще успеят да видят бял свят, други – не. Стандартите за качество и ефикасността ще определят кои продукти да бъдат пуснати на пазара.

Нашето основно правило е да следваме професионалните съвети на здравните специалисти. Чудесата не могат да се случат за една нощ. Важно е внимателно да следваме предложените протоколи и да се придържаме към тях за  препоръчания период от време.

От всички патентовани съставки на Cantabria Labs, коя е най-революционната и защо?

Тайната на нашите технологии е техният естествен произход и ефективност. Може би най-емблематичната сред тях е технологията Fernblock® - основната активна съставка на серията продукти за слънцезащита HELIOCARE®. Касае се за изключителен стандартизиран екстракт от растението Polypodium Leucotomos (вид папрат от тропичните и субтропични райони на Северна и Южна Америка – бер. ред.). Екстрактът е с мощно защитно, антиоксидантно и възстановяващо действие, което се прилага както локално, така и орално. Той предпазва и от четирите лъчения (UVB, UVA, видим спектър и IR – инфрачервено лъчение) и предотвратява както непосредствените увреждания (т.е. изгарянията), така и тези, които възникват с течение на времето: стареене на кожата, тъмни петна, алергии и дори рак на кожата.

Fernblock® е демонстрирал своите ползи в над 50 проучвания и научни публикации. Първоначално е разработен в сътрудничество с водещи дерматолози от Харвардското медицинско училище и е получил одобрението на водещи специалисти по целия свят. Ефективността на тази технология продължава да се изследва с отлични резултати. В допълнение, неговият метод на екстракция е оптимизиран, засилвайки активността му и води до екстракт от ново поколение: Fernblock®+.

Разкажете ни малко повече за другите ви успешни технологии – екстракта от охлюви, който регенерира кожата, и екстракта от арктическа трева, който защитава от мръсния въздух и синята светлина на екраните.

В лицето на SCA® Growth Factor технологията, базирана на специално извлечена охлювна секреция, открихме ценен инструмент за регенериране на кожата. Така се роди революционната козметична линия ENDOCARE, която отговаря на най-съвременните пазарни нужди и тенденции.

Двадесет години по-късно патентованата технология EDAFENCE® добави още иновации в лицето на друг естествен екстракт (този път от Антарктика), който демонстрира активност в предотвратяването и поправянето на щети, нанесени от вредни фактори на околната среда.

EDAFENCE® от Cantabria Labs е патентована технология за извличане на активните съставки от листата на тревата Deschampsia antarctica, Gramineae, която оцелява при изключително екстремни условия на околната среда. С множество лабораторни изследвания установихме, че екстрактът EDAFENCE® инхибира металопротеинази в клетките на човешката кожа. Тези вещества са пряко свързани с външното стареене и това прави EDAFENCE® изключително ефективен срещу различни замърсители и вредни агенти на околната среда, в това число  окислители, тютюнев дим, тежки метали, слънчева радиация, градски замърсители и др.

Защо е важно да използваме крем, за да пазим кожата си, например от замърсения въздух в градовете или синята светлина на екраните? На много хора това им звучи абстрактно, защото не виждат пораженията, които нанася околната среда.

Кожата ни е първата защитна бариера на тяло, която влиза в контакт с околната среда. Всички клетки и слоеве на кожата участват в изграждането на тази бариера.

Въпреки това някои фактори на околната среда могат да компрометират клетките, правейки кожата уязвима. Например, добре известно е, че слънчевата светлина ни излага на оксидативен стрес, фотостареене и риск от развитие на рак на кожата в дългосрочен план. Но това, с което не сме запознати, е вредният ефект на синята светлина, излъчвана от цифровите устройства. Тя може да достигне до най-дълбоките слоеве на кожата, причинявайки увреждане на ДНК и ускорявайки фотостареенето. По същество – единственият начин за борба с тези вредни ефекти е носенето на слънцезащитен крем с широк спектър всеки ден.

Същото важи и за замърсяването. Проучванията показват, че кожата на хората, които живеят в силно замърсени райони, развива петна и признаци на стареене много по-рано, отколкото при хората, които живеят в райони с по-малко замърсявания. В случая отново могат са помогнат специфичните активни вещества в козметиката със защитни свойства срещу замърсителите.

Трябва ли да имаме рецепта от дерматолог, за да си купим скъпа козметика?

Не е необходима прескрипция, но е изключително важно именно медицинският специалист да е този, който препоръчва козметика с по-високи концентрации на дадена активна съставка, за различни състояния на кожата.

Съществуват ли рискове, ако продуктите на Cantabria Labs се ползват без консултация и предписание от дерматолог?

Както вече споменахме, продуктите на Cantabria Labs са доказали своята безопасност и ефективност в редица проучвания, но винаги препоръчваме да потърсите професионалния съвет на дерматолог. Това е специалистът, който може да определи от какъв тип грижа се нуждае кожата ви.

Как планирате да посрещнете и изпратите следващата 2022 г.?

Ние бързо разработваме иновативни лекарства, хранителни продукти и козметика, които ще ни позволят да затвърдим лидерството в настоящите медицински специалности, като същевременно продължаваме да изследваме нови области.

През 2022 г. Cantabria Labs планира да запази лидерството си като най-предписваната дерматологична грижа в Испания, Италия и Португалия. Ще продължим да разработваме хранителни добавки чрез нашето подразделение Cantabria Labs Medical Nutrition и ще увеличим портфолиото си от лекарства.

Cantabria Labs ще остане лоялна и към своята социална отговорност в лицето на информационните кампании, които брандът организира всяка година с Рафа Надал. Той е нашият посланик, който популяризира мотото „дайте всичко от себе си за това, което наистина има значение (give your all to what truly matters)“, като се грижите за вашето здраве.

Каква е препоръката ви, за да изпълним мотото на Cantabria Labs „Да празнуваме живота“?

Това се постига чрез подобряване на здравето и качеството на живот на хората.

За аптеки SUBRA: верига аптеки с над 70 обекта в цяла България и достига до всяко кътче на страната чрез онлайн магазина www.subra.bg.