Здравей, Елица! Хайде заедно да вдъхновим бъдещите и настоящи майки, споделяйки на аудиторията твоята лична история по пътя към Gama Organica! Как от занимания с финанси се оказа с кауза, посветена на безопасни продукти за здравето и хората?Наистина това беше огромна трансформация. Близо 15 години работех във финансовия сектор, занимавала съм се и с научна работа и преподавателска дейност по икономика, никога през тези години не съм си представяла, че професионалният ми път ще бъде различен от финансите.

Бременността ме направи много осъзнат потребител. Тогава започнах да се интересувам каква храна купувам и каква козметика ползвам. За жалост, никак не бях информирана по темата с почистващите продукти. Знаех, че много от тях са вредни, но нямах никаква представа, че може да има здравословна алтернатива. Синът ни беше на около седем месеца, когато прояви първите симптоми на атопичен дерматит. Тогава, наред с цялата информация, свързана с този проблем, открих, че едни от най-големите алергени у дома се крият в препаратите за пране и почистване.

Първоначално започнах да купувам препарати с етикет „органик“, но след време, задълбавайки в темата, с ужас установих, че много еко брандове влагат съставки, които може да са безопасни за природата, но не и напълно безопасни за здравето на хората. За мен беше изключително трудно да намеря продукти, които да са наистина безопасни. За да съм сигурна, че не вредя на семейството си когато почиствам, започнах да правя сама почистващите си продукти.


В същото време, след завръщането ми на работа след майчинството изживях сериозен бърн аут. Изпитвах огромна нужда да правя нещо, в което намирам смисъл, и то по начина, по който го разбирам аз. Исках да имам и възможност сама да подреждам времето си - кога да работя и кога да почивам. Това беше преломният момент, в който някак естествено се зароди идеята да създадем бранд, с който да споделим продуктите ни и с други семейства. Не стана с магическа пръчка, разбира се - от идеята до първите продукти на пазара минаха близо три години в проучвания, тестове, изграждане на помещение за производство и още куп работа. 

Какво ти костваше всичко, постигнато до момента? 

Не гледам на това като на саможертва или „платена цена“. Да, когато човек се решава на такава стъпка, трябва да е готов, че и работният ден може да е дълъг и безсънните работни нощи са повече, има предизвикателства, през които ти се налага да минаваш ежедневно. Но това да създадеш свои продукти и собствен бранд от нулата, е като да родиш и отгледаш дете - когато го погледнеш, си казваш, че в крайна сметка всичко си струва!

Осъзнава ли нашето общество каква е вредата от химикалите и агресивните съставки в почистващите препарати за дома и дори в сапуните за ръце? 

Мисля, че все още не. Хората почти не си дават сметка, че да използват почистващ продукт с опасни съставки е също толкова рисково за здравето, колкото и използването на козметичен продукт с такива съставки или употребата на храна, пълна с пестициди. Установено е, че средно в един дом има около 62 токсични химикала, които се намират в продуктите за почистване. Химикалите, съдържащи се в почистващите продукти, отиват директно в тялото ни, когато ги използваме - основно чрез респираторната ни система, при вдишване. Една част от химикалите остават по повърхностите и след почистване и по този начин стават опасни и за хората в помещението. За мен нищо не оправдава този риск, чистият дом не трябва да бъде за сметка на нашето здраве. 

 
Каква е философията на бранда, как създавате формулите, къде се произвеждат продуктите? 

Основната ни мисия е да накараме хората да мислят за почистването като осъзната грижа за тяхното здраве и за здравето на околната среда. Когато създаваме нашите продукти, следваме едно просто, но важно правило: „ефикасност, без риск за здравето на хората и околната среда“.

Всяка една съставка в продуктите ни се оценява първо от гледна точка на нейната безопасност върху човешкото здраве, а след това и от гледна точка на въздействието ѝ върху околната среда. Проучваме огромен обем информация, правим и свои изследвания, за да сме сигурни, че съставките, освен безопасни са и ефикасни и наистина работят.

Производствената ни база е в град Кюстендил, откъдето съм родом. Въпреки, че живеем в София, реших, че това е мястото, на което искам да създаваме продуктите си. Сега сме в непрекъснато движение между София и Кюстендил. 

Факт е, че в Америка все повече жени, страдащи от репродуктивни проблеми, започват да премахват токсичните препарати от дома си, вярвайки, че така ще помогнат на своето тяло. Можем ли наистина да ,,почистим‘‘ опасностите и откъде да започнем? 

Да, така е, в Америка има доста по-голяма осведоменост по темата до какви проблеми води редовното излагане на химикали от почистващите продукти. Абсолютно можем да „почистим“ опасностите и да детоксикираме дома си, така както детоксикираме тялото си. 

Откъде да започнем - на първо място ароматите. Всякакви ароматизатори и освежители за въздух със синтетични аромати са много опасни, тъй като съдържат фталати. Синтетичните аромати в почистващите продукти и продуктите за пране са и едни от основните алергени. 

Друг продукт, за който няма да се уморя да призовавам хората да премахнат от ежедневието си, са омекотителите за пране. Те са така формулирани, че химикалите в тях да останат в тъканите и след изплакване, за да носят това усещане, с което потребителите са свикнали при тяхната употреба. От тук нататък пътят на тези химикали е само един - в нашето тяло. Причиняват кожни раздразнения, дразнят респираторната система, много чест са причина за безсъние, а има и немалко изследвания, че са свързани с ендокринни проблеми. Същото важи и за силно ароматизираните продукти за почистване. Много искам нашите читатели да разберат, че добрият за тяхното здраве препарат за пране или почистване не мирише силно! 

И разбира се, не на последно място - всички видове почистващи продукти, съдържащи хлор, сода каустик (тук ще ви изненадам, но в немалко продукти за почистване на фурна тя е основна съставка!), агресивни синтетични пенители. 
 Разкажи ни повече за твоето семейство - подкрепят ли те близките в начинанието, как възпитаваш своето дете? 

Цялото ни семейство участва в приключението Gama Organica, всеки със своите си отговорности и задачи, включително и синът ни. За него е много интересно да е до нас, докато работим. Още повече, че има влечение към естествените науки - биология, химия, физика - и всичко по създаването на продуктите ни за него е много вълнуващо.

А как го възпитавам - на първо място се опитвам да го уча да подхожда с уважение и любов към хората, също да цени и обича природата. Опитвам се да му предам това съзнание, че опазването на природата е отговорност на всеки един от нас, поради което във всяко едно действие в ежедневието му трябва да подхожда с мисъл за опазване на околната среда.

Кои са твоите източници на вдъхновение за нови идеи, какви продукти мечтаеш да пуснете в бъдеще? 

Цялата идея за Gama Organica е вдъхновение от реалния ни живот. Затова и идеите за нови продукти винаги идват от ежедневието ми - от дома ми и от необходимостта за един или друг продукт в грижата за него. А ако говорим за любима част от тази работа, това е създаването на аромати. Любимите ми моменти са онези, когато заставам пред всички бутилки с етерични масла и започвам да създавам варианти на бъдещите аромати за продуктите ни. Мечтая за това да имаме пълна гама от продукти за грижа за дома, така, че да бъдем безопасен избор на всички хора, които искат домът им да бъде място без токсични химикали.

Подходящи ли са продуктите на Gama Organica за дом, в който има новородено бебе, бременни или хора с алергии? 

С пълната отговорност на майка мога да уверя, че продуктите ни са подходящи за всеки дом, включително и там, където има бебета, бременни жени или хора с алергии

 

Мислила ли си някога към семейството на Gama Organica да се присъединят и продукти бяла козметика? 

Кой знае, не изключваме нищо като възможност в бъдеще! Засега искаме да се фокусираме върху продуктите за дома. Имаме още много идеи и работа в тази посока, които целим да реализираме. В последните години козметичният сектор доста се разви в частта „био и натурални продукти“ и за радост, там хората вече имат избор от качествена и безопасна бяла козметика. Когато говорим обаче за почистващи продукти, нещата не стоят така и наистина все още са малко истински чистите като съставки и ефикасни продукти.

Какво би посъветвала дамите, изпитващи страх да направят стъпка напред към своите мечти, защото са майки, нямат време, подкрепа, финанси или се притесняват от провал? 

Бих им казала: Момичета, не се отказвайте от мечтите си! Най-пагубното чувство, убиецът на всички мечти, е усещането, че човек няма избор. Истината е, че винаги имаме избор, ограниченията си ги поставяме сами с нашите страхове. Най-трудна е именно първата крачка - да се решиш да скочиш. Но когато го направиш разбираш, че всъщност имаш десетки избори. Майчинството не трябва да е ограничение, а вдъхновение за това да преследваме мечтите си. А когато човек е смел и уверен, всичко му помага по пътя.

Предстоят ли изненади за празничните дни? 

Да, разбира се. Предстои да пуснем в продажба няколко продукта, които внасят истински уют и коледно настроение у дома. Отстъпки и промоции също ще има, още повече, че през декември Gama Organica ще празнува и първия си рожден ден и не можем да пропуснем да споделим това радостно събитие с всички хора, използващи нашите продукти. Изобщо, декември ще бъде месец на изненадите при нас.