Независимо дали се познавате от училище, или от някой щур купон, взаимоотношенията ви с близките приятелки са доста променливи. Истинската дружба обаче устоява на промените, развива се и продължава през различни етапи от живота.


В отношенията и на най-добрите приятели може да се появи напрежение, когато “лепилото, което ги споява, (т.е. споделените преживявания и общите цели) се разсъхне”. Бъдещата роля на майка може да се окаже най-голямото изпитание за взаимоотношенията ви с най-близките. Изненадващо може да откриете, че с тях нямате общи интереси – вашата най-добра приятелка се жалва от махмурлук, а вие – от сутрешно гадене. Вие заспивате пред телевизора в 8.30 вечерта, а по същото време тя пие първата си чаша червено вино в…

Стига толкова
Моята приятелка Соня знаеше, че аз и Иван правим опити за бебе и ни подкрепяше, споделя Христина, 32-годишна, майка на 3-месечната Вяра. Минаха 13 месеца, докато зачена. При всеки неуспешен опит Соня организираше излизане по женски, за да мога да потуша мъката си. Когато тестът за бременност, който направих, се оказа положителен, тя беше развълнувана, колкото и ние с Иван. С напредването на бременността обаче нещата започнаха да се променят. Виждахме се все по-рядко, а когато се срещахме, разговорът беше по-скоро любезен, отколкото сърдечен.
През 9-те месеца очаквате вашите приятелки да споделят радостта ви и да ви подкрепят емоционално.


Добре е да сте наясно, че на тях им се иска да разговарят не само за натрупване на килограми и отекли крака.
Умът ми беше отдаден на бебето и всичко друго ми изглеждаше незначително. Не можех да се преструвам, че се интересувам от проблемите на Соня в работата или от това къде са отпразнували с гаджето й годишнината от запознанството им, признава Христина.
Преди да залеете вашата приятелка с информация за болежките си, отделете малко време да я попитате как е и се постарайте внимателно да я изслушате. Тя е същият интересен човек, който сте избрали за приятел – просто приоритетите ви са се променили. Ако и двете приемете и уважавате новите обстоятелства, вашето приятелство ще се нагоди към ролята ви на бъдеща и настояща майка. Когато дойде бебето пък, ще се изненадате колко много ще ви освежи разговор, който не се върти около пълните пелени и убийствената умора.

И аз ще съм като нея
Напрежение във взаимоотношенията може да се появи и защото вашата приятелка чувства, че животът ви върви напред, а нейният изостава. Ако и тя се опитва да забременее, поздравът й за вашия положителен резултат от теста може да не е съвсем искрен. Човешко е тя да ревнува или да тъгува, че щастието не е споходило и нея. Трудно обаче е да проявите съчувствие и разбиране, когато хормоните ви бушуват. Най-добре седнете с вашата приятелка и поговорете искрено за нейната реакция. Така със сигурност ще изгладите нещата в дългосрочен план. вашата бременност положително ще накара и близките ви да преосмислят собствения си живот. Знаех, че Краси отчаяно иска бебе, но връзката с нейния приятел беше на приливи и отливи, споделя Зоя, 26-годишна, майка на 4-месечния Радостин. Тя е най-добрата ми приятелка и аз исках да се радва за мен. През цялата ми бременност Краси се държеше страхотно и аз оценявах подкрепата й, след като знаех колко й беше трудно. След раждането на бебето ми тя скъса с гаджето си, защото, както казваше, заслужавала да срещне някой, който иска деца от нея. Нашето приятелство сега е по-силно отвсякога.

Когато добрите приятели станат лоши
Някои приятелства не са достатъчно здрави, за да издържат на появата на Новия живот. Ако смятате, че полагате усилия, а не получавате нищо в замяна, може би е време да приемете, че връзката с приятелката ви е с “изтекъл срок на годност”. Неискреното приятелство изсмуква енергията, а през 9-те месеца трябва да гоните отрицателните емоции. Няколко мои приятелки приеха бременността ми като лична обида. Когато им съобщих новината, те като че ли помръкнаха от това, че повече няма да мога да излизам вечер с тях, споделя Люба, 21-годишна, майка на 6-месечната Жаклин. Те се държаха с мен все едно, че съм инвалид и срещите ни ставаха все по-редки. Аз се чувствах наистина засегната и след известно време спрях да се тормозя от отношението им. Никоя от тях не дойде да види бебето. Разбрах, че бяха приятелки само за купоните.
9-те месеца са най-подходящото време да сложите на кантара хората, на които държите. Някои ще ви разочароват, към други ще се привържете още по-силно. Много хубави и трайни връзки се създават и в училището за бъдещи родители. Истината е, че на приятелките, останали близо до вас през бременността, може да разчитате цял живот. А когато не сте спали от 72 часа и по косата ви има бебешки крем, няма нищо по-приятно от добрата приятелка с чаша кафе в ръка или от съвместния ви бърз поход по магазините – неща, които ще ви напомнят, че все още сте човешко същество…