ТЯ каза: Ако тръгваш с бебето на път, това значи, че си готов за сериозен експеримент, който ще изпробва твоята памет, издръжливост, изобретателност и спокойствие. Признавам, че аз не бях от тези, които бързат първи да се запишат за участие в мисията “С бебе на път”. Да обаче предстоеше поредното лятно турне на сутрешното шоу на БГ Радио “Стартер” и аз исках да се включа в него след прекъсване заради раждането на Андрей. Аз все още кърмех Андро и затова единственото решение беше – на път! Преди да започна подготовката за заминаването, разпитах “опитни” как се пътува с бебе и научих интересни неща.
По-лесно се пътувало с бебе на 4 месеца, отколкото с дете на 1 год. Бебето все още си лежи и от време на време иска нещо да хапне – в най-добрия случай кърма. Тогава дори не е нужно да се мъкнат в чантата шишета, заместител на кърма и т.н. Докато едногодишното вече се опитва да ходи, не стои на едно място, внимаваш какво и по колко да изяжда. Или 1 : 0 в полза на пътуването ми с по-малко бебе.


Можело да се пътува и с едномесечно бебе. Дори научих за младо авангардно семейство, което всяка година минавало с велосипеди пътя София – морето. А когато се появило бебето, родителите пригодили специална капсула на колела, в която то лежало. Капсулата имала фини отвори, за да влиза въздух за мъничето, и била свързана с метална рамка за задната част на велосипеда на таткото. Представяте ли си го? Аз още не, ама... това е истината. Вече 2 : 0 за моето пътуване!
Защо изобщо се притеснявам, когато ще пътувам с автомобил, а няма да ми се налага да въртя педали до морето и в нещо като караванка да тегля най-скъпоценното? Направо заминавам!

Както споменах в началото, експериментът “С бебе на път” изпробва сериозно паметта на майката, защото тя, майката, не трябва да забравя нищо. Това, разбира се, е почти невъзможно и обикновено на изхода на София се сещаме, че не сме взели заместителя на кърма или пакета с пелените за еднократна употреба, или стерилизатора, или одеялцето или... бебето! Нормално. Случва се.
И все пак, за да може забравените ВАЖНИ неща да са едно, максимум две, майката трябва да има добра памет и да е доста концентрирана. Затова прилагам моя списък за бебешкия багаж, с който тръгнах към Варна: 3 бодита без ръкав, 3 бодита с къс ръкав, 4 бодита с дълъг ръкав, пижамка, чувалче за спане, 2 блузки с дълъг ръкав, 5 тениски, 4 къси панталонки, 2 гащеризончета, 4 чифта чорапки, пуловерче, суитчър, плътно яке, лятна шапка, дълги панталони – 2 бр., лигавници – 4 бр., хавлия, няколко памучни пелени, козметика – шампоан и лосион, крем срещу подсичане, тампони за почистване на уши, памперси, слънцезащитен лосион, сгъваемо креватче, комплект чаршафи, 2 одеялца... Не съм приключила още – няколко играчки, шишетата, стерилизатор, биберон, количката, чадърче... и за да не получа титлата “БИТОВ ЕКСТРЕМИСТ”, не взех ваничката! Реших проблема с къпането с пластмасово столче за баня, което слагах на пода и поливах Андрей с подвижния душ. Това беше само багажът на бебето. Добре че колата ни е комби.
Сега е моментът публично да се самопохваля, защото единственото нещо, което забравих, беше дъждобранът на количката! Разбира се, това стана причина във Варна здраво да вали дъжд по време на нашия престой. 
И на финала мога да допълня, че всъщност пътуването с бебе беше лесно. Четиримесечният Андро се държа перфектно, понесе пътя без мрънкане и рев. Тръгнахме на зазоряване и той спа кротко почти през цялото време. Кърмих го в движение, а през двете седмици във Варна станахме част от постоянното присъствие в Морската градина. Вярно е, че до плажа не стигнахме, но реших да не съм толкова смела от първия път.

ТОЙ каза:
Най-забавното нещо за моя син е да пътува. Така че, ако питате мен – щом се опасявате да тръгнете с бебе на път или имате остарели разбирания, планирайте пътуване със ЗИЛ.
Нашето първо пътуване беше, когато синът ни беше на месец и половина. Заведохме го за две седмици във Варна, а на връщане останахме няколко дни в Еленския Балкан. През цялото време бяхме щастливи.
Първо искам да споделя, че колкото и да е чудно, да пътуваш с едномесечно бебе, е далеч по-лесно от това да пътуваш с “бебе” на година и половина. От София до Варна то се буди само за да си изпие млякото, лесно се приспособява към условията в хотела и не създава никакви проблеми. Това не важи, ако бебето има колики. Не зная какво е, защото синът ми нямаше, но зная какво е сега, когато вече е по-голям – сериозният проблем идва, когато му стане скучно.
Най-честите опасения с бебето на път са няколко.
Как ще понесе пътуването? Ако целта ви е отдалечена на 100–200 км, необходими са ви 2–3 часа и тогава не би трябвало да има повод за тревога. По време на пътуването повечето бебета истински се забавляват, действа им успокояващо и приспивно. Ако не спи, детето ще разглежда с интерес дърветата или полето, както и самата кола. На бебета и деца до 3 години почти не им става лошо по време на път, защото все още вестибуларният им апарат не е развит добре (за това някои възрастни биха им завидели). Ако пътувате на дълъг път обаче, ще трябва да правите почивки за храна, смяна на памперса, а и за да може детето да се раздвижи и да се разнообрази. Ние сме свикнали да пътуваме по време, в което обикновено бебето спи. Така печелим няколко часа в сън, после още час в разглеждане на обстановката и накрая се налага да спрем.
Как ще понесе лятната жега? Имаме климатик в колата, който използваме внимателно, за да не настине синът ни. Разликата в температурата в колата и навън е опасна за здравето на бебето. Ако нямате климатик, по-добре тръгнете или рано сутрин, или вечер на разхлаждане. При всички случаи пътуването сутрин е най-добрият вариант – навън е свежо, пътищата не са натоварени и се пътува по-приятно.
Безопасно ли е в колата за бебето? Не се скъпете и купете на детето си хубаво столче, което ще използвате поне 4 години. Столчето за път е най-сигурното място за бебето в колата. В противен случай дори при най-малкото внезапно спиране детето може много да пострада. Аз, разбира се, не разчитам само на столчето и карам много по-внимателно, като колата ми винаги е изправна.
Има и още опасения около пътуването с бебе: какви са условията там, където отивате, има ли наблизо добър педиатър и т.н. Вярвам, че всичко това може предварително да се провери и ако се подготвите максимално, пътуването ви заедно може да се превърне в незабравимо преживяване. Е, винаги съществува и риск да е пълен кошмар, но това е по-малко вероятно. Така че не се колебайте – вземайте бебето с вас! Всичко, което е необходимо, е хубаво бебешко столче за кола, добра организация и попътен вятър!