Как сънищата илюстрират преживяното и защо те са особено показателни при бременните, ще научите от следващите редове.
Бъдещите майки често споделят фантастични сънища, в които главни герои са те и тяхното бебе. “Най-накрая прегръщах желаната си рожба под свода на родилната зала. Всички наоколо бяха в захлас. Но вглеждайки се в личицето на любимата ми дъщеря, видях чертите на известна поп-звезда, облечена в блестящи дрехи, с грим на очите и наситено червило. Изведнъж бебето скочи от ръцете ми и хукна към вратата, пеейки”, разказва съня си 31-годишната Валерия. Понякога сънищата през бременността са странни, диви, дори страховити.


Кои са причините за тревожните видения?
Известно е, че сънищата са отражение на преживяното през деня. Щом заспите, то излиза от подсъзнанието под форма на образи, които владеят тъмните часове на денонощието
Бременната се поддава на редица страхове. Тя се притеснява дали бебето ще е здраво, как ще мине раждането, ще може ли да се грижи добре за новороденото... Тези безпокойства се трансформират в драматични картини през нощта.


Съновиденията може да се дължат и на физическите промени, които настъпват в тялото на жената. Големият корем пречи на спокойния сън, а честото посещение на тоалетната „накъсва” сънуването. Хормоналната буря предизвиква сътресения в настроението, обикновено в минорна посока.
Според проучвания странните сънища спохождат по-често жените, които имат проблемна бременност или вече са преживели аборт. Ако бъдещата майка няма безпокойства и живее в спокойна среда, тогава няма от какво да се притеснява.

В различни етапи от износването много жени споделят, че имат странни нощни видения. Понякога в началото на 9-те месеца те виждат бебето си като малко животинче или като друго дребно създание. През първите три месеца нощните видения на някои бъдещи майки пък стават по-еротични
“Сънувах как страстно се любя със старото си гадже”, разказва Мария. „Няколко вечери подред сънувах любовни сцени с известни кинозвезди. Понякога с Брад Пит, друг път с Джак Никълсън”, споделя Елена. Такива еротични сънища често може да са индикатор за подсъзнателното желание на жената да избяга от приближаващата отговорност след появата на бебето и да се върне към безгрижното си минало с лудешки ритъм.
С напредването на бременността и сънищата се променят. Понякога бъдещите майки виждат насън
как раждат свръхестествено същество
“Случваше ми се да сънувам, че раждам кентавър (митично същество с глава и гърди на човек и с тяло на кон)”, спомня си 29-годишната Антония, майка на 3-годишно момченце. Ако сте в средата на бременността, през нощта може да сънувате как раждате говорещо бебе с животински крака, с три ръце или с лице на известна личност... Кошмарните картини са породени от страха за износването и здравето на бебето.
Безпокойството през втората половина на 9-те месеца идва от посещенията в болницата. Тогава лекарят може да стане приятел или враг с лице на любим човек или страховит образ. В последните месеци идват и кошмарите за несправяне при отглеждане на бебето

“Сънувах как не бях сменила пелените и не бях хранила сина си дни наред”, споделя София, майка на 2-годишно момче. „Будех се нощем, защото насън бях забравила детето си в болницата при изписването”, признава 27-годишната Анелия.
Много бъдещи майки се оплакват от страшни сънища през бременността. Но според проучвания на Медицинския колеж в Масачузетс, САЩ, жените с повече нощни безпокойства раждат по-бързо и безболезнено. Учените не могат да обяснят тази зависимост, но поне е ясно, че сънищата не пречат.
Бъдещите татковци също имат проблеми със съня
Съпричастни на състоянието на бременната си любима, те също изпитват притеснения. Техните нощни видения често са породени от страха, че няма да станат добри родители. “Сънувах как със сина си изкачваме стръмен планински склон, но изведнъж той се подхлъзна и започна да пада. Беше ужасно”, разказва 33-годишният Калоян, баща на 3-годишно момченце.

Дора Ангелова
психолог


Съновник

Делфини
Тези интелигентни животни често се свързват с женствеността. В сънищата те превеждат майката през родилния канал, за да я подготвят за раждането. Сънуването на делфини показва притеснение за предстоящото раждане.

Шоколад
“Сладките” сънища означават, че добре осъзнавате колко пълен и богат е животът ви. Това нощно видение е индикация, че организмът ви има нужда от повече захар.

Пчели
Работливите насекоми символизират усилията, които организмът ви извършва, за да се развива новият живот. В съня жената обикновено е царицата майка.

Вода

Ако сънувате вода, огън или друга природна стихия, така изразявате страха си от непознатото и от това, което ви предстои.

Котки
Тези мистични и чувствителни животни се свързват със сексуалността на жената. Ако сънувате котки, потърсете повече ласки от партньора си.

Известни личности
Обърнете повече внимание на външния си вид и се поглезете, в случай че сънувате кинозвезди или певци.