Спите ли дълго и спокойно нощем? Повечето бъдещи майки се оплакват от неспокоен сън и дори старата изпитана методика за броенето на овцете не помага. Човек прекарва средно около 220 000 часа от живота си в сън. Наскоро обаче група американски учени опровергаха схващането, че дългият сън е полезен. Те категорично доказаха, че хората, които спят между 6 и 7 часа на денонощие, са по-здрави и отпочинали. Останалите, които обичат да си поспиват и остават в леглото повече от 8 часа, намаляват живота си с няколко години. Същото важи и за страдащите от безсъние. Кои са факторите, които влияят на добрия сън? Безспорно едни от тях са удобното легло и позата, в която се отнасяте в страната на Морфей. Д-р Жечка Глогова, ортопед в V диагностично-консултативен център в София, дава ценни съвети за добър сън.

Наляво или надясно?
Важно е позата, в която бъдещата майка спи, да е удобна както за нея, така и за бебето. Без значение е дали ще се обърне на лявата, или на дясната страна. Трябва да се легне така, че да се поддържат двете физиологични извивки на тялото. Те се намират на кръста и на шията. Ето защо леглото, на което бременната спи, не бива да е нито прекалено твърдо, нито много меко. Възглавницата също е от съществено значение – не бива да е прекалено висока или много ниска. „Не случайно японците и французите спят върху навити рула. Така поддържат най-добре извивката на шията си”, казва д-р Глогова. Ако спите в неудобна поза и физиологичните извивки не се поддържат, мускулите ви започват да се притискат между прешлените. „Може да се появят изтръпване на ръцете, главоболие, дори мигрена”, обяснява специалистката.

Време е за сън
Мечтаете си за хамак, който да ви полюшва нежно, и да потънете в царството на сънищата. За да се осъществи желанието ви, трябва предварително да се подготвите. Направете си програма за спане и я спазвайте в продължение поне на месец. Създайте си ритуали за сън, като правите едни и същи неща, преди да легнете – миете зъбите си, почиствате грима си, пиете чаша мляко… Това ще даде сигнали на организма ви, че вече е време да потънете в сънища. Винаги отивайте в леглото в определен час. По този начин ще настроите биологичния си часовник. Помещението, в което спите, трябва да е проветрено, хладно и тъмно. Препоръчителната температура е между 15 и  18 °С. Специалистите по фън шуй съветват да поставите леглото си така, че главата ви да сочи на север. Важно също е да спите на височина над 40 см. По този начин ще избегнете т.нар. "прашна зона", която се образува на пода. Ограничете приема на течности преди лягане, за да намалите и без това честите посещения до тоалетната. Не на последно място изберете комфортен матрак.

Къде е старото ми легло?
„Няма значение къде и как ще спи бъдещата майка, важно е матракът, на който ляга всяка вечер, да е ортопедичен. Ако е прекалено твърд, мускулите на гърба ще се изпънат и това ще доведе до болки в кръста и в гърба. Ако е прекалено мек пък, тялото ще потъва от тежестта. Материята, от която е направен матракът, трябва да поддържа всяка извивка”, казва д-р Глогова.


Повечето съвременни матраци с пружини гарантират ортопедичност – т.е. еднаква твърдост по цялата дължина. При тях пружината е от стоманена тел, а пълнежът – от кокосови влакна, морска трева, конски косми, вълна, памук или полиестер. Матраците без пружина са от дунапрен, латекс, кокосови влакна, конски косми или морска трева. Често материалите се комбинират. Предимството при втория вид е, че имат малки вентилационни отвори, които позволяват на въздуха да циркулира. При модерните матраци има и антиакарна обработка на тъканите, която може да ви предпази от появата на алергия, астма, хрема.

Грижи за леглото
Може би досега не сте се замисляли какви грижи полагате за леглото си, но това е мястото, на което прекарвате голяма част от денонощието. От изключително значение е през бременността и след появата на бебето леглото да се почиства редовно. Помолете половинката си да обръща матрака поне два пъти в годината. Не позволявайте някой да скача или да упражнява силен натиск върху леглото ви. Колкото и бурни да са секс удоволствията ви, внимавайте пружините, върху които спите, да не изскочат. Не мокрете и не използвайте силни химични препарати, за да почиствате леглото. Най-добре почиствайте с прахосмукачка.

Бодра през деня
Ставането от леглото също е толкова важно, колкото и позата за сън. През бременността имате време за повече мързелуване. Не се изправяйте прекалено рязко. Най-вредно е от легнало положение да седнете с опънати напред крака – все едно правите коремна преса. По този начин натоварвате гръбначния стълб. Ето защо при ставане се обърнете настрани и докато се подпирате на ръце, се повдигнете странично до седнало положение. Останете така поне 2 минути, за да се нормализира кръвообращението в организма ви. След това… може да завладеете света.

Мая Ковачева