Едно от най-хубавите преимущества на младостта са безбройните приятелства, които може да завържете, и неспирните купони ден след ден. Семейството с бебе обаче постепенно променя правилата на “играта” и от щури лудетини родителите се превръщат в улегнали хора, които си позволяват да куфеят само на


С раждането на наследника много скоро може да се окаже, че ще загубите и част от необвързаните си приятели, които все още не искат да се разделят с желанието си да излизат късно вечерта и да се забавляват. Отговорностите ви на родители променят и начина ви на мислене.

Край на гостите
Малкото човече ще постави доста ограничения в дома ви. С неговата поява вече няма да може спокойно да организирате шумна сбирка, която да продължи до ранни зори. Причината е ясна – бебето има режим и шумотевицата никак няма да му понесе. Неканените гости вече не са желани и със сигурност приятелите ви скоро ще усетят това.
За съжаление няма да можете и да излизате навън без предварителна подготовка – чанта, пълна с шишета, пелени за еднократна употреба, няколко вида кърпички... Дори и да успеете да оставите детето си на грижите на някой друг, едва ли ще ви се ходи на дискотека или клуб. Отглеждането на едномесечно бебе е уморително занимание и мечтата на всяка майка е да спи колкото може повече. Ето как приятелите ви вече ще се почувстват забравени.

Край на несемейните двойки
Постепенно ще забележите, че близките ви, които нямат деца, вече се обаждат все по-рядко. Причината е проста – като новоизлюпен татко трябва постоянно да сте до креватчето, до ваничката, до мама и до бебето, да си играете с него, когато се налага или когато то плаче. Това значи край на бирата и футболните мачове всяка събота. Младата майка пък ще е заета с грижите около малчугана, а неангажираните й приятелки няма да намират общ език с нея. За тях думички като кърмене, ваксини и слагане на гърне звучат на китайски. Не ги обвинявайте! Помислете за какво ще си говорите, когато се съберете да пиете кафе. Вероятно с носталгия ще си спомняте отминалото време, когато и вие бяхте неангажирана.
От този момент нататък ще търсите контакт с двойки, които също имат деца. Неслучайно майките в градинките се събират на групички, за да обсъждат последните новости около преповиването, ходенето на гърне и млечните каши. А и приятелите с по-големи деца могат да ви дадат ценни съвети.

Край на предразсъдъците
Неангажираните приятели се смеят на ентусиазма и педантичността, с които ще кърмите детето си, или на начина, по който всяка вечер играете с него. Мъжете пък няма да разберат защо младият татко зарязва мач от Шампионската лига, за да пее “гу-гу” и “на-ни-на...” Традициите повеляват мъжът да остави цялата женска работа на майката, защото пелените могат да се отразят зле на кариерата или, не дай, Боже, на мъжествеността... Забравете всички предразсъдъци и стереотипи! Живейте според собствените си правила. Ако някой от приятелите ви не ги разбира, не се съобразявайте с неговото мнение. Това е вашето семейство и на този етап само то е важно.

Край или начало?
Детето расте с всеки изминал ден. На площадката, в детската градина то намира нови приятели. Благодарение на него и неговите интереси и вие може да създадете нови контакти. Ако дъщеря ви танцува хубаво, запишете я в школа по балет. Със сигурност ще има за какво да си говорите с родителите на другите малки балерини. Важно обаче е да се пазите от прекалено болни родителски амбиции. Следвайте собствените си инстинкти, но не се увличайте. Така постепенно ще натрупвате достатъчно опит и с времето ще можете сами да го предавате на друг начинаещ родител.

Лора Николова
психолог