Как да познаем добрия хотел за семейна ваканция 


Време е да планираме почивката. Понякога обаче ваканцията с деца вместо удоволствие се оказва истинско изпитание. Неслучайно в интернет има множество форуми, които коментират именно темата за подходящите хотели за семейна почивка. Изборът на място може да реши много проблеми или напротив – да породи трудности. Кои са основните изисквания, според които да изберете хотел, ако пътувате с малки деца?

Местоположение 

Първото, особено важно нещо е местоположението на хотела. Най-добре е да се намира встрани от бурния нощен живот и от натоварени пътища. Това ще ви осигури спокойствие, тишина и по-чист въздух. Освен това хотелът трябва да е в близост до плажа, защото разходките до морето в жегата с купища багаж не са приятни. В идеалния случай пътят трябва да е лесен и удобен за изминаване пеша – да е сравнително сенчесто, да не се пресичат големи улици и да не се минава през много оживени места, където трябва постоянно да държите детето за ръка. Плажът и морето 
И така, стигнахме до плажа. Разбира се, той трябва да е добре почистен – няма нищо по-опасно от разпилени стъкла, а разхвърляните фасове може да попаднат в детската уста. Понякога на необработените пясъчни ивици има кърлежи. 
Морето трябва да е възможно най-чисто. Има заливи, които просто задържат нечистотиите, и други, които са „по-проветриви“. Освен това наличието на големи ваканционни комплекси и гъсто застроени селища по брега подсказва, че вероятно водата ще е по-замърсена. Малко са, но все пак има хотели със собствени пречиствателни станции, които не замърсяват морето в близост. 

Влизането в по-плитка вода ще подпомогне родителите и децата, освен това малките могат да бъдат оставени да играят сами под надзор в плитчините. 
Наличието на атракциони по плажа – пързалки, батути, детски съоръжения, ще направи още по-интересна ваканцията.
За съжаление, често децата се разболяват, когато са на море, затова е добре да проучите къде най-близо има педиатър и аптеки. В някои хотели има 24-часово дежурство на лекар, което е голямо облекчение за родителите. 

Разходки и забавления сред природата
Ако сте в планински или СПА хотел, изборът се ръководи от сходни правила. В случая е важно да има по-леки маршрути за разходка и места за игра около хотела. Децата, за разлика от вас, не се интересуват от СПА процедури, затова за тях трябва да има малък басейн. Природните и историческите забележителности не впечатляват така малките, както възможността за различни приключения – игра на криеница в гората, палене на лагерен огън, търсене на съкровища, наблюдаване на животни. В някои добри хотели са помислили за подобни забавления. Има и организирани програми, които включват деца и родители. 

Сигурност и удобства в хотела
Някои хотели се анонсират като подходящи за семейства с деца, други – като място за двойки или младежи. Разбира се, изберете хотел, в който е помислено за малките. Затворените комплекси с изградена вътрешна инфраструктура – паркова част, места за игра и почивка, магазини, е добър вариант, тъй като всичко необходимо е на едно място, а сигурността е гарантирана. Вариантът „ол инклузив“ е удобен, защото така няма да мислите къде да бъде следващото хранене, да търсите и да рискувате с непознати заведения, да правите резервации... 
За семейна почивка е задължително да изберете достатъчно голяма и удобна стая или по възможност – малък апартамент с кухненски бокс. Багажът при пътуване с малки деца е в пъти по-голям, затова трябва да има големи гардероби, шкафове и въобще места за прибиране на стотиците аксесоари на малките. В жарките обедни часове децата задължително трябва да са вътре, затова е добре да има малко повече място за рисуване и игра. Ако в стаята се побират само легла с тесни пътечки помежду им, часовете, прекарани вътре, ще бъдат изтезание. Голямо удобство са детските центрове, в които децата могат да играят под надзора на аниматори. В някои добри хотели се предлагат цели програми за децата – занимания по изкуство, организирани игри, дори театри и четене на приказки. 
Басейнът на хотела задължително трябва да има детска зона. Люлки и пързалки в близост до ресторанта, където ще се храните, са безценна възможност да пиете чаша вино на спокойствие, а през това време детето да играе пред очите ви. Ако хотелът е известен като подходящ за малки деца, със сигурност ще се намери и весела компания за игра. 

Ресторантът 
Особено важно е да проучите самия ресторант – има ли високи столчета за бебета, предлагат ли се готвени ястия и супи, има ли детски менюта. Не е добра идея да храните детето с пържени картофи през цялата ваканция. В някои хотели, насочени изцяло към семейства с деца, предлагат специални менюта, съобразени с нуждите на детското хранене, а в магазина към хотела се продават детски пюрета, памперси и всички аксесоари, необходими за бебета и малки деца. 
И накрая, но не на последно място, е отношението на самия персонал. Дали ще се толерират детските крясъци и разлятото мляко по покривката? Дали малките ще се приемат с усмивка? Отношението е част от качеството на услугата – ако го няма, дори най-луксозният хотел губи от блясъка си. 

Текст: Антоанета Баева