Когато става въпрос за прекрасното бъдеще на бебето, много родители стават ирационални. В някои общества например заравят плацентата в градината или закачат ританки пред входната врата. Откъде идват странните обичаи и дали днес те се модернизират?

Ако мъжът е с ботушите, ще се сътвори момче
В миналото мъжкият пол е бил силно почитан като продължител на рода. При зачеването се е изпробвало всичко възможно, за да се роди момче. Така в стари времена в някои държави мъжът е трябвало да спи в брачното легло с ботуши и зачеването да се осъществи при нарастваща луна. Ако булка получела първия си подарък от ерген, предсказвали й мъжка рожба. Още през 1350 г. в Книга за природата се описвало как жената може да забременее с момче – предлагало се е след половия акт тя да легне на дясната си страна.


Как е днес? На поверието за ботушите май днес никой не се връзва. Въпреки това съществуват някои фантастични теории как може да се поръча раждането на син или на дъщеря. Така например британски учени твърдят, че жените, които консумират мюсли, са по-склонни да родят момче. Други учени препоръчват за зачеване на момче секс 12 часа преди, респективно след овулацията. Американски специалист пък уверява, че през този период по-вероятно е да се зачене момиче. Единственото, което е известно днес, е, че желанието за мъжки наследник намалява. Според проучвания на института „Макс Планк” в Рощок все повече немски родители предпочитат дъщери.

Хубава бременност, хубаво дете
Според старо поверие, за да имат хубаво дете, бременните трябвало да гледат повече хубави неща. Особено предпочитани са били картини с ангели и светци. И обратното – бъдещите майки са се предпазвали от гледки, предизвикващи страх. Видът на горяща къща водел до червенокосо дете, а нарисуваните пламъци означавали грижи и проблеми.


Как е днес? Представата, че нероденото участва в живота на майка си, е напълно актуална. Специалистите обясняват, че детето в корема е добре, ако и майката е добре. Както се разбира, това е силен аргумент бъдещите майки да си позволяват хубави неща през бременността. Може би не е зле да пробват йога за положителна енергия. Или да гледат любовни филми по телевизията с любимия.

Ако сте гладни, похапвайте до насита!
Апетит за кисели краставички и мармалад? Преди се е смятало, че бременните без ограничения могат да засищат глада си. Ако апетитът за определени храни не бил задоволяван, това по-късно щяло да доведе до отвращение на детето точно към тези храни или да предизвика родилно петно. Разказвало се е за бременна, която изпитвала такъв глад за грозде, че детето й се родило с фигури по ръцете, наподобяващи гроздови зърна.
Как е днес? Внезапният стръвен апетит на бременните съществува и днес. Защо бъдещият татко да не се опита да достави посред зима пресни череши или късно вечерта да изтича до денонощния магазин за шоколад? Само че съвременните диетолози препоръчват на бъдещите майки да се придържат към балансирано хранене. Похапването от време на време не е толкова опасно, но не е нужно посред нощ да се яде пица или шоколад.

Гроб за плацентата
Някога са приписвали вълшебна сила на плацентата. Предците ни са се страхували, че вещици могат да откраднат плацентата и да приготвят от нея някакви магични помади. Затова плацентата е била заравяна с молитви там, където нито слънцето, нито луната са могли да проникнат – под дърво или под пода на къщата. Вероятно заровената плацента е трябвало да донесе щастие на дома. Акушерско предписание от XVI в. препоръчвало плацентата да се хвърля в течащи води, за да се предпази детето от лоша магия.
Как е днес? Някъде този обичай се спазва и днес, макар никой вече да не говори за страх от вещици. С надежда за късмет някои родители заравят плацентата в градината и засаждат отгоре дърво.

Верният асистент щъркелът
Някога се е смятало, че и враните носят деца. Никой обаче не е отнел славата на щъркела. Колкото повече темата за секса е ставала табу през XIX в., толкова по са се разпространявали приказките за ролята на помощника с дългия клюн. Илюстрациите в детските книжки и пощенските картички го превръщат в икона и в носител на щастие. Защо точно той? Може би и заради грижовността на този пернат към неговите малки.
Как е днес? Приказката за “пощальона” на бебета днес не може да залъже никое дете. Въпреки това птицата е симпатична и често украсява известията за раждането на бебе. В някои села може да се види щъркел пред вратата на новоизлюпени родители. Таткото пък може да украси детската стая с щъркел от картон или дърво.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова