Краят на годината е. Всички чакат с нетърпение почивните дни и, разбира се, големите трапези. Коледа и Нова Година дават възможност да отпуснете края и да се поглезите с какви ли не вкуснотийки.


Все още много бъдещи майки смятат, че през 9-те месеца могат да хапват всичко. Истината е, че има много храни, които трябва да избягвате, а най-добре изобщо да не ги слагате на празничната трапеза.

Кое “Не”
Най-добре не яжте пушена риба (скумрия, херинга, треска, сьомга). Съществува риск да се заразите с листериоза. Не посягайте и към хайвера, колкото и да го обичате. Ако държите непременно да опитате някоя от тези риби, сгответе ги най-малко на 70 °С.
За съжаление в черния списък на забранените храни са и всички сурови, пушени, мариновани, печени на скара или недостатъчно добре топлинно обработени меса. Дори и минимален, все пак съществува риск да се заразите от токсоплазмоза. Всички продукти от животински произход трябва добре да се пекат или варят. Мийте ръцете си, след като сте пипали сурово месо, и хубаво почиствайте съдовете, в които е било.


Няма как – на Коледа и на Нова година трябва да се откажете и от суровата шунка. Тя може да е идеално допълнение към ордьовъра, но за следващите празници. В групата на забранените продукти се включват и сланината, беконът, пастетите.
Внимавайте с яйцата и млякото, които се продават на улицата. Купувайте ги от магазин и проверявайте срока на годност.
Яжте много плодове и зеленчуци – знаете този съвет. Има обаче някои продукти, които не са за препоръчване. Избягвайте почернелите банани или много меките мандарини. Мийте плодовете добре преди консумация и пийте сок от тях веднага след като го изцедите. Не поръчвайте плодова салата в заведение – не е сигурно дали продуктите за нея са били пресни и добре измити.
Обърнете специално внимание на подправките – магданоз, копър, кервиз и др. Те трябва да са добре измити. Забравете суровите покълнали семена.
По празниците повечето домакини имат навика да се впускат в луда надпревара по магазините и да купуват какво ли не, което след това остава и се хвърля. Не правете тази грешка! Купувайте по малки количества – толкова, колкото да се изядат наведнъж.
Дотук добре. Списъкът със забранените храни не е голям, но къде е мястото на алкохола? Със сигурност 1–2 чаши вино или шампанско няма да ви навредят, но най-добре е да се откажете и от това удоволствие. Вероятно ще намерите друго, което да повиши настроението ви. Избягвайте да пиете големи количества безалкохолни напитки. Те ще подуят корема ви и ще помогнат за образуването на газове. Същото се отнася и за кафето и за чая. Позволявайте си по една чаша дневно.

Nota bene!
Празниците минават, трапезите се изпразват... ами сега? Най-вероятно няколко часа след големия купон ще разберете с какво сте прекалили. За да нямате киселини, тежест или главоболие, спазвайте няколко основни правила за хранене:

  • Хапвайте малко, но често.
  • Дъвчете добре храната, преди да я глътнете.
  • Избягвайте храни, които ферментират (като зелето), за да се спасите от газове в корема.
  • Не лягайте веднага след като се нахраните.
  • Пийте много течности.
  • Въздържайте се от кисели и прекалено мазни храни.
  • Ограничете употребата на силни подправки, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха ви.