Всички ние се стреми към щастие, както и към умението да живеем в хармония - не само със себе си, но и с нашия партньор.

Какво е хармония?

Да погледнем нашите взаимоотношения от гледна точка на музиката - хармонията в музиката е строежът, взаимоотношението, ролята и организацията на акордите в съзвучие от най-малко три тона, които са или могат да бъдат подредени през музикални интервали.

В гръцката митология Богинята Хармония се оприличава, като богиня на любовта и красотата. В психологията душевната хармония, вътрешната хармония ни осигуряват емоционаления баланс.

Дали е лесно да намерим идеалната хармония между нашия вътрешен свят и външен израз, които се явяват важна крачка за изграждането на хармоничните взаимоотношения?

Когато говорим за хармония си представяме стабилна, лоялна и изпълнена с любов връзка, преди да се сблъскаме с болката, която тя често може да донесе със себе си. Усещаме пърхането на пеперуди в корема, очакването да видим лицето на любимия човек, топлината на прегръдката му и вярваме в безпределните обещания, дадени в момент на екстаз. Всички ние сме изпитали и едното, и другото, вдъхновявали сме се, преживели сме пламенни моменти, но и болезнени емоции.

Какво всъщност предизвиква неприятните емоции, които изпитваме в партньорските си взаимоотношения?

Тогава, когато единият от партньорите е емпат, а другият - нарцисист - ето го отговора на въпроса. Хармония могат да постигнат хората, притежаващи качествата на емпати. Колкото по-висок е вътрешният баланс и колкото повече положителни емоции изпитваме, толкова по-хармонично е сърцето ни и то ,,казва" на мозъка ни да бъде спокоен. Това помага на взаимоотношенията и допринася стресът да се понижи. Може и да не ви се вярва, но сърцето също има свой собствен ,,мозък”, взаимосвързан с невронна верига, която влияе на нашите емоции, на физиологията на тялото ни, на отделянето на определени хормони, като адреналин и окситоцин, които са свързани с любовта, привързаността и хармоничното ни поведение.

Как да изградим и постигнем хармонична връзка?

  • Опитайте да откриете човек, с когото да осъществите нещо общо, двамата да имате обща цел, за да бъдете щастливи, да израснете заедно, да се забавлявате. И това не означава да загърбите собственото си „аз“, личните си цели и мечти в живота.
  • Животът ни предоставя множество предизвикателства, множество изпитания  - опитайте се заедно да вземете решения, следвайте принципите си на лоялност и разбирателство.
  • Уважавайте се такива, каквито сте, приемайте се такива каквито сте, като съвкупност без да се опитвате да се променяте взаимно.
  • Допуснете другия до себе си, премахнете защитните механизми, открийте какъв е, как се държи, как мисли, без да се опитвате да го накарате да мисли като вас и да прави каквото поискате. Да се обичате, това не означава да мислите еднакво - бъдете толерантни.
  • Няма път без мечти, фантазии, илюзии, желания и цели. Допълвате се с партньора си, защото той може да прави неща, които вие не умеете и обратното.
  • Често възникват проблеми заради различния ритъм на живот. Може да се научите да се споразумявате, вместо да се вживявате в ролята на съдници.
  • Когато единият от партньорите иска да бъде чут, трябва да се научи да говори за себе си, за собствените си потребности, да използва конфликтите за да види какво става с него в отговор на поведението на другия и да го споделя с него.
  • Когато двамата партньора срещнат трудности във връзката си, са склонни да хвърлят вината върху другия. Виждат съвсем ясно какво трябва да промени другият, но им е трудно да преценят кое в собственото им поведение предизвиква проблемите.
  • Когато развиваме способността си да обичаме, трябва да се откажем от очакването за съвършенство, да намерим равновесие между отдаване и лично пространство, да работим по трудностите, свързани с даването и получаването от позицията на истинските ни потребности, да даваме предимство на ситуациите носещи радост,  да подходим откровено към един към друг, да намираме пространство и време за връзката и да не сме абсолютният център.
  • Решението е в това да се откажем от илюзията за съвършената двойка, в която няма конфликти и партньорите са вечно влюбени.

Milenita May