Списание “9 месеца” направи проучване сред 213 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

38% от бъдещите майки са загубили вярата си в Дядо Коледа, а 29% смятат, че той оставя подаръци под елхата. За 19% от дамите образът на вълшебника връща доброто у хората. 11% с носталгия си спомнят детството, когато все още са вярвали в Дядо Коледа, но едва 3% споделят, че им се иска да са съхранили вярата си в него.

24% от бременните вярват, че за Дядо Коледа няма невъзможни неща, защото е изтъкан от магията на празника. За 21% щедрият вълшебник е способен за една нощ да разнесе подаръци на всички по целия свят, като се телепортира, лети с шейна или е на няколко места едновременно. 19% обаче не са се замисляли какво умее той. 18% от бъдещите майки са убедени, че беловласият старец носи усмивки и вдъхва надежда и вяра в сърцата на малки и големи. За 15% вълшебникът е способен да изпълнява всички желания, но 5% са убедени, че в него няма магия. 2% мислят, че дядото носи братчета и сестричета на децата, а 1% – че зимата е негово дело.

44% си представят дома на Дядо Коледа като леден дворец. Според тях планинският замък е топъл и уютен. 23% смятат, че старецът живее в снежна хижа. Те си представят претрупана с подаръци и сладкиши къщурка, в която гори камина и се разнася аромат на канела. За 16% домът на северняка е спретната работилница, в която неуморно се трудят джуджета. 12% не се замислят къде живее щедрият дядо, а 4% разчитат на образите във филмите и в приказките. Само 1% са убедени, че Дядо Коледа няма дом.

32% от бъдещите майки ще искат в писмото си до беловласия старец здраве, щастие и късмет за близките си. 18% обаче не са решили какво да напишат, когато седнат пред белия лист. 17% копнеят за много подаръци за себе си и за детето. Те ще опишат колко послушни са били през годината. 16% ще помолят за здраво, красиво и кротко бебе. 9% ще направят равносметка на мечтите си и ще ги споделят с добрия дядо. 8% обаче няма да му пишат, докато 5% от бъдещите майки ще му благодарят за успехите и щастието си през годината. Едва 1% от дамите ще поискат добрини за целия свят.

71% от бременните на Бъдни вечер поставят на трапезата нечетен брой постни ястия и питка с късмети. За 26% най-важно е да се съберат със семейството си. 19% спазват всички семейни и християнски традиции. За 17% е важно да отидат на църква или да прочетат молитва у дома. 12% прикадяват жилището и трапезата си с тамян, за да прогонят злото и болестите. Едва 7% си разменят подаръци на Бъдни вечер, а 2% спазват стриктен пост.

73% ще предадат на децата си коледните традиции. Бременните смятат, че обичаите сплотяват семейството и съхраняват празничния дух. Част от тях (14%) обаче ще оставят наследника си да избере дали да тачи традициите. 11% са убедени, че детето им може да съчетава обичаите и модерния начин на живот. 2% ще се постараят рожбата им да опознае традициите, но не вярват, че ще ги съхрани.

53% от бременните споделят, че любимата им коледна традиция е украсяването на елхата. Размяната на подаръци край дръвчето също им носи радост. За 32% събирането на цялото семейство около трапезата е най-милият обичай. Други (12%) твърдят, че за тях Бъдни вечер е най-ценната традиция. 2% от дамите харесват литургията в коледната нощ, защото тя ги зарежда духовно и емоционално. Само 1% твърдят, че коледните пости са любимият им обичай.

74% от бъдещите майки смятат, че традиционното в образа на Снежанка съхранява празничния дух. За 11% облеклото й е без значение. Има обаче и такива (7%), които предлагат в ХХI в. красивото момиче да е с по-секси визия. 5% от бременните не одобряват белия цвят на дрехите й, а по-малко от 1% съветват ледената принцеса да увеличи тоалетите си.