Бременните често сменят напълно вкуса си към храната. Не могат да понасят любимите си ястия, но примират за нещо, което никога то този момент не са обичали.
Все още науката не е дала точен отговор на какво се дължат хранителните капризи през бременността. Някои смятат, че всичко е измислица, други – че по този начин природата осигурява на бъдещата майка и на бебето хранителните вещества, от които те имат нужда. Ако например ви липсва калций, не е чудно, че ще посягате настървено към сиренето.Едно е ясно – причината за странния и нелогичен апетит през 9-те месеца остава загадка. По тази тема обаче вече има няколко сериозни проучвания. Какви са основните разкрития?
Резултатите от проучване, публикувано в американското медицинско списание “Апетит”, сочат, че желанието за определена храна е по-често от отвращението – 61% от бременните жени изпитват внезапен апетит, а 54% погнуса от някои храни. Съществува силна връзка между отвращението към храната и сутрешното гадене (потвърдено е, че и двата симптома се появяват през един и същи период на бременността). Учените обаче все още не могат да разкрият подобна зависимост между хранителните капризи и сутрешното гадене.


В същото издание са поместени и резултатите от проучване, според които през второто тримесечие на бъдещите майки повече откогато и да е било им се яде сладко. Специалистите твърдят също, че зад неистовото желание се крие сложна гама от психологични, поведенчески и физиологични фактори. Затова опитайте да потиснете желанието си за тройна мелба. Възможно е да проявите воля и да успеете.

Според друго проучване, публикувано в Американското списание по хранене, сладоледът, сладките лакомства (особено шоколадът), плодовете и рибата са храните, които най-често събуждат апетита на бременната жена. Това е единственото твърдение, по което учените са единодушни!
Иначе се обособяват и две противоречиви мнения. Някои експерти поддържат становището, че бъдещите майки проявяват хранителни капризи, защото смятат, че това е присъщо на бременността и е един вид тест към близките дали са готови винаги да им угаждат. Други учени обясняват странното поведение с хормоналните промени през 9-те месеца. Хормоните правят определени храни много вкусни, а други – много отблъскващи.

Независимо кое дава тласък на желанието, важно е да знаете как да реагирате, когато всяка клетка от вашето тяло копнее за суши. В случая се налага всеки път да казвате “Не”! Защото суровата риба е опасна за здравето ви. Ако обаче твърде често реализирате желанието си и опустошавате няколко мелби, може да се сдобиете с трайни спомени от бременността по бедрата и ханша. Оставяме ви да се борите с апетита и с угризенията си…

Д-р Здравка Тенчева
диетолог