Допитване в социалните мрежи разкрива детските желания

Да имам играчките на кака, тревопасен дракон, който да не ни изяде, истински бебета, които да се поръчат от някъде, “гамо ко” (голямо колело), скачаща тротинетка, епоксидна смола, собствен асансьор, един тон пъзели, стая от конструктори, Динозавър за верен приятел, жив кон, говореща котка, която да ми пише домашните, да прави торти и да играя на футбол с нея. На 1 юни да почерпя с лакомство Феята на зъбките, да разходя куклите и да скачам на батут цял ден. Да имам магазин за играчки. Това са само част от мечтите на децата за техния празник според допитване на ХИПОЛЕНД в социалната мрежа „Фейсбук“. От веригата за детски стоки потърсиха отговор на въпросите За какво мечтаят вашите деца за 1-ви юни? и Как им помагате да осъществят мечтите си?

Най-голямата част от децата мечтаят за игри, играчки и забавления. Те искат мечовци, много мечовци или всички кукли на света, с хубави рокли и прически. Най-мечтаните забавления са конструкторите и колелото. Следват мечтите за играчки, свързани с технологиите (говорещ робот), науката (телескоп за наблюдение на звездите), герои от любими филми и книжки. Най-привлекателно за най-малките е това, което имат другите: Нашето дете мечтае да има всички чужди играчки, дори да приличат на нейните.

Втората голяма група мечти е свързана с професиите. Момиченцата искат да станат принцеси с техен замък, дизайнер, режисьор, палеонтолог, археолог, художник с авторски изложби, пожарникарка, сладкарка, танцьорка по народни танци, а момченцата – супергерой, ветеринар, който лекува всички болни животни, изобретател, пилот и капитан със собствен самолет и кораб, археолог в Египет, полицай, фотограф, едновременно известен футболист и китарист, майстор по ремонтите, автомобилен състезател, програмист, пътешественик, лекар или художник. 8-годишно момченце пък мечтае да е комедиен актьор и да разсмива всички, за да ги боли коремът не от кашлици, а от смях.

Третата най-често срещана детска мечта е за пътешествия и изживявания: Моето дете мечтае за приключения, включващи яздене на кон, разходка с лифт, катерене. Почти на 4 години е, а иска да е по-голям от всеки и да има мускули, за да е силен. Децата не просто искат да пътуват, а имат конкретна цел: Моят мъник харесва водопади и мечтае да посети Райското пръскало. Те мечтаят за екскурзия до Англия заради Хари Потър, до Париж, за да се качат на Айфеловата кула и да играят в Дисниленд, до Индия, за да видят слонове, до Австралия заради тарантулите. Доста деца мечтаят да отидат на море (Постоянно се говори ще ходим ли на море, кога ще ходим) или да играят с домашен любимец (Мечтата на сина ни е истинско коте и много коли. За да играе с коте, ходим на село).

Някои мечти са обвързани с кауза – децата искат да построят голяма къща с басейн и градина за цялото семейство или да заведат най-близките с ракета в космоса. Други са пожелателнибезкрайно детство; повече усмихнати деца. Трети – прагматични: Голямото дете вече си мечтае за 4-часова работна седмица.

За да сбъднат детските мечти, родителите често проявяват изобретателност. Моят син мечтае да кара трактор, когато стане голям. За Деня на детето ще му купя с педали и ремарке. Понеже още не може да върти педали, аз и баща му ще го дърпаме с една връвчица, закрепена на кормилото; Моите деца мечтаят да станат полицаи. Срещаме ги с полицаи и говорим с тях – децата са щастливи, а полицаите горди, че има толкова желаещи. На момиченце, което мечтае да издаде книга, майката помага с преписването на текстовете и събирането на илюстрации. Татко ще качи на 1 юни своя син на изтребител, защото детето иска да е на самолет. За момченце, което е влюбено в снега, родителите непрекъснато търсят такъв. А на дете, което мечтае за братчета-близнаци, родителите сбъдват мечтата...наполовина.

Някои родители приемат, че трябва да изпълняват всички детски мечти, независимо какви са: Мечтае за играчки, играчки и ако може още играчки...Ами, ще купуваме играчки. Други са избирателни: Всеки ден децата имат нови мечти: днес е да ядат сладолед на корем, утре да имат най-голямото лего, другиден да отидат на екскурзия до Америка...Стараем се да осъществяваме само част от тях. Ако бъдат презадоволени, няма да има за какво да мечтаят, нали?

Допитването „За какво мечтаят децата ви?“ е направено на фейсбук страницата на ХИПОЛЕНД в периода 20-30 май 2022 г. В него участват над 900 родители.