Традицията повелява Дядо Коледа да е облечен в червено… Традицията повелява Снежанка да е приказна красавица… Традицията повелява джуджетата да са малки. Кой би се изправил против традициите? Това, което прави Рождество толкова обичан празник, са именно малките ритуали, които всяко семейство има. Проучвания на британски учени показват, че децата, израснали в семейства с традиции, са по-уверени и сигурни в себе си, като пораснат. Семейните ритуали са здравите връзки, благодарение на които детето се чувства сигурно и спокойно. Те са част от семейната история. Ето защо, докато украсявате дома си за Коледа, спомнете си какво значение за вас са имали традициите в миналото. „Докато малката ми дъщеря разопаковаше играчките за елхата, не можех да си намеря място от притеснение. Постоянно й повтарях да внимава, за да не ги счупи. Все едно ставаше въпрос за скъп порцелан”, казва Юлия Захариева. „Разбира се, трябваше да изхвърля няколко играчки, но сърцето ми се свиваше. Всяка от тях беше свързана със сантиментална за мен история.” Традициите се свързват най-често с украсата за елхата. „Имаме голямо бяло еленче, което всяка година слагаме под елхата. Сега, въпреки че съм вече на 33 години, продължавам да го правя и това ми носи радост. Надявам се, че и децата ми ще продължат тази традиция.”


Създаването на семейни ритуали, особено по Коледа, е основна задача на родителите. Не мислете, че детето ви е прекалено малко, за да разбере какво се случва около него. 2–3-годишните се стремят да научат нещо ново всеки ден. Същевременно те имитират думите и действията на мама и татко. Ако всяка година на Коледа подреждате масата по един и същи начин или пеете коледни песни, след време детето ще се научи да прави същото.

Ритуалите са в основата и на семейната история. „Баща ми почина преди две години. Мислех, че първата Коледа без него ще е много трудна, но си спомних как винаги на Бъдни вечер той пееше коледни песни. Когато чуя тези мелодии, си спомням за него с умиление и любов. Искам след години и децата ми да имат подобни спомени”, разказва Теодора Тодорова.
Традициите придават особено очарование на празниците, но те могат да станат и част от вашето ежедневие. Има само няколко прости правила, които трябва да спазвате.

 Изберете нещо, което обичате да правите с детето си. Това може да е разходка в парка или приказка за лека нощ всяка вечер.
 Измислете забавно име на новата си традиция. Така ще й придадете по-голямо значение. Обиколката в парка може да е експедиция за събиране на листа, пеенето на коледни песни – концерт.
 Направете снимки. След години детето ще се радва на тези спомени.
 Не забравяйте, че ритуалите означават повторение. Не пропускайте да споделите тези моменти с детето, независимо дали ще е веднъж в годината, или всеки месец.
 Водете дневник на спомените. Помолете всеки път детето да ви описва какво се е случило и записвайте историите му. Ако ритуалите са няколко, използвайте за разказите хартия с различни цветове.

Стефка Станева
психолог