Всяка година хиляди българи търсят късмета си извън родината. Статистиката сочи, че емиграцията непрекъснато се увеличава и в близките години тази тенденция ще се запази. Най-често заминават млади хора, които са склонни да работят какво ли не, само и само да имат шанс да се реализират.


“9 месеца” направи проучване за нагласите на бъдещите майки, които посещават С “9 месеца” на училище. При някои отговори процентите са над 100, защото част от анкетираните са дали повече от един отговор. Къде сте вие?

52% от бъдещите майки признават, че в никакъв случай не биха заминали в чужбина, за да родят там и детето им да има чуждо гражданство. Според тях бременността им не позволява да пътуват, а и детето им ще има достатъчно шанс в бъдеще да определи само съдбата си. 40% от запитаните обаче са склонни да напуснат страната, защото България не предлага достатъчно възможности за реализация и детето им ще има повече шанс, ако е родено в Европа или в Америка.

57% от анкетираните са на мнение, че държавата трябва да дава по-високи детски надбавки, за да задържи младите хора в България и да ги насърчи да създават повече деца. Според тях в момента парите не са достатъчни за издръжката на едно дете. Други 20% смятат, че правителството трябва да разкрие нови работни места. Ако имат достатъчно добре платена работа, младите семейства биха се осмелили да имат повече деца.

67% от бременните не биха избрали чуждестранно име на детето си, защото има достатъчно хубави български имена. Има и такива 29%, които с радост биха кръстили бебето си Дебора, Джон, Емма, Ким, Майкъл, Стивън, Адам, Вениамин, Денис, Елизабет… Те смятат, че детето трябва да се чувства добре дори и ако един ден замине да живее в чужбина, а българските имена са трудни за произнасяне.

31% от запитаните смятат да се върнат на работа 1 година след раждането. Според тях тогава вече детето ще е достатъчно пораснало и по-лесно ще преживее раздялата. Други 14% са на мнение, че първите няколко години са много важни и майката задължително трябва в този период да е до детето, затова те са готови да работят отново чак след като то навърши 2 години.

69% от бъдещите майки не са склонни да останат вкъщи и да се отдадат само на гледате на деца. Според тях жената трябва да се развива като личност и не може да се затвори у дома. Необходими са й социални контакти, а и не е възможно семейството да разчита само на заплатата на бащата. Останалите 31% обаче са на мнение, че е добре за една майка да отдава цялото си време и внимание на децата и къщата.