Без цигари и алкохол, но не и без море! Това е лозунгът на всяка бъдеща майка, който с право може да се развее в разгара на най-големите жеги.


Бременната има нужда от повишена доза положителни емоции, които морската почивка поднася в изобилие. Разбира се, при условие, че тя спазва някои основни правила.

Месеци преди да се запътят към морето, много дами първо тръгват към солариума. Не го правете! През 2009 г. международни експерти причислиха редовните посещения в солариума към факторите, които повишават до 75% риска от появата на сериозни кожни заболявания. Не става въпрос за 2–3 инцидентни посещения, а за редовни процедури.
През 9-те месеца при бременната кожата има повишена склонност към хиперпигментация. Вината е в естрогените, които стимулират по-голямото производство на меланин. Това прави бъдещите майки

по-чувствителни към слънцето
Именно слънчевите лъчи водят до появата на неприятните пигментни петна (хлоазми) или т.нар. „маска на бременността”, която се премахва с много усилия от страна на дерматолога.
Освен последствията за кожата, продължителното излагане на вредните ултравиолетови лъчи доказано понижава имунитета и повишава риска от поява на херпес на устата. Ето защо за бъдещата майка е недопустимо „пърженето” на слънце и
трупането на лоша „слънчева биография”
Препоръката на специалистите е до 12-ата седмица на бременността да прекарвате морската си почивка предимно в разходки и почти да не стоите на плажа.
„Не е нужно бременната да се лишава от море само заради вредните слънчеви лъчи. Защото освен от добро настроение тя се нуждае и от витамин D. За да си набави необходимата доза от витамина, са й нужни по 10 минути излагане на слънце 3 пъти седмично. Но тя задължително трябва да избягва часовете, в които слънчевото греене е най-интензивно (11–16 ч.), и обезателно да използва висококачествени слънцезащитни продукти, купени от аптеката. Препоръчвам на бременните с кожа тип 1, 2 и 3 (кожа тип 3 имат голяма част от българките) да използват
слънцезащитно мляко със SPF 50+
(и задължително с лого на етикета с надпис UVA). Единствено бъдещите майки с кожа тип 4 могат да си позволят по-нисък фактор. Има слънцезащитни продукти, съобразени не само с типа кожа, но и с различни кожни проблеми. Например на пазара се предлага крем специално за страдащите от акне, който не запушва порите, или пък слънцезащитен продукт, специално за жените с розацея”, обяснява доц. Жана Казанджиева от Университетската клиника по кожни болести в София.
Задължително е и да нанасяте слънцезащитния крем половин час преди излагане на слънце, както и на всеки два часа, ако сте на плажа за по-продължително време. Защо обаче се налага многократно да поставяте крем, който е водоустойчив? „Ако на етикета на продукта пише, че той е водоустойчив, това означава, че след излизане от водата слънцезащитният фактор губи по-малко от половината си защита. Например, ако сте се намазали с крем с фактор 50, след излизането ви от водата част от консистенцията на крема се отмива и факторът вече е станал 30. В този случай е нужно пак да нанесете крема, за да имате оптимална защита. Предлагат се и т.нар. много водоустойчиви кремове, които обаче са по-мазни и по-трудно се нанасят”, казва дерматологът д-р Петьо Брезоев.
За жалост няма универсален слънцезащитен продукт, който да е подходящ за всяка част от тялото. „Има слънцезащитни кремове само за лице и само за тяло, тъй като количеството мастни и потни жлези е различно при различните части на тялото. Също така много дневни кремове за лице, които имат слънцезащитен фактор (най-често 15 или 20),
вършат работа в градски условия
Ако обаче сте на плажа, трябва да се погрижите да имате крем, специално създаден да защити лицето ви от слънцето”, добавя д-р Брезоев.
За да се предпазите от пигментните петна, е нужно
да избягвате и парфюмите
съдържащи алкохолен разтвор. Вместо тях за свежо ухание на плажа използвайте тоалетна вода (без съдържание на алкохол).
Рискове дебнат бъдещата майка и в желанието й да се отдаде на водни блаженства. Сред тях е съмнителната хигиена в басейните в българските курорти, криеща заплаха от опасни за бременността инфекции. А прекаляването с определен вид водни бани може да доведе до прегряване на организма. Ето защо желателно е бременната
да избягва горещото джакузи
Според специалисти то повишава риска от спонтанен аборт през първото тримесечие на бременността.
Леките морски вълни, галещи кожата, са приятни и безобидни за бременната, но големите вълни са опасни.
Освен водата и слънцето, храната е третият фактор, към който бременната трябва да се отнася с особено внимание по време на морската почивка. За да предотвратите риска от токсоплазмоза и чревни инфекции, когато се храните навън, е добре да избягвате салатите от магданоз и марули. Забравете и ягодите, тъй като има опасност те да не са добре измити. А месото, което поръчвате, трябва винаги да е добре изпечено, а не алангле.

6 типа кожа според реакцията към слънцето

Тип 1 –  хора с рижава коса и с много лунички (ала Пипи Дългото чорапче). Не почерняват, но винаги изгарят.
Тип 2 – скандинавски тип хора. Почти никога не хващат тен, но винаги изгарят.
Тип 3 – в тази група са повечето българи. Случва се да изгорят, но почти винаги успяват да хванат тен.
Тип 4 – родените с шоколадов тен. За тях важи приказката „Има 10 бани по рождение”. Почти никога не изгарят, но винаги почерняват.
Тип 5 – хората с арабски тип кожа.
Тип 6 – всички чернокожи.