Със страст към сладкото сме закърмени от люлката. Кодът е, че при хапване на въглехидрати организмът получава енергия, необходима за живот. Само това ли?

Корените на стръвта
Страстта на жените към сладкото е свързана с резките колебания на хормоните по време на мензеса и по-точно с рязкото спадане на серотонина в кръвта през тези дни. Това е хормон, който се секретира в мозъка и има пряко отношение към психичното равновесие на човека. Нормалното ниво на този хормон ви прави спокойна, уверена, удовлетворена. Когато обаче количеството му е намалено, ставате раздразнителна, обидчива и депресирана. Нали разбирате защо сте по-странна през тези особени дни. Точно тогава вие изпитвате лудо желание да схрускате набързо цял шоколад, кутия бонбони или огромна вафла. Когато сте в миньорно настроение, почти винаги се нахвърляте към шоколада, а не към сиренето, плода, зеленчука или някой деликатес. Според науката магнетичното привличане към сладкото е биологично обусловено. Установено е, че сладкото е най-мощният природен антидепресант. Накратко – ако ви е тежко на душата, ако нещо не ви върви, ако сутрин се сърдите на целия свят, а следобед той ви се сърди, хапнете нещо сладко! Това прегрешение е по-приемливо, отколкото да сънувате шоколад с ядки и стафиди, да се стряскате насън от голяма мелба с плодове или тайно да преглъщате слюнката си, когато колежката срещу вас похапва кисело мляко, полято обилно със сладко от вишни или смокини.

Допреди неколкостотин години за въглехидрати (захари) са приемани само плодовете, зеленчуците, житните растения. Когато захарта се появява в Европа, тя се използва в милиграми и е обявена за чудодейно лекарство. С времето хората посягат към нея толкова често, че днес сладостта се превръща в голяма заплаха за здравето. За ползата и за вредата й се водят дълги и неспирни дискусии. Периодично надделява ту едно, ту друго мнение в зависимост от поредните научни опити.

Безспорно е, че неконтролируемата консумация на захар създава здравни проблеми. Най-чести са зъбният кариес, затлъстяването, диабет от 2-ри тип, високото кръвно налягане с твърде много усложнения на съдовете, които атакуват най-често сърцето и мозъка. Това трябва да знаете особено ако сте бременна и родилка. В същото време захарта остава основният енергиен източник за организма. Тя осигурява половината от общото количество енергия, необходима за деня. За 24 часа в храната трябва да има около 50% въглехидрати (това са общо всичките приети), а 10–15% от тях трябва да дойдат от рафинираната захар. Неоспоримият й плюс е, че консумирана в малка доза, тя укрепва нервната система.

Средно на ден поглъщайте 100–130 г рафинирана захар. Тя е нужна на организма. В числа това означава 400–420 калории към нормалното хранене, които са ви нужни, за да сте здрава.

Стратегия срещу изкушението
Как да устоите на сладките изкушения? Приложете някои хитрости и ги следвайте упорито.

 • Консумирайте захарните вкуснотии или шоколада сутрин. Така след дългата нощ ще придобиете енергия, за да започнете успешно деня. Тези захари ще се разграждат дълго, тъй като сте ги смесили с други храни. Най-добре хапнете нещо сладко на финала на закуската.
 • Ако ядете повече сладко, за да намалите количеството му, дъвчете го по-бавно. Така то ще ви засити по-бързо. Атмосферата и начинът, по който ядете лакомствата, влияят върху пълното разграждане на храната и освобождаването на калориите, които са ви нужни, а в същото време вие ще сте се насладили най-пълно на вкуса им.
 • Закусвайте редовно и достатъчно. Така до обяд няма да чувствате глад и да посягате към сладкишите, които обичате. А ако сте свикнали да дъвчете често по нещо, по-добре да е плод, макар и сладък.
 • На обяд, но не всеки ден (!), може да приключите храненето с любим сладкиш.
 • Въпреки добрата закуска и обилния обяд към 16–17 ч. вероятно стомахът ви ще пристърже. За да не се нахвърляте върху първото сладко изкушение, предварително си подгответе и хапнете малък сандвич от пълнозърнест хляб с риба, кашкавал или сирене и сезонен зеленчук. Не пропускайте следобедната закуска. Тези, които го правят, са по-склонни към напълняване. Ако се лишавате от закуската, гладът ще ви накара да хапвате по-обилно на вечеря и да се нахвърляте на повече сладкиши, което вече не е здравословно.
 • Не сядайте пред телевизора с пакет бисквити, кутия бонбони или цял шоколад. Сложете пред себе си плодове, чаша чай, айран, вода.
 • Постепенно намалявайте захарта. 10–15% от нея трябва да са бързо разграждащи се (конфитюр, бонбон, плодови пити, шоколад).
 • Когато изкушението е неудържимо, ограничете злото и се предайте интелигентно – изберете по-нискокалоричен и по-малко мазен сладкиш. Защото не е опасна толкова захарта, колкото комбинацията й с мазнините – тя е заплаха за здравето. По-добре хапнете шоколад или кейк (плодова пита, крем...), вместо парче торта, сметанов сладолед, баклава. По-безопасни са 3–4 блокчета шоколад, от филия, намазана с много масло и мед. На ден ви трябват 6 до 8 бучки фабрична захар. При бременност и кърмене може да са 8.

  Колко е сладко?
  1 шоколадов бонбон или 1 с.л. сметана = 1 бучка захар
  4 блокчета шоколад или 15 г конфитюр = 2 бучки захар
  2 топки сметанов сладолед или 1 парче плодова торта = 3 бучки захар
  300 мл портокалов сок или 150 г баница = 4 бучки захар
  1 кроасан с шоколад или 1 1/2 с.л. мед = 5 бучки захар
  печена круша, залята с шоколад, или 350 мл компот = 6 бучки захар
  180 г шоколадов десерт или 350 мл шоколадово мляко = 7 бучки захар
  Направете избор и консумирайте това, което най-много обичате.

  Някои правила

 • Не надхвърляйте 8-те бучки захар. Не забравяйте, че си набавяте и други въглехидрати, като консумирате плодове, зеленчуци, хляб, паста.
 • Преди раждането, след него, пред и около мензеса може да хапвате до 10 бучки захар. Захарта ви е нужна. Важно обаче е колко и кога я консумирате.

  Дали Бог знае колко сме му благодарни, че ни е изпратил сладкото и е подсладил живота ни?!