Списание “9 месеца” направи проучване сред 298 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

37% от бъдещите майки с удоволствие похапват от постните сърми, приготвени за трапезата на Бъдни вечер. Те признават, че това е любимото им празнично ястие и магията на Рождество прави блюдото им още по-вкусно. Други 16% пък не се отказват от баницата, която се поднася навръх Коледа, а 17% се облизват сладко над пълнените чушки. Традиционната питка е любима за 15%, а кавърмата – само за 10%. За да подсладят живота си, 5% от бъдещите майки похапват баклава.

58% от бременните украсяват изкуствена елха за Коледа. Те са убедени, че по този начин спасяват живота на хиляди коледни дръвчета. Загрижени са за екологичната страна на проблема – изсичането на боровите дръвчета. От друга страна, синтетичната елха може да е по-голяма, от нея не падат иглички, които замърсяват пода и мебелите. 42% от анкетираните обаче са на мнение, че само естествената елха носи истинския коледен дух. Благодарение на уханието й в дома цари празнична атмосфера. Това дръвче е много по-красиво и се свързва с традициите.

68% от запитаните украсяват дома си с различни коледни фигурки и орнаменти. Разпръснати навсякъде из къщата, те носят истинска коледна атмосфера. Подобно усещане искат да създадат и 52% от бъдещите майки, които поставят разноцветни гирлянди из дома си. Други (47%) осветяват жилището си със светещи лампички. Има и такива (10%), които залагат на традициите и предпочитат свещите. Някои дами (4%) харесват коледна украса само в един цвят. Според тях това придава истински стил в дома им.

31% от анкетираните ще изпратят новогодишна картичка по пощата на близки и приятели, с които нямат възможност да се чуят по телефона или да им напишат e-mail. Това е начин да ги поздравят за настъпващите празници. Има и такива (21%), които са на мнение, че по-старият начин за размяна на поздравления е само за познати, които живеят в чужбина. Други (5%) ще напишат няколко мили думи на акушер-гинеколога и акушерките, които наблюдават бременността им.

43% от бременните са подвластни на новогодишната магията и обожават да гадаят бъдещето, като четат късметите от баницата. Това е любимата им новогодишна традиция. За други (39%) полунощ на 31 декември е вълнуващ момент, защото тогава се разменят подаръци и се правят приятни изненади. 12% от бъдещите майки обожават да играят на Дунавското хоро. Някои имат и собствени традиции – да се хвърлят стотинки на пода и цялото семейство да ги събира за здраве.

84% от запитаните ще посрещнат 2009-ата година у дома в компанията на семейството и най-близките си приятели. Повечето от бременните се притесняват да пътуват в студената зима на далечни разстояния, други пък имат финансови затруднения след всички покупки, направени за бебето. Има и такива (10%), които все пак ще заминат за няколко дни, но няма да се отдалечават много от града, в който ще раждат.