Има много начини да поддържаме празничния дух в семейството, да накараме децата да бъдат щастливи, да се радват повече и да уважават традициите и обичаите.

За нас понякога празниците могат да бъдат забързани и стресиращи с твърде много неща за вършене и твърде малко време. Но празничната положителна емоция ще развълнува вашите деца независимо от тяхната възраст. Опитайте се да отдъхнете за малко и да се замислите върху празничните спомени и какво означава това време на годината за вас. Коледната положителна емоционална магия се предава, така че ако я усетите, всички около вас ще я почувстват.

Как може да предадем нашето коледно настроение и положителна емоция на тези които обичаме?

  • Помолете по-големите деца да мотивират по-малките в семейството или сред приятелите да запалят коледната магия. По-големите деца знаят истината за Дядо Коледа, но вместо да униват, вие може да им покажете, че вече те са членове на тайния клуб на познавачите. Включете ги в дейността за създаване на коледната илюзия за по-малките деца. Едно нещо, което със сигурност ще им хареса: Хапване на бисквитките, оставени за Дядо Коледа в навечерието на Коледа! Помощта за създаване на коледната магия за по-малките деца ще ги изпълни с истинския празничен дух и ентусиазъм.
  • Включете детето си в дейностите по приготовление на коледните подаръци. Стойността на подаръка е в желанието и емоциите, които подаряващият е вложил. Измислете подарък, който опакова в себе си някакво послание и нещо, от което човек да черпи вдъхновение. Ако можете включете детето си в благотворителни дейности за подаряване на подаръци, на социално нуждаещи се деца или възрастни хора, това ще подтикне детето да изрази своето уважение и състрадание.
  • Създайте нова традиция във вашия дом - може да правите нова декорация на дома всяка година, като в това начинание може да включите цялото семейство, или може да планирате коледен годишен маратон с гледане на филми или нощ с коледна музика, горещ шоколад и бисквитки.
  • Насърчавайте очакване. Подобно на това как очакването на нещо, често е по-приятно от самото нещо, перспективата за изненадите, които Дядо Коледа ще донесе, е огромна част от привлекателността на празника.
  • Направете списък с желания. Децата харесват подаръците, а Дядо Коледа и Коледа са вълшебни, защото той им носи най-желаните от тях предмети. Да решите какво да поискате в писмо до белобрадия дядо е забавно, защото те могат да поставят мечтите си на хартия и да пожелаят тяхното изпълнение. Без значение на каква възраст са децата, дори и вие възрастните, усещането да се събудите в коледната сутрин и да видите нови подаръци под елхата е вълнуващо вълшебно.
  • Поговорете с вашето по-голямо дете за вашите духовни или религиозни вярвания. Въпреки, че вярата ви може винаги да е била част от вашите празнични събития, докато детето ви пораства, можете да обясните повече за историите, хората, обичаите и традициите по това време на годината.
  • Бъдни вечер: според българската народна митология бъдни вечер е наречен още детешка коледа. Целта на коледните обичаи е да покажат бъдещето, да предпазят от бедствия, да донесат плодородие. Според българските ритуали предвестници на добрата вест са коледарите, които обикалят къщите, удрят с дряновите си тояги по прага и благославят дома, където всяко добро наричане се сбъдва.
  • Рождество христово, Коледа: с раждането на Исус Христос започва нов момент в човешката история. То слага началото на ново летоброене. Рождество Христово е не само граница във времето, то е празник на празниците, начало, без което не би имало повечето християнски празници. По стара българска традиция на Коледа около огъня коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. За християнските страни Коледа е най-значимият празник в годината, отбелязва се още като светски празник, на който се разменят подаръци в семейството и сред приятели.

Какво да направим за да почувстваме хармонията и уюта в дома ни по стара българска традиция?

  • Трапезата за бъдни вечер

Трапезата на Бъдни вечер пресъздава магия за плодородие и късмет. Слагат се храни, които набъбват, също като тях „да набъбват” късметът и плодородието. Колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. Ястията трябва да са нечетен брой - 7, 9, 11. Трапезата е „символна”. Всичко, което се поставя, има за цел да донесе изобилие – обреден хляб с монета, царевица, пуканки, боб, ябълки, ошав, и др. Чесънът предпазва от зло и болести, медът е послание за сладък живот, дряновите клонки, орехът и бръшлянът – за здраве. На трапезата се нареждат само постни ястия – сарми от кисело зеле с ориз, пълнени чушки с ориз, фасул, зелник, ошав, чесън, орехи, тиквеник (баница с тиква), варено жито, плодове, грозде, дюли и др. Приготвя се питка или баница с късмети. На трапезата на Бъдни вечер задължително се слага и сол. Когато се нарежда масата солницата се слага най-напред. Солта пази от лоша среща, от лоши очи и от всякакви лоши неща. При разчупване на питката на бъдни вечер първото парче, което се отчупва е за къщата, второто е за Света Богородица. После се раздава на всеки член от семейството, като най-напред се дава на мъжете. На трапезата се остава дълго, за да е сигурно, че изпращаните магически знаци и послания съм съдбата ще се сбъднат. Ако някой трябва да стане по-рано, добре е да ходи приведен, като отрупано с плодове дърво.

  • Трапезата за коледа

Трапезата на Коледа трябва да е богата, като след голям пост. Нареждат се питка, месо, праз лук, баница със сирене, зеле, печено пиле, млечна баница, плодове и други. Трапезата не се вдига цял ден. В дома на Коледа трябва да има клонка от дрян или слива, символизираща връзка с дървото на живота. Дрянът е символ на дълголетие, сливата на изобилие. Клонките се украсяват  с червена и бяла вълна (символи на любовта, чистотата, женското начало), (люта чушка - символ на мъжкото начало), наниз пуканки или сушени плодове (осигуряват плодородие или изобилие), малки кравайчета, дребни парички (за финансова стабилност).

Най- ценните неща, които имаме са здравето и времето прекарано с хората, които обичаме. Никога не подлагай на съмнение чудесата, когато те се случват във вашия живот, бъдете благодарни, уважавайте хората до вас, не се противопоставяте на чудото, което ни се случва и оценявайте малките неща. Постоянната доброта може да твори чудеса. Подобно на това както слънцето може да разтопи лед, така и добротата може да преодолее негативното. Живейте живота си сякаш всяко нещо е чудо!