Инвитро клиника „София” е първата (FREE CLINIC of Ovarian Hyperstimulation Syndrome ) в България, която гарантира на своите пациенти, че нямат да развият тежки форми на яйчников хиперстимулационен синдром при яйчникова стимулация.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

В последните години в инвитро клиника „София” не е имало нито една пациентка с тежка форма на яйчников хиперстимулационен синдром. Новият внедрен подход  дава спокойствие на пациентките на клиниката и намалява страха  да преживеят това сериозно усложнение.

Известно е, че при всяка стимулация се наблюдава образуване на два и повече фоликула. Рискът  за пациента е образуване на 20 и повече фоликули, които да провокират тежките форми на хиперстимулационен  яйчников синдром. Той се среща при около 2% от случаите и се изразява  в силно изразено подуване на корема, бързо наддаване на тегло (повече от 4-5 килограма за период от 3/5 дни),  задух, плеврален излив, уринирането значително е намаляло или е спряло, болки в прасеца и гърдите, силни болки в долната част на корема. 

Чудите се дали ще имате момче или момиче? Kaкво казва нашият калкулатор за пола на бебето - научете сега

Хиперстимулационен яйчников синдром може да бъде придружен с допълнителни усложнения от завъртане на яйчниците около оста си, руптура на яйчникови кисти, венозен тромбемболизъм, синдром на остър респираторен дистрес, електролитен дисбаланс, тромбофлебит и хронично бъбречно заболяване. При тези форми и състояния се налага активно болнично и реанимационно лечение.  

 Предотвратими ли са тези тежки състояния, които са в следствие на стимулацията? Отговорът е категорично ДА.

Съвременната наука и опитът на Инвитро клиника „София” позволяват  да се приложи специфичен подход и индивидуализация при стимулацията, чрез които да се профилактират тежките форми на хиперстимулационен яйчников синдром. Изборът на протокол за стимулация  е основен фактор и се основава на  различни критерии, като възраст на пациентката, многокомпонентна оценка на яйчниковия резерв, ендокринен баланс и анализ на общото състояние на жената.

Управлението на самата стимулация и избора на подходящите медикаменти за нея са друг важен фактор, чрез който успешно се елимира риска от тежките форми на хиперстимулационен яйчников синдром.

Инвитро клиника „София” е първата инвитро клиника в България, която гарантира, че нито една пациентка няма да бъде хоспитализирана с цел лекуване на това тежко състояние.