Бургас посрещна Новата година с едва три новородени момиченца. И трите бебета се появиха на бял свят в Родилното отделение на УМБАЛ-Бургас, за целия ден на 1.01 са от женски пол, а две от тях носят името Рая. Първото раждане е регистрирано в 3 часа сутринта. Последното дете, с което Бургас изпрати 2023 г. също е момиче, родено в 20.40 ч. Всички бебета са родени нормално и са доносени и здрави.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Този резултат е повече от отчайващ и говори за сериозна демографска криза. Само допреди десетина години средно дневно в бургаските болници се раждаха 10-11 бебета. Всичко възможно като оборудване на родилни и педиатрични отделения в Бургас е направено, но сривът в раждаемостта е фатален

Новогодишната нощ е била спокойна за екипа на Спешно отделение. Преминалите пациенти са само 13, а диагнозите са разнообразни - от висока температура до злоупотреба с алкохол. Регистриран е случай и на пострадало от фойерверк 9-годишно дете, получило леко изгаряне. Раната е обработена и детето е изпратено у дома.

В нощта на 1 срещу 2 януари посетилите Спешно отделение са само двама. За разлика от новогодишната нощ, през последния ден на изминалата и първия ден на Новата година през Спешно отделение са преминали 160 души.

Броят на бебетата, проплакали в Добрич, продължава да намалява

46 деца са прегледани в педиатричния кабинет със симтомите на характерните за сезона вирусни заболявания. Празничните дни също са били напрегнати - от излизането в "дългата ваканция" на 23.12.2023 до първия работен ден на 2024 г., болницата е посетена от 949 души, сред които 310 деца.

Източник: https://www.flagman.bg/