„Първото бебенце, което се роди в нашата болница за тази година, проплака на 1 януари в 6 часа сутринта и е момченце, тежащо 3,500 кг. Последното за 2020 г. също е момче, родено в 23:15 часа на 31 декември и тежащо около 3,400 кг. В общи линии тази година имаме 6 родени момченца, сега чакаме да се роди едно момиченце горе в залата”, каза д-р Лозанов.

Така от началото на 2021 година, за около ден и половина, “Шейново” може да се похвали с 6 родени момчета. „Днес, до вечерта, очакваме поне 8-9 бебета да има, сега в момента имаме 3 жени в предзала, които очакват да родят”, обясни той.

А иначе за миналата година в “Шейново” са се родили 2364 бебенца, с 200 повече в сравнение с 2019 година. „Това ни е един рекорд за последните 9 години. Последно през 2011 година имахме по-голяма раждаемост”, посочи д-р Лозанов.

По думите му изминалата година е била доста сложна както за акушер-гинеколозите, така и за всички медици в България. „Постарахме се да запазим нашите пациенти, да запазим нашите колеги, да запазим и нашите близки. В тази сложна обстановка мисля, че добре се справихме. Една малка част от нашия персонал, включително и аз преболедувахме, сравнително леко го изкарахме. Имахме и пациентки в последните няколко месеца, които бяха позитивни, също без някакви усложнения. Децата, които се родиха, доколкото знам са живи и здрави, не са имали някакви проблеми”, каза лекарят. Той добави, че последния месец пациентките, които са позитивни, са много малко.