С по 100 лв. повече ще дава общината на семействата с новородено. На заседанието в четвъртък местните управници решиха от 1 май 2024 г. да предоставят по 400 лв. за първо дете. По 600 лева ще се дава за второ. Досега сумите бяха съответно 300 и 500 лева, информира NOVA.

Държавата отпуска повече пари за инвитро процедури

След изменението на общинската наредба от подпомагането ще могат да се ползват и семействата с осиновени деца. Право на подпомагане ще имат и млади хора от общината, които доскоро са били студенти, прибрали са се в Монтана и имат дете. Досега те не са имали право да получат пари за новородено дете, тъй като в последните три години адресната им регистрация е била в други градове, където се намират университетите, в които са учели. Сега обаче ще могат да представят бележки от висшите учебни заведения, че са били редовни студенти и да получат средства за новородено дете.

Общинският съветник и председател на бюджетната комисия в общинския съвет в Монтана Станимир Стоев заяви, че заделените в бюджета на Общината за тази година средства ще стигнат за подпомагане на семействата с новородени деца, ако броят им бъде близък до този през миналата година. 

Предлагат до 4000 лева за новородено в Пазарджик

Съветниците отхвърлиха предложение за даване на повече пари на семейства, в които родителите са висшисти, тъй като това би било дискриминация по образователен ценз.

Източник: https://gospodari.com/