Семейство от Литва заплати близо 1500 лв. за медицински преглед на болното им дете в частен кабинет, разположен в местен хотел. Приятел на родителите разпространи историята в социалната мрежа Facebook, като изрази възмущението си от високата цена и липсата на предварителна информация за стойността на услугата.

Лекари спасиха бебенце, родено с пневмония

Според публикацията, родителите не са били попитани за Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) и не са били предупредени за високата цена на прегледа. Освен това, им е било предложено да платят в брой, за да получат 20% отстъпка. 

„Здравейте! Мои приятели и гости от Литва в курорта Златни пясъци са използвали услугите на лекар в местен хотел за преглед на детето си. След прегледа и изписаните лекарства са заплатили огромната сума от 1494 лв. Казали са им, че ако заплатят в брой, ще струва с 20% по-малко. Не са ги попитали за Европейска здравна карта и не са ги предупредили предварително, че цената ще бъде толкова висока, като са използвали, че са под влиянието на стрес в чужда държава. Моля за правен съвет и към кого да се обърнат, за да защитят правата си. Явно искаме да самоунищожим малкия туризъм, който ни е останал. Благодаря предварително!“, пише приятел на родителите във Фейсбук.

Родилка заведе дело срещу болница за спукан пикочен мехур

Този инцидент поставя под въпрос етичността на предоставянето на медицински услуги в туристическите зони и подчертава необходимостта от по-добра информираност на туристите за техните права. Семейството вече се е обърнало за правен съвет и търси начини да защити правата си, като са подали жалби до Комисията за защита на потребителите и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

7-годишният Християн се нуждае от помощ

Този случай е поредното доказателство за нуждата от по-строг контрол и прозрачност в туристическия сектор, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще и да се защити репутацията на България като туристическа дестинация.

Източник: https://www.dunavmost.com/