Дали децата на майки, които не се хранят здравословно, също страдат от грешки в храненето? Отговор на този и на други по-конкретни въпроси дава д-р Мартин Грунвалд, психолог, ръководител на Немската изследователска организация за хранителните нарушения при Лайпцигския университет.

Дали жените, при които има нарушения в храненето – ядат ту по-малко, ту повече, хранят се едностранчиво или нередовно, предават тези проблеми и на децата? Не може да се твърди, че има пряка връзка. По-скоро се формира нагласа, която започва още през бременността. Знае се, че децата на майки, които през 9-те месеца консумират повече риба или чесън, по-късно проявяват същите предпочитания.След раждането майките не се хранят нормално, страдат например от булимия. В такива случаи рискът при детето им по-късно също да имат хранителни смущения се увеличава. Децата оформят своето отношение към храненето преди всичко чрез примерите. Ако при напрегнати ситуации майката е склонна да се тъпче набързо с каквото и да е, детето й също ще се научи да се справя със стреса, страха или гнева чрез лакомо похапване.

Жените, които спазват някакви ограничителни диети, обикновено се прикриват. И тук се получава негативно послание, особено за дъщерите – яденето е опасно, трябва много да се внимава, за да не се напълнява. Това не се случва само в пубертета. 25% от всички момичета под десет години вече са се подлагали на диета. Известно е, че майките с булимия или с анорексия много по-често хранят децата си при стриктно спазван режим. Тъй като самите те не изпитват истинско чувство на глад и засищане, трудно разпознават потребностите на детето и се ориентират по надписите на опаковките или по предписания от лекаря ритъм на хранене.


Как да постъпва майката, която знае, че има проблеми с храненето? Истинските нарушения като булимия и анорексия трябва да се лекуват от специалист. Независимо от това обаче родителите не бива да забравят, че детето има право да опита всичко – плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, но също и бонбони с оцветители, шоколад или пържени картофи. Майките с проблеми при храненето обаче трудно допускат това. Защото списъкът им с разрешени храни е доста редуциран. Същото се отнася и за семейства, които се фиксират в здравословното хранене и консумират само зърнени храни и екологично чисти или биопродукти. Или за родители вегетарианци, които изпадат в нервна криза, ако детето им упорито настоява за шунка. 

Да се въздържат ли родителите от критични забележки за теглото, фигурата или хранителните навици на детето? Добре е да се въздържат. Но да не правят критични изказвания и за собствената си фигура в присъствието на детето. И ако се налага всеки ден да проследяват теглото си, да не го правят пред детето.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова