Лятната почивка е зад гърба ви и със съжаление си спомняте релаксиращото въздействие на водата върху вашето понатежало бременно тяло. Няма спор, че само в един миг да „олекнеш” с половината от килограмите си, е приятно преживяване.


Плуването е полезно за бременната, защото така тя укрепва мускулатурата си, без да излага на риск бебето в утробата. Упражненията във вода облекчават болките в гърба и не натоварват толкова ставите и сухожилията, колкото сухоземните спортове.

Според бразилски изследователи от Университета в Кампинас редовното движение в басейна дори помага за по-безболезненото раждане. Твърдението им се основава на проучване, което са провеждали със 71 бременни на средна възраст 25 години. Бъдещите майки са разделени на две групи. Първата група жени тренирали три пъти седмично по 50 минути водна гимнастика, докато втората група не спортували. Резултатът от експеримента показал, че при раждането едва 27% от първата група са поискали обезболяващи медикаменти за разлика от 64% от отказалите се от плуването.
Ако вече сте влезли в 16-ата гестационна седмица или терминът ви не е след месец, не се отказвайте от този лек и приятен спорт. Достатъчно е да изберете подходящ закрит басейн, за да се наслаждавате на плуването и през есенно-зимния сезон. Задължително е басейнът да е чист и с подходяща температура на водата, в която да ви е комфортно – най-добре 33–34°.

Не пренебрегвайте водното блаженство, дори ако не сте добра плувкиня. Аквагимнастиката е чудесна алтернатива за бъдещи майки, които не умеят да плуват.
В много басейни се организират групи по аквагимнастика с треньор. Но ако във вашия град няма специален курс, предлагаме ви лек комплекс от упражнения, който можете да правите сама. Все пак бъдете предпазлива – ако не можете да плувате, дори и да се упражнявате в плиткия край на басейна, добре е с вас винаги да има придружител, който е плувец.

Загрявка
В плиткия край на басейна правете крачки, като вдигате всеки крак нависоко и го опъвате хубаво напред.

Акваразходки
Да пристъпвате срещу съпротивлението на водата не е никак лесно. Правете неколкоминутни разходки из басейна. През това време се постарайте да контролирате дишането си.

За ставите
Отново се позиционирайте в плиткия участък на басейна с гръб към парапета. Разпъвайте бавно крака и опъвайте ръце встрани. С това простичко упражнение мигновено ще премахнете напрежението от ставите и ще поддържате еластичността им.

Каране на колело
Хванете се за парапета на басейна, като застанете с гръб към него, и изпънете ръце встрани. Повдигнете краката, докато се отпуснете на гърба си върху водата. Правете движения с краката възможно най-енергично, сякаш карате колело във водата. Въртете „колелото” приблизително две минути.

Жабешки „скок”
От клекнала поза раздалечете краката си встрани, колкото може повече, като държите коленете свити, докато почувствате разтягане на вътрешната част на бедрата. Съберете краката, опънете ги напред и застанете отново в клекнало положение. Повторете упражнението три-четири пъти.

Вместо люлка
Застанете с лице към стената на басейна и се хванете за парапета, като леко се повдигнете във водата. Навеждайте се от кръста и бавно люлейте краката си. Повторете десет пъти, по възможност по-плавно.

Важно! Правете всяко упражнение по четири–пет пъти, но не забравяйте да почивате, когато усетите умора или се задъхате. Ако можете да плувате, отпускането на повърхността е добър начин да отдъхвате между упражненията. Спокойно можете да си носите пояс, който да сложите под таза, ако прецените, че така ще се чувствате по-сигурна и лека като перце.

Вяра Маркова
треньор по плуване