Текст: д-р Евгени Евтимов, ветеринарна клиника Vet Star clinic”

За връзката между алергиите при децата и домашните любимци винаги е имало двупосочно мнение. Някои лекари твърдят, че наличието на домашни любимци още от ранна детска възраст оказва защитен ефект от бъдещи прояви на алергични реакции, други са на противоположното мнение – те намират корелация между алергиите при децата и домашните любимци. Отглеждането на домашни любимци с козина и пера може да бъде фактор за развитие на алергии при децата.

d r evtimov

Как се причиняват алергиите?

Алергиите се причиняват от отделянето на алергени от домашните любимци. При различните видове животни алергените са различни. Те се излъчват от кожата, слюнката, потта (при кучета и котки) и урината на животното, както и от козината му. Алергени от домашни любимци може да има и там, където няма домашни любимци, тъй като лесно се разнасят.

Така например засъхналата слюнка и пърхотът на животното лесно се разнасят от въздуха. Същото се отнася и за изпражненията и урината от дъното на клетките или тоалетните на животните. Затова проветряването и дори използването на уред за пречистване на въздуха е важно. Възможно е алергени да попаднат в дома дори от изтупване на килим в съседство.

Козината, пърхотът лесно прилепват и по дрехите. Затова дори да нямате домашен любимец, ако детето е в постоянен контакт със собственици на животно, то може да проявява симптомите, без дори да подозирате. Ето няколко важни особености при различните видове домашни любимци.

Котки

Котките са най-силно алергизиращите домашни любимци, защото алергенът им представлява изпарена във въздуха слюнка. Алергенът на котката остава във високи концентрации 6 месеца след излизането на животното от жилището.

Кучета

Основен алерген на кучето е пърхотът. Той бързо попада в по-ниските слоеве, където не се вдишва директно. Поради това има по-ниски концентрации във въздуха. Нещо много интересно и важно е да се отбележи, че кучетата от породата йоркширски териер не причиняват алергии поради факта, че не пускат косми и пърхотът е в минимални количества. Структурата на косместата покривка при йоркитата наподобява косата при човек.

Гризачи

При гризачите основен алерген е урината, така че почистването на местата, които обитават, е важно за предпазването от алергени.

Риби, костенурки

При тези животни основен алерген е храната им. Костенурките се хранят със сушени скариди, а в състава на сушената храна за рибки влизат водни бълхи. И скаридите, и бълхите имат общи алергени с домашнопраховите микрокърлежи.

Птици и какво е алергия към пера?

Колкото и изненадващо да е, перата сами по себе си не са източник на алергени. Самата алергия се предизвиква от старите слоеве кожа, които опадат и се разпръскват като микрочастици между перата и при пърхане с крила или полет алергените се разнасят.

Бременност и домашен любимец

Алергизирането може да стане още по време на вътреутробното развитие. Затова решението дали да остане домашният любимец, се взема още при забременяването. Ако родителите са силно алергични и очакват дете, добре е да намалят количеството алергени в дома, като направят това още далеч преди раждането на детето.

Симптоми

Симптомите при алергиите са много характерни и се изразяват по различни начини. Най-честите от тях са кашлица, кихане, запушен или течащ нос, сърбеж и зачервени очи, сърбеж в носа, зачервявания и обриви по тялото.

Съвети

  • Препоръчително е хора с алергии или астма да избягват отглеждането на домашни любимци, особено котки и птички.
  • Недопустимо е влизането на домашни любимци в спалните помещения, особено там, където хора с алергии или с астма спят. След допир с домашен любимец те трябва добре да измият ръцете си.
  • Препоръчително е да се ограничи достъпът на домашни любимци до килими, мека мебел и легла, тъй като те задържат голяма част от алергените и трудно се почистват.
  • Изследванията показват, че честото къпане на вашия домашен любимец намалява наличието на алергени.
  • Избягвайте да возите животното в колата или я почиствайте често. Клетките за птици и гризачи също трябва да се чистят редовно.

.