Алергията е все по-често срещано, твърде неприятно, а понякога и сериозно заболяване. Около 80 милиона души в света страдат от него и броят им непрекъснато расте.

Що е алергия?
Това е прекомерна (свръхповишена) реакция на организма към някои намиращи се във въздуха, храната или вътре в нас микроорганизми или частици (съставки), които се възприемат от някои като вредни, дори те да не са такива. Например ягодите, морковите, млеката се препоръчват като твърде полезни храни, необходими за доброто здраве. За алергичните обаче те са врагове и организмът им реагира с различни алергични реакции. Процесът алергия е сложен, ензимен (ферментативен). В него участват наследствената обремененост към болестта, хистаминът и имунната система. 

Кои стават жертва
Защо при някои хора се отключва алергия, а при други не? Шест души дишат цигарен дим, но само един от тях получава обрив и кихане. В 45% причината е наследствеността. Тя се предава от родителите през едно или през две поколения. Тази обремененост се отключва при психични натоварвания (изпит, смърт, проблеми...), физическа преумора. Открити са неврохормони, които пренасят напрежението направо върху кожата и лигавиците. Те се зачервяват, отичат, сърбят. Неврохормоните са виновни дори при вида на дразнителя (ягода, домат, цигара) алергичните да получават оплаквания.
Голяма роля за проявата на алергичен процес има незаменимата аминокиселина хистадин, която освобождава производното хистамин. Той си “кротува” мирно и тихо в неактивна форма в различни органи, но най-много в черния дроб. При отключване на алергичния процес се освобождава от силната “прегръдка” на чернодробните клетки, развилнява се като хала, разширява капилярите (появяват се зачервяване, оток), свива гладките мускули и бронхите, увеличава производството на солна киселина. Тя рязко повишава киселинността на кръвта и алергичната реакция се задълбочава. Това се случва, когато  има проблеми с черния дроб: възпалителни, незрялост на този орган при бебета и деца, натоварване с отрови (алкохол, летливи мазнини ...).

Роля на имунната система
В алергичната реакция участва и имунната система. Как? Проникналият враг (антиген) се засича от “радарите” на тази система и тя изпраща “бойци”, които да парализират дейността му. Антигенът (нападателят) е разпознат и започва война. Войниците на имунната система са белите кръвни телца. Лимфните възли, сливиците, далакът, тимусната жлеза и лимфните пътища принадлежат на имунната система. По време на алергичен процес те се мобилизират и отделят фагоцити – бели кръвни телца, които са специализираният отряд за залавяне и унищожаване на врага.

Причинители
Причинителите на алергията са много: плесени, гъбички, прах (полени, домашен, производствен, цигарен, смог), косми и слюнки от животни и насекоми, микроорганизми, вируси, бактерии, лекарства, бои и най-вече храни. Най-често срещани са белтъчните алергии към месо, яйца, мляко, соя, бобови растения, плодове – ягоди, малини, кайсии и праскови, зеленчуци – домати, ряпа, моркови, спанак, коприва, бакла... Суровите плодове и зеленчуци предизвикват два пъти по-често алергични реакции от топлинно обработените. Причината е, че агресивността на врага (антигенът) при обработката на продукта намалява или изчезва.

Симптоми и лечение
Проявите на алергията са сърбеж по цялото тяло и в очите, течащ нос, кихане, сълзене, кашлица, уртикария, оток на ларинкса... Тези симптоми се понасят трудно и алергията се лекува упорито и продължително. Целта е да се преодолее алергичната реакция и тя да се проявява все по-рядко.
Алергията се тестува с различни проби, за да се установи към какво е чувствителността.
Лечението протича по схема. Най-напред се изключва врагът (алергенът) от храната (ако е хранителен), спира се съответното лекарство, което не се понася, избягват се замърсени места, намаляват се пролетните разходки в паркове и градини по време на цъфтеж. Следят се строго личната хигиена и чистотата в дома – килими, матраци, завивки. Провежда се медикаментозно лечение под наблюдение на лекар. Предлага се подходяща, разумна диета, съобразена с болестта и нуждите на организма. Тази диета е задължителна за бременните с алергия.
За бума на заболяването съвсем основателно се обвиняват вредните навици на хранене през последните 2–3 десетилетия. Алергията е описана и позната от 100 години, но днес тя сякаш се превръща в пандемия. Алерголозите я определят като болест на богатите, преситени с храни и напитки. Необузданата консумация на много тлъсти меса, яйца и безчет сирена, рафинирана захар (бяла), сол... са сред главните обвиняеми за отключване на алергията, но само за отключването й. Ако се храните разумно, може да умрете в дълбока старост, без да регистрирате алергична реакция, макар да сте носител на това предразположение.

Профилактика
За да се предпазите от алергия, най-добрият съвет е да избягвате тлъстите и консервираните меса. Намалете значително месото и колбасите в менюто си. Предпочитайте плодовата и зеленчуковата захар. Избягвайте запържените храни. Консумирайте мляко и млечните продукти с около 2% масленост. Не забравяйте, че черният дроб участва в алергичната реакция чрез освобождаването на хистамин. За да е здрава чернодробната клетка, да узрее по-бързо и да е висококачествена при бебето и детето, предлагайте любимите храни на “биохимичния завод” – черния дроб. Той не е капризен. Не е склонен обаче безнаказано да преработва големи или пък малки количества алкохол, но от ниско качество. Мрази никотина, особено този, “глътнат” на гладно или вечер късно с “най-сладката” цигара. Не понася мазнините (сланина, лой, мас), запръжките, майонезата и сметаната. Обича захарта, без нея изпада в летаргия и става неработоспособен. Приема плодовата, зеленчуковата. Любимите му плодове са гроздето, динята, пъпешът, ябълките, крушите, смокините, вишните, черешите. Предпочитаните зеленчуци – доматите, морковите, броколите, зелето, всички видове лук. Тъй като черният дроб участва в обмяната на мазнини, захари, отчасти белтъци, нужно му е да се освобождава от отровите, отделяни при мощната му работа. Пресният сок от зеленчуци и плодове върши това чудесно. Същото прави и водата. Черният дроб обожава свежите белтъци от пилешкото, пуешкото, агнешкото, телешкото, дивечовото месо. Растителните мазнини, зехтинът, слънчогледовото олио му помагат като смазващи елементи в отговорната работа. Той има нужда и от всякакви витамини и ги привлича като магнит, щом усети, че кръжат в кръвта. Обича натрия, калия, цинка.
Погрижете се за храната и на имунната система. Тя като черния дроб обича пресни плодове и зеленчуци и особено тъмно оцветените. В тях намира мощни антиоксиданти, които стимулират дейността й. Нужни са и витамините А, Е и С, както и микроелементите цинк, селен, манган и мед. Две-три филии пълнозърнест хляб дневно, паста, ориз, прясно нетлъсто месо, много плодов и билков чай облекчават работата на имунната система и я правят ефективна в борбата с алергията. Тази система обича плодове и зеленчуци с повече фибри (целулоза). Затова сурово изядените са безценен дар за нея. През бременността фибрите спасяват и от запек, а са и мощни антиоксиданти. Така се постига ефект 3 в 1. Имунната система изисква храната да се подава 3–4 пъти на ден, и то през горе-долу едни и същи часове, т.е. за нея важен е биоритъмът.
Ако сте алергично болна, ежедневно се разхождайте. В горещите летни дни избягвайте силното обедно слънце. Не забравяйте обаче, че слънцето подпомага синтеза (образуването) на жизненоважния витамин D, който подсилва имунитета и влияе добре на физиката и психиката. Пийте ежедневно много вода и спортувайте. Много спортисти страдат от алергия, но това не им пречи да са шампиони.
В момента и вие се стремите да сте шампион – да родите здраво бебе и вие да сте здрава...
    
Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог