Атопичният дерматит е все по-често срещано алергично заболяване, което засяга близо 20% от децата и около 2–5% от възрастните в целия свят. Той се проявява под формата на екзема – резултат от хронично възпаление на кожата, която протича със зачервяване, сърбеж и петна. Почти половината от случаите на атопичен дерматит започват през първата година от живота на пациента, като обикновено проблемът отшумява спонтанно до настъпването на пубертета.

Причините

Наред с наследствения фактор, сред най-честите причини, които провокират изявата му, е нарушения в имунитета. Това, което често родителите не знаят, е, че спад в имунната система може да доведе до свръх реакция на организма. Тя, от своя страна, да повлияе негативно върху функциите на различни органи и системи в тялото. Например промяна в бариерната функция на кожата, което улеснява проникването на множество външни дразнители и появата на неприятните симптоми. Такива алергени могат да бъдат сапуни, парфюми, перилни препарати, материи на дрехи, полени, акари, както и някои храни, сред които мляко, яйца, шоколад, ядки, ягоди и др.

В много от случаите се предприема само локално лечение. Потискането на кожните оплаквания обаче не решава действителния проблем. Всъщност той се корени в стомашно-чревния тракт, където се образуват по-голямата част от имунните клетки в човешкото тяло. Проучвания установяват, че има пряка връзка между състоянието на чревната микрофлора и развитието на атопичен дерматит. При хора с това заболяване се установил значителен дисбаланс между добри бактерии лактобацилус, чийто брой бил понижен, и болестотворни – ентеробактерии и стафилококи, които били в по-голямо количество.

Как да засилим имунитета и да възстановим баланса в чревната микрофлора?

Една от основните групи средства, използвани за коригирането на чревната микрофлора, са пробиотиците. Все по-предпочитани в световен мащаб са тези, съдържащи млечнокиселата бактерия Lactobacillus rhamnosus GG. Тя е един от най-изследваните пробиотични щамове. Научните данни доказват нейния безспорен потенциал за поддържане на бактериалния баланс и здравата кожа, включително ефективното й действие и при атопичен дерматит.

Проучвания сочат, че бактерията намалява с 50% изявата на атопична екзема, когато се прилага при бременните жени и кърмачетата с риск от атопия (предразположение към развиване на определени реакции на алергична свръхчувствителност), като ефектът продължава до 2 и 4-годишна възраст. Проведени са и множество проучвания върху ефекта на Lactobacillus rhamnosus GG върху възстановяването на чревната бариерна функция на майка с атопичен дерматит. Целта е да се предотврати преминаване на хранителни алергени от храносмилателната система през кръвообращението в кърмата. Установено е, че приемът на пробиотици, съдържащи ценната бактерия, по време на бременност и кърмене намалява алергичната реакция към храна в организма на бебето.

Един от най-богатите на тази бактерия пробиотици е Актив Флора бейби. Той съдържа между 6 и 12 милиарда Lactobacillus rhamnosus GG в 1 доза. Заради течната му форма бактериите са активни и живи, действат веднага и сигурно, след като попаднат в организма. Приемът на Актив Флора бейби засилва устойчивостта на стомашно-чревната лигавица към чревни инфекции и стимулира локалния имунитет, което е предпоставка за постигане на отлични резултати при атопичен дерматит. Пробиотикът е и единственият у нас със съдържание на маслиново масло с мастни киселини, подобни на тези в кърмата. Маслиновото масло се използва и за специални диети, които се прилагат при хора, страдащи от алергии.

Актив Флора бейби е доказано ефективен и при диария вследствие на антибиотично лечение, остри инфекциозни диарии с различен произход, ротавирусна чревна инфекция, вирусни инфекции, колики и метеоризъм. Подходящ е и за възрастни, и за деца, дори новородени или недоносени бебета като профилактика на тежки неонатални инфекции. Препоръчителният прием за бебета и деца на възраст под 12 год. е 6 капки на ден с храна. Възрастни и деца над 12 год. приемат по 12 капки дневно.