В края на първата година Вашето дете трябва да се справи с огромна задача – да се научи да ходи. Сигурно ще направи първите стъпки към 8–10-месечна възраст, когато започва да пълзи. Този етап е пълен със забавления за детето и му носи многобройни нови усещания, които стимулират развитието на интелектуалната, двигателната и емоционалната сфера.

Стъпка към самостоятелността
Чрез пълзенето малкото човече усъвършенства своята зрително-моторна и пространствена координация, развива чувството си за равновесие. Чрез овладяването на това умение то осъзнава възможността да се отделя от мама, в резултат на което пък се ражда страхът му от раздялата. В същото време обаче усещането за независимост и самостоятелност позволява на мъничето да придобие повече сигурност в себе си.
Добре е да имате предвид, че не всички деца минават през пълзенето. Някои направо се научават да ходят, други пълзят не на четири крака, а лазейки по корем, се оттласкват напред. Възрастта също е индивидуална и са възможни разлики във времето. Това не бива да е повод за безпокойство. Има деца, които са много пасивни и закъсняват със седенето. В тези случаи е необходима консултация с педиатър. Приема се, че 8-ият месец е горната физиологична граница, до която детето трябва да седи само, без опора.

Има ли нещо смущаващо?
Три показателя могат да Ви ориентират за наличието на някакъв проблем:

 • Контрол на главата. Контролът на главата се постига в края на първото тримесечие от живота. Наклонете бебето встрани и го изправете отново вертикално. Ако контролът е постигнат, то само ще изправи главата си.
 • Отклонения в мускулния тонус. В началото на второто тримесечие може да установите, че мускулният тонус на детето Ви е прекалено повишен (или подчертано понижен). Тези отклонения са особено тревожни, ако се задържат и след 6-месечна възраст.
 • Разлика в движенията на левите и на десните крайници. След третия месец трябва да се уверите, че детето е в състояние да ги движи еднакво добре. Всяка асиметрия в движенията е обезпокоителна.

  Създайте му удобства
  Подът е идеалното място за неговите дейности. Затова редовно го почиствайте и го освободете от опасни предмети. Обезопасете контактите с предпазители, приберете и заключете лекарствата. Поставете играчки по пода, за да стимулирате детето да се движи.
  Обличайте го в удобни и по мярка дрехи. Роклите и полите затрудняват движенията на момиченцата. Винаги когато е възможно, оставяйте детето босо. Махнете пелените за еднократна употреба след 6-месечната възраст.
  Обувайте му обувки за пълзене от мека кожа, повдигнати отпред.
  Не го оставяйте да пълзи само, бъдете винаги до него, поощрявайте го.