На осем месеца детето става още по-подвижно и любознателно. За него сякаш няма умора, с всеки ден обогатява физическите си постижения. То показва нескрита радост от игрите. Забавляват го и закачките на околните, а упражненията по бъбривост са почти целодневни... Вие вече сте по-спокойна майка. Гордеете се с новите постижения на детето си и сте амбицирана постоянно да ги стимулирате.

Какво може
Осеммесечното човече не може дълго да остане в положение по гръб. За него е голямо удоволствие да се обръща по корем. То вече по-добре владее главата си, а погледът му успява да шари по всички посоки. Краката на детето са много подвижни.


От коремно през странично положение то сяда, но се нуждае и от вашата помощ. Щом седне, опира се напред и встрани. Гърбът му вече е изправен. Ако му подадете ръката си, дори ще стане. Ако е по-стабилно, може и да се изправи, като се хване за близки предмети. Когато е изправено, леко пружинира. Присвива пръстите на краката си, защото все още не може да пази равновесие.
Знаете със сигурност, че движението доставя голяма радост на 8-месечното ви дете. Не го оставяйте обаче само, защото го заплашват неприятни инциденти.

Детето умее да поема част от тежестта си и се движи, клатушкайки се. Ако го пуснете, ще тупне в седнало положение, но веднага ще направи опит да стане, особено ако си е набелязало цел – да стигне някакъв предмет. На тази възраст то си служи и с двете ръце, но може да забележите и предпочитание към лявата или към дясната. То посяга към всички предмети, които го заобикалят, следи падналите на пода. Може да маха за "Довиждане".
С всеки ден човечето става по-игриво. Особено му харесва криеницата – мама изчезва зад завесата, но хоп... отново се появява. Човечето се залива от смях.
На масата то хваща различни по големина предмети и с интерес проследява траекторията им, ако ги бутне на пода. Детето ви има и друго любимо занимание – хвърля някоя играчка от креватчето си, вие я вдигате и му я подавате, то отново я хвърля и това забавление може да продължи до пълното ви изтощение, т.е. докато не измислите нещо, което да отвлече вниманието му.
Детето ви полага усилия и често успява да хване и предмети, които са по-далеч от него. То умее да изпъва ръцете си напред. Пръстите им са разтворени и подготвени за по-разнообразни дейности.
Всеки ден му правете масаж и гимнастика. Чрез това ще помагате за укрепването на мускулите му.

... и супа с месо
През осмия месец детето се храни както през седмия – 5 пъти на ден през 3 ½ часа. Количеството на едно хранене е около 200 г. Не го прехранвайте, за да не натрупва излишни килограми.
В тази възраст към супата на детето прибавяйте смляно варено месо (телешко, пилешко).

Бър-бър... – стъпка към говора
През осмия месец детето бъбри все повече и изговаря първите двойни срички: "мама”, "папа" , "дада", "тата". То имитира собствените си звуци и звуците, които чува.
"Говоренето” е едно от любимите му постижения. То общува с околните и чрез поглед, усмивка и звуци. Понякога показва, че се срамува. И през този месец продължава да ви манипулира чрез плача си – реве високо или тихо в зависимост от това, какво иска да постигне и колко спешно да стане това.

Навици за цял живот
През 8-ия месец детето може да пие от чашата, която вие държите. То взема и пъха в устата си подадена бисквита. Под формата на игра още от тази възраст от време на време може да го поставяте на гърне. Не очаквайте резултат, с който ще се хвалите на майките в градината. На 8 месеца детето още не може да контролира пикочния си мехур. Човечето става все по-забавно, често се усмихва. То с интерес наблюдава нови лица и нови предмети. Доволно е, когато проявявате към него специално внимание. Колкото и да ви е неприятно обаче, от този период вече му става скучно да е само с мама и постоянно търси начини да разнообразява компанията си.
Вие се грижите за 8-месечното си дете по-спокойно. Виждате света през неговите очи и изживявате приятни емоции. Гордеете се, щом забележите някое негово ново постижение. А това като че ли става почти всеки ден.

Как да му помогнете

 • Отделяйте повече време да сте до детето.
 • Осигурете му простор за движение и за различни занимания.
 • Четете му стихчета, показвайте му картинки и имитирайте различни звуци, които животните издават.
 • Научете го да маха с ръчичка за довиждане (не го улеснявайте да казва “Чао”).
 • Поне един път дневно играйте на криеница – разнообразявайте “скривалището” си.
 • Подавайте му различни по големина играчки и го наблюдавайте как ги хвърля.
 • Поощрявайте постиженията му с “Браво!” и с ръкопляскане.
 • Постоянно му пейте и му говорете.

  Детска кухня

  Супа от зеленчуци
  Продукти: 50 г моркови, 50 г картофи, 50 г зеле, няколко зърна грах или фасул, 5 г (1 ч.л.) масло, 3 г (¼ ч.л.) сол, 500 мл (2 ½ ч.ч.) вода.
  Приготвяне. Изчистете, измийте добре със студена вода граха и фасула и ги залейте с хладка вода. Поставете ги в затворен съд на котлона да се варят до омекване. Измийте с четка морковите и картофите, обелете ги и ги нарежете на дребни парчета. Пуснете ги в съда с граха и фасула да се варят още 20–30 мин, след което посолете. Сварените зеленчуци заедно с течността пасирайте през гевгир или сито. След това прибавете и кравето масло. За приготвяне на зеленчукови супи може да използвате различни зеленчуци – цветно и обикновено зеле, цвекло и др.

  Бульон от месо
  Продукти:100 г месо (телешко, пилешко), ½ глава лук, ½ морков, малко магданоз, парче целина, 3 г (¼ ч.л.) сол, 500 мл (2 ½ ч.ч.) вода.
  Приготвяне. Измийте месото с хладка вода, изчистете го от мазнините и сухожилията и го нарежете на дребни парчета. Раздробете костите. Месото и костите поставете в съд със студена вода, за да се варят. Когато бульонът започне да кипи, отстранете пяната. Оставете месото да се свари на слаб огън 1–2 часа. След това пуснете нарязаните на дребни парчета лук, магданоз, целина, морков и посолете. Когато бульонът отново заври, покрийте съда с капак и оставете да се вари до омекване на зеленчуците. Пасирайте през гевгир или сито.