Сигурно ви се иска да знаете какво се случва с бебето ви през първата годинка от живота му. Всеки месец то се променя и научава нещо ново за света. С какво се сблъсква мъничето в своето развитие през първите няколко месеца?


Първи месец
Спинкай сладко. В началото мъничето ви само ще спи и ще пълни пелените за еднократна употреба. Не се безпокойте, ако не ходи по голяма нужда в продължение на 2–3 дни.  Първите дни са най-притеснителните, но ако се доверите на инстинкта си, ще успеете да се справите.


Защо е така? След раждането новороденото е заето да изучава света, в който е попаднало. То трябва да свикне с ярката светлина, с прекалено многото шумове и дразнения наоколо. Всички тези предизвикателства понякога са свръх силите на малкото човече. Ето защо кърмачето спи през повечето време. По този начин то предпазва още крехкия си организъм от прекалено многото емоции, които му се струпват. Когато то вече не е свързано с плацентата, която го храни, кърменето е алтернатива.
Наред ли е всичко? Ако бебето ви не плаче неутешимо продължително време, не се притеснявайте. Ако то е спокойно и редовно пълни пелените за еднократна употреба, няма нужда да го храните допълнително. Скоро ще разберете кога и за какво плаче – когато е мокро или пък гладно, иска ли повече внимание или просто се глези.

Втори месец
Време за усмивки. Сърцето ви ще подскача от радост, когато за първи път видите истински осъзнатата усмивка на вашето мъниче. То вече ще ви разпознава и ще ви се усмихва всеки път, когато влезете в стаята. В този момент ще забравите всяка мръсна пелена, която сте сменили.
Защо е така? Това е начин бебето ви да каже “Харесва ми да съм тук!” Усмивките, които раздава, са още един знак, че детето изпитва удоволствие. Фактът, че се усмихва, когато ви види, доказва, че то ви обожава.
Наред ли е всичко? Майчиният ви инстинкт вече работи добре. Говорете и докосвайте бебето си, усмихвайте му се. Така то ще усеща любовта ви.

Трети месец
Голямото въртене. Всяка вечер оставяте дъщеря си в леглото и я целувате за лека нощ. И ето, че една сутрин бинго! Намирате я в другия край на креватчето обърната с крачетата върху възглавницата да ви гука щастливо. Как се е случило това? (Някои бебета правят този номер и на 4 месеца.)
Защо е така? Тези умения не са нещо необичайно, но ви се струват изумителни, защото рядко виждате как бебето прави своите тайни детски упражнения. През деня обаче вие постоянно го люлеете или подрусвате. Когато е на пода или в леглото, то има много възможности да се движи и да развива мускулатурата си. Когато навърши 5–6 месеца, ще се движи много по-активно и вече няма да се чудите как се върти толкова много.
Наред ли е всичко? За да окуражавате бебето си, сложете играчка в близост до него, така че то да не може да я стигне. Все пак бъдете много внимателна. Никога не го оставяйте само на леглото или на масата за преповиване.

Четвърти месец
Време за сълзи. Докато беше още новородено, сигурно сте се чудили, че колкото и силно да плаче детето ви, нито една сълза не се търкулваше от очите му. За сметка на това обаче сега сякаш мъничето иска да пресуши Ниагарския водопад в очите си. Огромни сълзи се стичат по бузите му. Капките са толкова големи, че могат да напълнят малко езерце. Сигурно то наистина е тъжно, ако плаче така...
Защо е така? В действителност бебетата не са по-тъжни, когато плачат с огромните си сълзи. В този период слъзните каналчета образуват повече сълзи и това е начин да се освободят от тях. Все още никой не може да каже защо сълзите се образуват точно сега, но факт е, че те предпазват очите на малчугана от прах, пясък и други замърсявания.
Наред ли е всичко? Избършете сълзите! Нали не искате да оставите кожата на мъничето мокра. Ето защо, ако по бузките му се стичат още сълзи, нежно ги подсушете.


Ирина Недева
психолог