В първите дни след раждането времето изцяло е подчинено на новороденото. Не се притеснявайте излишно – само след една-две седмици вече ще можете да си позволите режим, в който има по няколко часа и за вашите потребности.


С раждането светът се променя не само за майката, но и за бебето. Малкото е напуснало блажения топъл басейн. Досега, полюшвано лекичко в топлото си гнездо, то е спяло и си е похапвало, когато поиска. Веднъж излязло на бял свят, бебето се сблъсква с неприятния факт, че трябва да изразява всички свои нужди чрез силен рев. А лошото е, че и след такива сигнали то често може да остане неразбрано. Часовете за хранене, спане и гушкане вече са ограничени, а най-трудно е да свикне с ритъма ден–нощ.

Периодът на адаптация е труден не само за бебето, но и за мама, тъй като не е лесно тя да е на разположение 24 часа в денонощието...

Първи месец: Забравете часовника!
Големият въпрос в този период е дали да храните детето през три часа, или по-свободно? Верният отговор е да не налагате строг режим на новороденото. Хранете го тогава, когато е гладно. Схващането, че по този начин малкото се разглезва е напълно погрешно. Бебетата рядко издържат пет или шест часа без мляко и плачат много по-често от недохранване, отколкото от пресищане. През първия месец крехкият организъм изразходва огромно количество енергия и има нужда от стабилна подкрепа.


Отначало кърмените бебета се слагат на гърда по-често от тези, които се хранят със заместител на кърма, тъй като кърмата се усвоява по-лесно. Природата се е погрижила постепенно бебето да определя количеството на майчиното мляко според собствените си нужди.
Все пак режимът на малкото не бива да е напълно хаотичен. Постепенно то трябва да разбере, че съществува някакъв ред. Този извод не бива да се постига чрез драстични средства. Те само ще ви изнервят и ще ви обезсърчат взаимно. По-скоро проявете малко търпение и такт. Като начало малкото свиква, че времето за игри, разговори и гушкане е денят, а нощта е определена за сън. Затова не затъмнявайте помещението по време на следобедния сън и не се разхождайте на пръсти. Провеждайте нощните процедури (кърмене, предлагане на водичка..) при мнимално осветление и колкото може по-безшумно. Избягвайте преповиването през нощта. Покажете на бебето, че домът е светъл и шумен през деня, но стъмни ли се, всичко утихва и се подготвя за сън.

Втори и трети месец: Много впечатления, по-бързо приспиване На тази възраст повечето бебета вече могат да спят шест до седем часа през нощта. Биологичният им часовник се е усъвършенствал, фиксирали са се и дневните часове на будуване (обикновено от 7 до 9 ч. сутрин, от 12 до 14 ч. на обяд и от 18 до 22 ч. вечер). Разбира се, развитието на всяко дете е индивидуален процес. По-важно е да използвате пълноценно времето, когато кърмачето е будно. Запознавайте го със света наоколо, извеждайте го на разходка, танцувайте заедно или слушайте музика. Изпълненото с впечатления всекидневие ще ви улесни при приспиването.
През този период неизбежният вечерен плач подлага на изпитание търпението на много родители. Въпреки това се придържайте към режима, но без да измъчвате себе си и детето. Не е задължително постоянно да го носите на ръце и да му говорите.
Понякога то има нужда само от вашето успокояващо присъствие, друг път трябва просто да поплаче. Собствената ви интуиция ще е най-добрият съветник. Нагодете се, ако е възможно, към ритъма на малкото и използвайте свободното време за почивка. Не забравяйте, че са ви нужни сили и здрави нерви!

Четвърти и пети месец: Нощта не е време за ядене Прието е, че щом навлезе във втория месец, бебето вече не се нуждае от нощно хранене. Ако се опитва с плача си да ви принуди да го накърмите или да му дадете шишето с мляко или чай, то прави това само по навик. Кой се отказва от нещо приятно?!
Ако през нощта бебето се събуди, не го вземайте веднага на ръце. Може би то ще заспи по-бързо, ако само чуе спокойния ви глас. Важно е през деня детето да е приело достатъчно храна и да не е спало прекалено дълго.
Много 6-месечни бебета активно се съпротивляват срещу заспиването. В тези случаи вече се налага стриктно да се спазва дневният режим на хранене и сън, преповиване, игри и баня. Това ще осигури спокойни нощи както за бебето, така и за мама и татко.

Спи ли по-малко!
Новородените спят средно по 17 часа, разпределени в денонощието. За някои от тях са достатъчни 12–14 часа, други се нуждаят от 20 часа. Постепенно времето за сън намалява. Към шестия месец детето спи 15 часа, а в края на първата година – 14 часа. Продължителността на съня е постоянна величина. Вие можете да разпределите съня на вашето дете в отделните периоди от денонощието, но в никакъв случай не можете да намалите количеството сън, необходимо за него.
Ако например едно 4-месечно бебе се нуждае от 15 часа сън, когато то спи от 8 ч. вечерта до 7 ч. сутринта, това са 11 часа. За дремките през останалата част от деня остават 4 часа. Това означава, че то ще е будно 9 часа, през които ще иска да го занимавате… Разбира се, примерът е ориентировъчен.