Биберонът-залъгалка помага при колики и за предотвратяване смукането на пръста. Мнозина родители и лекари са наблюдавали, че малките бебета, които през първите месеци са смукали биберон-залъгалка, по-късно рядко си смучат палеца. От друга страна доста голяма част от кърмачетата, които смучат биберони-залъгалки, не искат да се разделят с тях чак до 3-годишна възраст. Голямата част от бебетата, които си смучат палеца или пръстите на 3 месеца, продължават да го правят и на доста по-късен етап. Между 3- и 6-годишна възраст повечето от тях постепенно се разделят с този неприятен навин.

При смукане на биберон-залъгалка вероятността да се деформират зъбите е много по-малка, отколкото при смукането на палеца. Това е така, защото детето може по-рано да се откаже от биберона-залъгалка, отколкото от смукането на палеца.

Прочети още: Игри за развитие на детската памет

През първите 3-4 месеца след раждането инстинктът за сукане е особено силен. До 3 месеца повечето бебета не могат да си вкарат палеца в устата и да го задържат там - потребността от повече сукане се е натрупвала до момента, когато бебето вече може да постави пръста си в устата. И тогава то компенсира своята незадоволена потребност. И ако майката дава на бебето биберона-залъгалка веднага след хранене, още от първия ден, то може да я смуче колкото си иска и по този начин да задоволи своя инстинкт за сукане през първите месеци, когато този инстинкт е най-силен. Ако използвате биберон-залъгалка главно при колики, естествено е да го давате на кърмачето тогава, когато то страда. В повечето случаи коликите преминават към 3-месечна възраст.

Как трябва да се използва биберонът за предотвратяване смукането на палеца?

Много бебета, може би около 50%, изобщо не се опитват да си смучат палеца или го правят от време на време. В такива случаи вие няма какво да предотвратявате и няма смисъл да започвате с биберон-залъгалка. Но ако след храненето се опитва да си лапне палеца и когато успее, жадно го смуче, е по-добре да му дадете биберона. Логично е да предлагате биберона тогава, когато бебето търси с уста и се опитва да си смуче палеца, пръстите, ръчичката, дрехите или друг предмет, до който може да се добере. През първите месеци мъничето рядко е будно освен преди и след хранене, така че обикновено това е времето за даване на биберона. Ако детето е будно между храненията, давайте го и тогава. За предпочитане е да махнете биберона, когато бебето заспива или веднага щом заспи. Това се налага по две причини. В случайч че сладурчето е свикнало да спи с биберона и той падне, то може да се събуди и да плаче, докато не го върнете обратно. Това може да се случва по 10 пъти на нощ, особено когато бебето, което е спяло по гръб, се научи да се обръща по корем. Другата причина - бебето не трябва да придобива навика да заспива с биберон в устата, защото това ще се превърне в лош навик за ваша сметка.

Как да се отучи бебето от биберона-залъгалка?

Много майки твърдят, че между третия и шестия месец от живота на детето им желанието на мъника за смукане на биберона-залъгалка намалява. Когато интересът на бебето към биберона-залъгалка намалее, премахването му не представлява трудност. Внимателно го наблюдавайте и постепенно започнете да давате биберона все по-рядко, отначало по време, когато най-малко изпитва потребност да го смуче.

Важно е да уточним следното – всяко дете е различно, развива се със свое темпо и има лични предпочитания. Грижата за мъничето ви трябва да бъде индивидуална. Консултирайте се с педиатър и зъболекар, бъдете информирани преди да вземете решение как ще отглеждате своето дете – дори да се касае за дребен казус.

Текст: Milenita May