Проф. Бюлент Търаш е светило в репродуктивната медицина. Той е завеждащ инвитро отделението в болница „Аджъбадем Маслак“ в Истанбул. Специализирал е в Англия, Израел и САЩ. Професорът беше на посещение в България по покана на Турмед – фирма посредник между български пациенти и чуждестранни клиники. Турмед извършва консултациите си безплатно и е в готовност да свърже всеки желаещ пациент с проф. Търаш или други светила в инвитро процедурите – и-мейл sofia@turmed.bg, телефон за контакти 0899 997 844. Повече информация можете да получите на техния сайт. 

Проф. Търаш, добре дошли в България за първи път! Сърдечно благодарим за времето, което ще ни отделите. Вие работили ли сте с много наши сънароднички?

Добре заварили! На първо място, много Ви благодаря за любезната покана. Много се радвам, че съм в България. Както споменахте, голям брой пациенти от чужбина предпочитат да се лекуват в нашия IVF (инвитро) център, който се намира в Истанбул – Маслак. На базата на нашите данни до момента приблизително 500 български двойки са били на лечение при нас и вече са се сдобили с наследници.

Какви са необходимите изследвания, които трябва да носят мъжът и жената при първичния преглед?

За първоначалния преглед е необходимо да се направят само някои основни кръвни тестове. След прегледа в зависимост от конкретния случай ще бъдат назначени допълнителни изследвания.

Проблем ли е езиковата бариера?

Езиковата бариера изобщо не представлява проблем, защото нашата болница разполага с преводачи, които придружават чуждестранните двойки по време на всеки етап от тяхното лечение, а и освен това повечето от служителите ни общуват свободно на английски.

Отскоро с екипа Ви прилагате иновативния метод плазмотерапия при пациентки с изчерпан ячйников резерв. Какво представлява процедурата?

Най-просто казано, плазмотерапията (Platelet Rich Plasma / PRP) представлява вземане на малко количество кръв от пациентката и след като премине през редица процедури, тя се обогатява и полученият серум се инжектира обратно на жената. Самата манипулация се извършва под краткотрайна венозна упойка под ръководството на ултрасонография. След процедурата пациентките обикновено се изписват в същия ден, т.е., след като си починат известно време, могат да се приберат вкъщи. По време на менструалния цикъл след процедурата се извършват контролните прегледи и се изготвя съответният план за лечение.

При какви пациентки се прилага плазмотерапията?

PRP процедурата е подходяща за пациентки, които имат намален яйчников резерв или при които е диагностицирана ранна менопауза. Освен това се прилага и при пациентки, при които няколко пъти след генетичен скрининг не са получени здрави ембриони. При тази група имаме случаи на генетично здрави ембриони, получени след прилагането на терапията.

Друга група пациентки, при които се препоръчва PRP, са такива, които са имали сраствания в матката поради различни причини и не са успели да се възстановят дори след претърпяна операция. При тези жени серумът се инжектира във вътрешната стена на матката, което има за цел да доведе до удебеляване и заздравяване на лигавицата и последваща бременност.

В зависимост от начина, по който реагират на PRP терапията, след прилагането й се наблюдават случаи на естествено забременели пациентки, а други успешно преминават към етап на IVF лечение. По време на този процес често се налага прилагане на редица лекарства за растежа и узряването на яйцеклетката.

На колко жени вече сте правили процедурата и какви резултати постигнахте при тях?

До момента в нашия инвитро център повече от 2200 пациентки са били подложени на PRP лечение. Освен пациентките, които зачеват спонтанно след процедурата, има и жени, които са в процес на няколко стимулации от типа „басейн“, като целта е събиране и оплождане на повече яйцеклетки и последващо замразяване на повече ембриони. Чрез замразен ембрио трансфер успешни бременности бяха постигнати и при група пациентки, които имаха сраствания в матката и недостатъчна дебелина на ендометриума.

Споделете ни какви са най-новите техники за селекция на качествени сперматозоиди?

Един от най-модерните начини за подбор на сперматозоиди при инвитро лечението е този чрез микрочип. С тази специална техника, разработена от проф. д-р Уткан Демирчи от Станфордския университет, е възможно да се подберат най-здравите сперматозоиди от различни количества сперма.

Препоръчвате ли добавки, които биха могли да повлияят на мъжкия фактор в положителна посока?

За подобряване на мъжкия фактор препоръчваме използването на редица добавки, съдържащи коензим Q10, ресвератрол, ликопен и смеси от витамини.

В кои случаи се прилага предимплатационна диагностика на ембрионите, случвало ли се е от ембриони с лош резултат да се раждат здрави бебета?

Предимплантационната генетична диагностика се прилага широко в нашата клиника. При двойки на възраст над 35 години, в случаи на няколко поредни IVF опита, завършили с неуспех или загуба на бременност, или при наличие на семейно обременяване прилагаме най-модерните методи за скрининг за откриване на генетични аномалии. Освен това при случаите, когато двойката има фамилна обремененост, се извършва трансфер само на ембриони, за които се знае, че не са носители на това заболяване. Опитвайки се да открием най-здравословните ембриони, се стремим да повишим шансовете за бременност до най-високи нива.

Какъв е Вашият успешен подход при лечението на ендометриозата?

В нашата клиника подхождаме много прецизно по отношение на пациентките, които са с диагностицирани т.нар. „шоколадови кисти“. Смятаме, че първоначално трябва да се оцени яйчниковият резерв на пациентката и в хода на инвитро лечението да се прецени дали е необходима оперативна намеса, или не за премахване на ендометриозата.

Поглеждайки назад в кариерата си, в днешно време по-голяма ли е успеваемостта при инвитро процедурите и как ще се променя подходът Ви в бъдеще?

Ако оценим самия процес, след първото инвитро оплождане през 1978 г. с развитието на технологиите в днешно време инвитро процедурите се прилагат по-успешно. Всички тези микроскопични и молекулярни процеси могат да бъдат извършвани във високооборудвани лаборатории по много прецизен начин. В бъдеще знанията ни относно процесите на формиране и развитие на яйцеклетките и сперматозоидите, които са в основата на ембриона, ще се увеличат и смятам, че проучванията за стволовите клетки ще хвърлят повече светлина върху изясняването на този процес.

Какво бихте казали на всички жени, които от страх отлагат във времето срещата си с инвитро лечението?

Бих искал да кажа на нашите пациенти, които отлагат лечението си поради страх, че не трябва да се притесняват от този процес и че аз и моят екип ще бъдем с тях на всеки етап от този цикъл. Вече е възможно да се намерят решения на много ситуации, които могат да доведат до безплодие. Осъзнаваме, че този процес е много специален за тях, затова обръщаме изключително внимание на чувствителността на нашите двойки и се опитваме да им предложим най-добрата услуга. Благодаря на вашите читатели за проявения интерес. Ще бъде чест за мен да участвам в лечението и да помогна на българските си пациенти.

Разговора проведе Деница Янкова