През 9-те месеца организмът на жената драматично се преобразява. Наред с традиционните „бонуси” на бременността – доста качени килограми, подути глезени, сутрешно гадене, бъдещите майки често страдат и от различни дерматологични проблеми. Освен стрии, набраздяващи корема и бедрата, понякога по кожата се появяват и по-тъмни петна – т.нар. хиперпигментация. Хиперпигментацията през 9-те месеца се нарича мелазма или „маска на бремеността” и се характеризира със симетрични тъмни петна, най-често по лицето.

„Петната могат да са в центъра на лицето, по челото, скулите, носа или над горната устна”, обяснява доц. Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести към Александровската болница. През 9-те месеца кожата на бъдещата майка става почувствителна към слънчевите лъчи. Пигментът в клетките не се разпространява хомогенно, а се натрупва в определени зони. Приема се, че за хиперпигментацията виновни основно са ултравиолетовите лъчи. Въпреки че все още не е напълно изяснена връзката между хормоналните промени през 9-те месеца и появата на пигментните петна, предполага се, че те се провокират от повишените нива през третото тримесечие на естрогените, прогестерона и меланина – пигмент, намиращ се в епидермиса, чрез който се абсорбират вредните ултравиолетови лъчи, за да се предотврати проникването им в тъканите. Хормоналното влияние се доказва от факта, че освен бъдещите майки, и жени, които приемат орални контрацептиви, също са предразположени към поява на пигментни петна. Хиперпигментация се среща и при дами в климактериума, подложени на терапия с прогестерон.

Допълнително значение за риска от появата на мелазма имат генетичната предразположеност кожният фототип на жената. Най-застрашени са бъдещите майки с по-мургав цвят на кожата, които лесно придобиват тен. В Европа най-често от този тип пигментни петна страдат испанките, но и българките не са пощадени.Обикновено колкото по-тъмна е кожата, толкова по-дълго се задържат пигментните петна. При жените със светла кожа мелазмата започва да намалява почти веднага след раждането. Нерядко като странична реакция пигментацията се появава от прилагането на фотоалергични лекарства или неподходящи козметични средства. Някои заболявания на щитовидната жлеза, които се обострят през 9-те месеца, също могат да повишат риска от хиперпигментация. „При появата на тъмни петна по кожата е препоръчително да се консултирате с дерматолог и да ви се направи изследване с т.нар. лампа на Ууд”, съветва доц. Казанджиева. С помощта на ултравиолетова светлина, която се насочва към повърхността на кожата, може да се определи колко дълбоко е разположен пигментът „Успешното лечение на мелазмата зависи от това в кой от слоевете на кожата се намира пигментът –само в най-горния (епидермална мелазма), в средния слой (дермална мелазма) или има пигмент и в двата слоя (смесена мелазма). Най-лесно се лекува повърхностната епидермална мелазма, а най-трудно – смесената”, обяснява дерматоложката.

Лечението на хиперпигментацията често е дълго и бавно и трябва да се извършва единствено от лекар. Първите резултати обикновено идват едва след 2-рия месец от лечението, задоволителен резултат се получава след половин година. При много тежки случаи и задължително по преценка на дерматолог може да се приложат лазерна терапия, дермабразио или дълбок химически пилинг.За да се намали рискът от поява на тъмни петна по кожата, задължително трябва да предпазвате лицето си от ултравиолетовите лъчи. Препоръчително е през пролетта и лятото да носите шапка с голяма периферия и да избягвате силната слънчева светлина. Добрата фотозащита включва и редовната употреба на крем с висок слънцезащитен фактор, който се нанася половин час преди излагане на слънце и на всеки два часа след това. Избирайте хипоалергенни продукти (без парфюми и оцветители, които могат да предизвикат кожна алергия). Слънцезащитните продукти не са опасни за нероденото ви бебе, защото не проникват дълбоко в кожата, а само в нейния повърхностен рогов слой.

Даниела Добрева