Ако се сещате за лайката само през зимните месеци, когато малкото ви съкровище има висока температура и страда от възпалено гърло, вие пренебрегвате многото лечебни достойнства на тази билка. Тя има приложение при всеки сезон. Освен че облекчава възпаления и болки, тя притежава много лечебни свойства. Премахва стомашните спазми, ускорява зарастването на рани и има противогъбично действие. Под формата на чай лайката се употребява при гадене и повръщане, при коремни болки и диария, за инхалации при простуда и при възпаление на синусите или при бронхит. За гаргара – при възпаление на устната кухина и гърлото, а под формата на компреси – при навяхване, слънчево изгаряне или екземи (но не и директно върху отворени рани или в очите, тъй като има опасност от алергична реакция).


Има някои видове чай, които не са препоръчителни за бъдещите майки (например салвията), но не и лайката. Чаят от тази билка е изпробвано средство за премахване на чревните газове и за успокояване на стомашните киселини, които измъчват много бременни. Освен това лайката оказва антибактериален ефект върху устната кухина и намалява риска бъдещата майка да развие кариес. Външното приложение на лайката също е благотворно за бременната. Баните с отвара от тази билка премахват дискомфорта и успокояват болките, предизвикани от неприятните хемороиди и измъчващи доста бъдещи майки.


Как да приготвите чая
Запарете изсушен цвят от лайка с гореща, но не вряща вода (за малки деца 1/2 ч.л. на 150 мл). Захлупете с капаче запарката от чая и я оставете така около 7 минути. Не забравяйте да изтръскате събралите се кондензирани капки от вътрешната страна на капака в чая, тъй като в тях се съдържа голяма част от етеричните масла на билката. За инхалации, гаргара или компреси освен чай може да се използва готова тинктура от лайка, която се предлага в аптеките. Дозировката за деца е три пъти дневно по една капка за всяка година от живота (за 3-годишните –  три пъти по три капки) в малко топла вода.

На разходка за билки
Имате желание сама да потърсите тази чудодейна билка, вместо да я купите от аптеката? Тогава имайте предвид, че лайката се бере от май до юли и расте най-вече по полето, край пътеки и насипи. Познава се по изпъкналата, конусовидна основа на цвета, по обърнатите навън бели цветчета и по характерния аромат. Не берете лайка, която расте около оживени пътища, тъй като е замърсена с олово от преминаващите автомобили!


Ралица Лалова
фитотерапевт