Знаете, че октомври е Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза. По този повод се срещнахме с д-р Тихомир Гемеджиев, мамолог в I-ва САГБАЛ „Света София".

Ето какво ни сподели той за профилактиката на млечната жлеза:

След 18 год. – веднъж годишно с ехограф.

След 35 год. – на 6–8 месеца с ехография.

След 40 год. – се включва и мамографийско изследване на всеки 2 год.

Видимите симптоми, които могат да бъдат забелязани от самите пациенти, са:

  • Трайно хлътване на мамилата (зърното) на млечната жлеза.
  • Уплътнена зона с неестествена твърдост и евентуално леко хлътване на кожата.
  • Издуване на гърдата със затопляне, което не се повлиява от антибиотично лечение.
  • Изтичане на кръвенист секрет от зърното.

Хормонална зависимост

Ракът на млечната жлеза е в повечето случаи хормонално чувствителен и зависим ТУ, който се развива или от лобулите на гърдата (лобуларен карцином, или от млечните каналчета/дуктален карцином). Колкото е по-млада пациентката, толкова по-агресивен е туморът и с по-тежки последствия.

В България

Всяка година в България откриваме около 4000 нови случая с рак на млечната жлеза, като около 1200 от тях губят битката с това заболяване. Най-често, това са жени между  40–65 год. с хормонални проблеми или фамилна обремененост.

Диагностика

Диагностиката започва с клиничен преглед мануално (с ръце), последващ от ултразвукова диагностика с висококачествен апарат и триизмерна дигитална мамография в две проекции при индикации. Всички прегледи и лечение на жени с рак на млечна жлеза се поема от НЗОК.

Импланти

Няма никаква връзка с поставянето на импланти и рака на млечната жлеза. Това е естетична корекция, която не пречи при провеждането на профилактични прегледи и поставянето на точна диагноза.

 

Разговора проведе Кристина Крумова