Те дават опора, носят през живота, едновременно са силни и чувствителни. Бебешките крачета заслужават специално внимание.

Целуваме детето по главата, галим го по корема и гърба, но можем да направим добри неща и за краката му – да ги целуваме, да ги масажираме, да си играем с пръстите им…

Нежност и още нещо…

В зависимост от възрастта и темперамента си бебето ще се смее, ще гледа любопитно, ще гука. Във всеки случай ще се радва на докосванията.

Детските физиотерапевти твърдят, че с игри и нежност родителите могат още след раждането да укрепят краката на бебето. С това те подкрепят здравословното му развитие. Краката не само носят детето през целия му живот по света, те са и основата за здравия му гръб. Правилната стойка започва от пода. Ако краката имат проблеми, могат да се появят болки в гърба. Със здрави крака може да се обиколи света – през живота си човек обикаля земята четирикратно. При това краката извършват трудна работа, те трябва да запазват равновесието при всички движения, независимо дали подът под тях е гладък или грапав. В тази работа участват 28 кости и множество стави, връзки, мускули, кръвоносни съдове и нерви.

В началото краката са много меки и гъвкави, така че могат да се деформират при натиск. Затова най-важното правило за детските крака гласи да не се натоварват твърде рано! Едва след около година мускулите, костите и сухожилията са готови за първите опити в ходенето. Ранното изправяне и ходене вреди на краката. Децата започват да ходят, когато се готови за това. Обикновено това става малко след 13-ия месец както и по-рано или по-късно. За да изучи стадиите преди същинското ходене, бебето се нуждае от време, което родителите трябва да му предоставят. Чрез пълзенето укрепват мускулите и ставите и се тренират усетът за равновесие и координация. По-късно детето се учи да се изправя – и тук родителите не трябва да се намесват в опитите му да постига това. Само тогава тялото, гърбът и краката ще са достатъчно стабилни.

Не на последно място

Още нещо е важно за краката – те трябва да са свободни от самото начало. След подсушаването бебето трябва да има възможност да рита без дрехи. Първите опити за ходене също се правят с боси крака, така пръстите имат свобода да се движат. Така родителите могат да допринесат детето им да открива света със здрави крака.

каре

Фитнес програма за бебета

Масаж

Внимателно повдигаме единия крак с две ръце и извършваме въртеливи движения с палците по петата. Леко поглаждаме пръстите. Това успокоява и укрепва мускулатурата.

Може да се прави веднага след раждането.

Босо ходене

То укрепва мускулатурата и ходилата, тренира усета за допир и равновесие. Много полезно за по-големи деца.

Разходка

Бебето лежи по гръб. Наведете се към него и вземете краката му в ръце. Сега то може да опипа лицето ви с ходилата си. Таткото няма нужда да си обръсва брадата за целта. Много бебета харесват гъделичкането по стъпалата.

От втория месец

Пляскане

Бебето лежи на масичката за повиване или на одеяло. Хванете стъпалата му, леко сгънете краката, коленете да сочат навън. Леко допирайте ходилата едно до друго като при ръкопляскане и припявайте някаква мелодия. Добре е за координацията и за бедрата.

От третия месец

Игри с топка

Закрепете шнур на водна топка и я дръжте над детето, така че да може да я оттласква с ръце и крака. Можете да използвате и балон. Добра тренировка за мускулатурата на гърба, стъпалата и корема.

От четвъртия месец

Представление

Докато бебето лежи на одеялото, завържете звънче на стъпалото му. То ще вдигне изненадано краката си и ще му представите отделните пръсти един по един, като завършвате с целувка за всеки пръст.

От петия месец

Първите обувки

Най-добре е първите стъпки детето да направи босо или при студено време – с къси чорапки. От обувки ще има нужда едва когато ходи. Важно е те да не ограничават свободата на краката и същевременно да им дават устойчивост. За целта обувките трябва да са меки и гъвкави, да обхващат изцяло петите и да стигат до глезена. Трябва да са направени от дишаща материя и да имат стъпало, което не се пързаля. За първите обувки родителите трябва да изрежат по ходилата на детето шаблон, който да пробват в обувките. Важно е обувките да не са малки – през първите години краката на детето растат бързо.