Прегорексията – хранително разстройство при бъдещите майки

Схващането, че бременните жени трябва да ядат за двама отдавна е в миналото. Напоследък обаче се забелязва другата крайност – бременни, които гладуват... за двама. В желанието да запазят стройната си фигура тези бъдещи майки броят всяка поета калория и се подлагат на опасни диети, без да осъзнават, че
излагат на риск и себе си, и нероденото си дете
Това „модерно“ сред бъдещите майки хранително разстройство, сходно с анорексията, е наречено прегорексия, или маморексия. Повлияни от холивудските знаменитости, които възвръщат перфектната си визия веднага след като са родили, тези бременни свеждат броя на храненията до минимум, консумират само нискокалорични храни или се подлагат на усилени тренировки. Фиксидея на бременните, страдащи от това разстройство, е не да отслабнат бързо след раждането, а изобщо да не качват килограми. Според скорошно проучване на британски акушер-гинеколози една на всеки 50 бъдещи майки е особено критична към увеличаването на теглото си и е предразположена към хранително разстройство.Според психолозите към прегорексия са склонни жени, които в тийнейджърска възраст са страдали от хранително разстройство или при които промените във външния вид предизвикват чувство за загуба на контрол върху целия им живот. При недостатъчно хранене необходимото наддаване на тегло не само при майката, но и при бебето е минимално. Развитието на органите и системите на плода е затруднено, храненето през плацентата е недостатъчно и рискът от вродени увреждания се повишава. При бременни, страдащи от прегорексия, съществува голяма опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане. На по-късен етап при детето не са изключени неврологични проблеми, хиперактивност и дефицит на внимание.

През бременността нуждата на организма от витамини и минерали се увеличава двойно, а ограничаването на храната и консумирането на продукти с ниска хранителна стойност могат да доведат до дефицит на калций, витамин D и желязо. Недостигът на желязо и витамин В12 провокира анемия. През първото тримесечие бъдещата майка се нуждае от 65 калории повече. Това се равнява на половин до една филия пълнозърнест хляб. През следващото тримесечие потребността от допълнителна енергия се покачва с 260 калории, а през последните месеци – с 600.


През 9-те месеца се повишава и нуждата от белтъчини, тъй като те са необходими за изграждането на скелета, мускулите и мозъка на бебето. Яйцата, месото и рибата задължително трябва да присъстват в менюто на бъдещата майка.

Даниела Добрева


Мнението на диетолога
Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика

Слабите могат да качат до 15–16 кг

Теглото по време на бременност е показател за здравето както на майката, така и на бебето. Приема се, че жените, чиито килограми преди зачеването са били в норма, трябва да качат около 12–13 кг за цялата бременност. През първото и второто тримесечие наддаването е незначително (около 6 кг за целия период). През последното тримесечие, когато бебето се оформя и рязко нараства, теглото на бременната се увеличава с още 6 килограма. Ако стартът на бременността е започнал при поднормено тегло на майката, покачването на килограмите може да е с 15–16. В случай че жената е била с наднормено тегло, преди да забременее, наддаването през 9-те месеца трябва да е по-малко – 7 до 9 кг.

Позицията на психолога
Румяна Радулова, клиничен психолог

В основата са емоционални конфликти


През бременността маморексичните жени имат чувството, че губят контрол върху тялото и емоциите си, чувстват се объркани от промените в живота си, от новите ролеви предизвикателства. Диетите и ограниченията са опит за връщане на изгубения контрол и защитна реакция срещу вътрешния хаос. Натрапливата идея на всяка цена да се  възстановят същите килограми и фигурата отпреди раждането изразява страха от промените и опасенията от невъзстановимо увреждане. Тези жени страдат от манията, че бременността ще им нанесе непоправими поражения. Чувстват бебето като завоевател, който оспорва притежанието на собственото им тяло, ограбва привлекателността и женствеността им, подчинява ги на своите нужди.

Отвъд физическата опасност за живота и здравето на майката и бебето, която е съвсем реална в подобна ситуация, преживяванията на тези бременни ги правят емоционално затворени и нечувствителни към нуждите на бебето (които често са възприемани като атака към майката). На такива бъдещи майки трябва да се помогне да се справят със страховете си и да формират добра и сигурна връзка с бебето си.