Световноизвестната авторка на книгата „А дали не е B12” – Сали Пачолок, наскоро бе в България, за да ни разкаже до какво може да доведе дефицитът на витамин B12. Сали Пачолок е медицинска сестра от САЩ и заедно със съпруга си д-р Джефри Стюарт се заемат с нелеката задача да разпространяват информация за B12. Ето какво разказа тя пред списание „9 месеца”.

Защо витамин B12 е толкова важен по време на бременността и не само?

Витамин В12 е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка, на нервната, кръвоносната, имунната и сърдечно-съдовата система. Нелекуваният недостиг бавно атакува тялото. Дефицитът на В12 води до влошено функциониране на централната и периферната нервна система и това може да доведе до психични заболявания, запушване на кръвоносни съдове (инсулт), умствени увреждания при децата, анемия, деменция, периферна невропатия, неврологични заболявания, както и дo травми от чести падания.

До какво може да доведе дефицитът му през 9-те месеца?

Нервната система се нуждае от В12 за производството на миелин – мастната защитна обвивка, която обвива нервните влакна и аксони. Миелинът е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система. Дефицитът на В12 уврежда тази обвивка, което нарушава способността на нервните клетки да транспортират правилно бързите нервни импулси. Без достатъчно В12 мозъкът и нервите страдат, което води до множество симптоми и нарушения. Парестезии, невропатия, проблеми с баланса и походката, депресия, неясно мислене, деменция, атрофия на мозъка и забавяне на развитието на бебета и малки деца са последствия от пренебрегнат дефицит на В12 .

По време на бременност липсата на витамин B12 може да доведе до спонтанни аборти, дефекти на невралната тръба, отлепване на плацентата, ниско тегло при раждане и вродени малформации. Майките, които са с дефицит на В12, може да страдат от депресия, суицидни мисли, психоза или друга форма на психично заболяване. Те могат да станат анемични и да страдат от умора, слабост и недостиг на въздух. Могат да имат неврологични симптоми – парестезии, невропатия, синдром на неспокойните крака.

При хората миелинизацията започва в началото на третия триместър. По време на ранната детска възраст миелинизацията прогресира бързо, което води до бързо развитие на нервната система на детето. Миелинизацията продължава през цялото юношество. Ето защо витамин В12 е от решаващо значение за развитието на мозъка, за цялостното развитие и здраве на детето.

В процеса на развитието си бебетата и малките деца овладяват нови умения – обръщане, пълзене, ходене и говорене. Дефицитът на B12 постепенно уврежда клетките на мозъка и нервната система и ако не се лекува, може да доведе до необратими увреждания още в началните етапи на развитие. Плодът, бебето и малкото дете са по-уязвими от възрастните по отношение на постоянното увреждане на мозъка, тъй като нервната система все още е в процес на развитие.

Кога може да възникне дефицит на витамин B12?

Дефицит може да възникне във всяка възрастова група, включително при бебета, чиито майки са с дефицит по време на бременността или кърменето, което прави мозъка и нервната система на тези деца уязвими спрямо увреждане за цял живот. Рисковата за дефицит на В12 група включва вегани, вегетарианци, алкохолици, хора с хранителни разстройства, цьолиакия и болест на Крон, автоимунни заболявания, СПИН, чернодробни нарушения и тези, които са имали стомашно-чревни операции, включително байпас на стомаха за отслабване. Някои медикаменти също могат да причинят или косвено да доведат до дефицит на В12, включително инхибитори на протонната помпа (напр. Омепразол), метформин (Глюкофаж) и упойката азотен оксид.

Кои са причините за дефицит на витамина?

За дефицит на В12 има шест основни причини: 1) стомашно чревни; 2) диета; 3) автоимунни; 4) унаследяване от майката; 5) медикаменти и 6) генетични дефекти. Причина номер едно е малабсорбцията, при която тялото трудно абсорбира В12 от храната или от някои видове витамини. Сложен е пътят за правилното усвояване на В12. Всяко едно блокиране по време на този сложен процес може да доведе до малабсорбция и последващ дефицит. Стомахът, тънките черва, панкреасът и черният дроб играят важна роля при усвояването на В12 и неговото транспортиране. Определени стомашно-чревни нарушения и операции също могат да попречат на правилното усвояване.

От кои храни може да се набави, докато жената е бременна?

В12 се синтезира от бактерии и микроорганизми в червата на животни. Само бактерията и едноклетъчният организъм Archea съдържат ензимите, необходими за неговия синтез. За да се набави B12 от храна, трябва да се ядат месо, черупчести продукти, птици, риба, яйца, млечни продукти или храни, обогатени с B12. Ако не се консумират тези храни, трябва да се вземат подходящи добавки. Мидите и черният дроб са продукти с високо съдържание на витамин В12.

При установен дефицит храните достатъчни ли са, или е необходим и допълнителен прием?

Ако нивото на B12 не е ниско или пък не е установен дефицит, храната е достатъчна, но това няма как да се знае, ако не е направен тест. Жените, които са изложени на риск или при които се наблюдават симптоми на дефицит на витамин B12, трябва да се тестват. Много хора, които ядат животински продукти, също имат ниско ниво на B12 или дефицит на този витамин поради генетични и други причини за недобро усвояване. Ето защо дори и да не сте веган или вегетарианец, това не ви защитава от недостиг на B12.

Под каква форма се прилага допълнителният прием?

Ако нивата са ниски или има установен дефицит на В12, можете да използвате за лечение инжекции, сублингвални (под езика) таблетки, орални таблетки или назални спрейове. Настояваме хора, които имат симптоми на недостиг на B12, винаги първо да се тестват, за да се установи ниско ниво или дефицит на B12. Хората могат да вземат допълнителен B12 дори и да нямат симптоми под формата на сублингвални таблетки или спрей за нос,                                                                                                                                                                                     

Ако има недостиг на този витамин в организма на жената, това влияе ли по някакъв начин на плода?

Дефицитът на В12 може да доведе до забавяне в развитието на децата, а ако се остави нелекуван, може да е причина за доживотно интелектуално и/или физическо изоставане при тези деца.

По време на бременност дефицитът на В12 може да предизвика дефекти на невралната тръба (ДНТ), които са анормални отвори в мозъка или гръбначния мозък, и това може да доведе до тежка инвалидност или смърт. Двата най-често срещани дефекта са спина бифида и аненцефалия. При спина бифида гръбначния стълб не се затваря напълно. Това обикновено води до увреждане на нервите, в резултат на което понякога се получава парализа на краката. При аненцефалия черепът и главният мозък не се развиват. Бебетата с аненцефалия или се раждат мъртви, или умират скоро след раждането.

По време на зачеването и бременността и двата витамина – витамин В12 и витамин В9 (фолиева киселина) – са еднакво необходими за здравословна бременност и развитие на плода. Недостигът на B12 в утробата може да доведе до широк спектър от други проблеми, които засягат развитието на всяка система на плода:

  • Вродени малформации
  • Дефекти на невралната тръба (ДНТ)
  • Вродени дефекти на сърцето
  • Заешка уста, незарастване на небцето
  • Дефекти на крайниците
  • Преждевременно раждане
  • Ниско тегло при раждане
  • Забавяне на растежа на плода
  • Спонтанен аборт
  • Отлепване на плацентата

По какъв начин може да се установи дефицитът на витамин B12?

С разпознаване на знаците, симптомите, рисковите фактори и след провеждане на тестове.

В какво се изразява лечението (орално или инжекционно)?

Лечението зависи от причината за ниското ниво или дефицита. Предпочитаме инжекции, които са самостоятелно приложени, тъй като този начин е икономически ефективен, а и ефикасността на инжекциите при повечето хора е по-голяма, отколкото оралното лечение. Най-много смисъл има в поставянето на инжекции, тъй като те са евтини. На хората, които имат автоимунна злокачествена анемия, болест на Крон или са претърпели хирургична интервенция на илеума, носят генетични полиморфизми (MTRR, MTHFR мутации), ние препоръчване инжекционна терапия. Хората, които са вегани, вегетарианци или са на медикаменти, които причиняват дефицит на B12, може да използват орална, сублингвална или терапия с назални препарати.

Възможно ли е дефицитът на този витамин да е наследствен?

Да, примерно една от причините за недостиг на B12 е т.нар. „автоимунна злокачествена анемия”, която може да се унаследява. Подобно на унаследяването на инсулинозависим диабет – това, че в семейството има проблем, не означава, че непременно ще го имате и вие, но сте генетично изложени на риск.

Някои жени са вегетарианки и по време на бременността. Подлагат ли на риск все още неродените си деца?

Да, вече има много документирани изследвания за вегани и вегетарианци с много ниско ниво или дори с дефицит на B12. B12 се среща само в животинските продукти, затова тази група е изложена на риск. Това е установено преди повече от 50 години. Не забравяйте, че веганите/вегетарианците могат да имат и други рискови фактори или причини за недостиг на B12, поради което те са по-уязвими. Те трябва да комбинират диетата си с допълнителен прием на B12 – сублингвално, орално, назален спрей или инжекции. Това е особено важно по време на зачеване, бременност и кърмене.

А следродилната депресия?

Да, недостигът на B12 може да доведе до следродилна депресия и психоза. Защо? Защото имаме нужда от B12 за изграждане на невротрансмитери. Нисък B12 или дефицит, както е добре известно, причиняват познавателни затруднения, депресия, апатия, промени в съзнанието, както и нервно-психични прояви. Ето защо всяка майка с депресия по време на или след бременност трябва да бъде проверена за недостиг на B12. Освен това лекарите трябва да включват дефицит на B12 в тяхната диференциална диагноза при всеки пациент, който съобщава за психични заболявания, депресия, суицидни и хомосуицидни мисли.

Какво ще посъветвате читателите на списание „9 месеца”?

Да разпознават признаците, симптомите и рисковите фактори за дефицит на B12. Да проучат как да се изследват за недостиг на B12 с тестване на серумен B12, особено ако искат да забременеят, вече са бременни или кърмят. Запознайте се с признаците и симптомите на недостиг на B12 в ранна детска възраст. Говорете с вашия лекар.

Резултатите от тестовете, диетата, медицинската анамнеза, историята на хирургически интервенции, приемът на лекарства, генетичните тестове биха определили какво количество и под каква форма е най-добре да бъде приеман B12 по време на бременността. Серумен В12 между 200 pg/mL и 400 pg/mL (или 147 pmol/L до 295 pmol/L) изисква лечение или допълнителен прием на В12.

Пациенти със симптоми или с висок риск трябва да направят допълнителни тестове за метилмалонова киселина и хомоцистеин. Ако вашето дете има забавяне или регресия в развитието, ниско тегло или забавен растеж, тремор, гърчове, наподобяващи аутизъм, или диагноза аутизъм, трябва да бъдат тествано за недостиг на B12 с трите теста (B12, метилмалонова киселина и хомоцистеин).

Не давайте на детето си витамин B12, преди да сте направили изследване, тъй като той ще изопачи резултатите от теста и никога няма да знаем дали е имало дефицит на B12. Това ще спре вашия лекар да проведе по-агресивно лечение, да се ориентира за правилното лечение с инжекции или таблетки и да прецени продължителността на терапията. Допълнителен B12 може да се дава, докато се чакат резултатите от тестовете. B12 е водоразтворим витамин, който се отделя бързо с урината и не е токсичен.

 

Разговора проведе Даниела Граховска

За повече информация: „А дали не е В12 – Педиатрично издание. Какво трябва да знае всеки родител за дефицита на B12” (2016) Quill Driver Books-Linden Publishing