Текст: Зорница Павлова, влогър

Насоките, които даваме днес, могат да Ви бъдат полезни независимо дали сте в ранните си младежки години, или сте прехвърлили 30.

 

  1. Винаги почиствайте лицето си, преди да си легнете

Независимо дали носите грим, или не, кожата Ви има нужда да бъде чиста, за да се регенерира през нощта, затова трябва да отстраните или грима, или себума и замърсяванията, които има във въздуха, по начин, който предпочитате – с измиване, маслено почистване, тоалетно мляко, мицеларна вода.

  1. Не премивайте

В старанието си да отстраним всичко от кожата, за да е чиста и да „диша”, често отстраняваме цялата влажност, а дехидратацията на кожата ще доведе до свръхпроизводство на себум, с който тя да се опита да запази и последните частички влага. От своя страна това предизвиква състояние, в което кожата е едновременно опъната, но мазна, с повече черни точки, пъпки, свръхреактивна и склонна към раздразнения и лющения. Вместо това почиствайте основно вечер, а сутрин използвайте само мицеларна вода или лек лосион.

  1. Хидратирайте интензивно

Хидратираната кожа е по-гладка и плътна, с по-малко фини линии. Използвайте крем или гел със съдържание на хиалуронова киселина, която задържа 25 пъти повече вода от теглото си.

  1. Използвайте алфа-хидрокси и бета-хидрокси киселини

AHA киселините (млечна, гликолова, азуленова) деликатно отстраняват мъртвите клетки от повърхността на кожата, а BHA киселините (салицилова) почистват в дълбочина порите.

  1. Редовно изпирайте всичко, което се докосва до лицето ви

Това се отнася особено за калъфките на възглавниците, хавлиите, якетата с големи яки, завивките...

  1. Редовно почиствайте телефона си

Това е най-мръсният предмет, до който се докосвате в ежедневието си, а той от своя страна има контакт с лицето ви.

  1. Не пипайте лицето си с мръсни ръце и не разчопляйте пъпките

Така предизвиквате нови замърсявания и разнасяне на инфекцията.

  1. Открийте храните и напитките, към които сте чувствителни

За всеки човек те са различни – шоколад, определени плодове или млечни храни, пържено. Когато премахнете или намалите виновника, състоянието на кожата Ви ще се подобри.

  1. Потърсете причината отвътре

Например дефицити на витамини, минерали или хормонален дисбаланс. Препоръчително и най-достоверно е да направите изследвания, които да потвърдят или насочат каква би могла да бъде причината. Сред най-често срещаните е дефицит на витамин D (от който страдат 75% от българите). Има и различни пакети за хормонални изследвания, които да покажат дали някъде има дисбаланс.

  1. Приемайте пробиотици

Освен да подпомагат стомашно-чревното здраве, пробиотиците създават бариера в червата, която пречи на токсините да навлязат в кръвния ток и да се отразят на кожата. Можете да приемате пробиотици като хранителна добавка или в „естествен” вид под формата на кисело зеле, комбуча, кефир и др.