Детето вече се изправя и стои стабилно, като се държи за околните предмети. Опитва се да ходи около неподвижна опора. След няколко самостоятелни стъпки се олюлява и пада. Този неуспех не го отчайва и то постоянно прави нови и нови опити. Обикновено ходи настрани, като се хваща за мебелите. От тази възраст то овладява преминаването от хоризонтално във вертикално положение – напред към Homo sapiens. Новите умения му дават възможност да опознава околния свят. Има деца, които прохождат и на тази възраст. Чрез това умение ръцете се освобождават и могат да извършват много по-сложни действия.


Детето умее добре да подава играчките си и да ги... изпуска. Хвърля ги на пода и очаква от мама да ги вдигне и така играта да е без край.

То може да пие от чашата, която  му се подава. Дланите му са разтворени, пръстите на ръцете са свободни, готови за по-фини действия. Може да взема лъжичката, за да се храни самостоятелно, но все още мама трябва да го храни. То само яде бисквита, коричка хляб.
Десетмесечното дете следи с поглед хората около него или играчката, която го интересува.

Все по-бъбриво
През този месец детето започва да произнася двойни срички “ма-ма”, “та-та”, но не влага съдържанието, което очаквате. То се обръща, когато го назовавате по име. Бъбри много и с удоволствие. Извисява гласа си или тихо шепне. Детето отлично разбира кога му се карат и кога го хвалят. Съответно се намръщва или се усмихва. Реагира много точно на “Да” и “Не”. Разбира и думите “вземи”, “дай”, “яж” и др. То става все по-общително, но гледа непознатите хора с недоверие. На тази възраст не обича да общува с хора, които са му неприятни. То изразява чувства на удоволствие или неудоволствие.

Хранене
През този месец детето се храни 4–5 пъти дневно през
3 ½–4 часа. Средното количество храна е 200 мл (250 мл). Когато е здраво, има добър апетит и нормално тегло, хранете го 4 пъти дневно през 4 часа при условие, че може да приема по 250 мл храна на порция и спи два пъти дневно. Ако е с по-ниско тегло, с капризен апетит или не може да консумира повече от 200 мл, хранете го 5 пъти дневно.
През последното тримесечие детето трябва постепенно да привикне към храната на възрастните. За тази цел може да не подслаждате зеленчуковото пюре и да го приготвяте леко (!) посолено. Освен това още от 10-ия месец постепенно преминавайте от пасирана към смляна храна.

Как да му помагате
 Добре е детето да е босо вкъщи, което също ще подпомогне прохождането му.
 Не го оставяйте без надзор!
 Назовавайте заобикалящите го предмети, за да се научи да ги разпознава.
 Слагайте го в детско столче до масата, за да се храни с вас.

Консултирайте се с педиатър, ако детето:
 Не може да сяда и да се изправя.
 Не проявява интерес към предмети и хора.